Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

22 februari 2010

Gategate - övervakarna övervakades

Jag kommer lite sent ut och det verkar som om bloggstormen dragit förbi men jag tänkte ändå ägna några ord åt vad som har kommit att kallas gategate. Det började med ett blogginlägg på Tuggarna där Jesper beskriver hur ett par poliser genom att hota honom med att ta in honom för urinprov tvingade honom att radera ett par bilder från sin kameramobil. Att poliser använder sådana hot som t.ex. hota med fyllcell eller hot om våld för att tvinga igenom sin vilja även om de inte har något lagligt stöd för det är knappast något man blir förvånad över. Eller som Svensson kallar det "ett helt vanlig polisövergrepp". Det som gör det här fallet så speciellt och vad som också fått massmedia att reagera (DN, 24, SvD, AB, Ex, SFT) är att Jesper också lyckades få en film med händelsen.(Ex) Sedan spelar det säkert också in att Jesper var journalist. Det är inte bara poliser som har stark kårkänsla.

Vad som är mer förvånande är att vissa verkar bli förvånade.(SvD) Eftersom de som drabbas oftast är de som inte hörs så mycket, t.ex. unga(SR), invandrare(DN), utslagna, miljövänner o.s.v, kan man tydligen missa det om man inte känner någon inom sådana grupper. För det är inte direkt ovanligt(DN, DN) Det är naturligtvis väldigt svårt att som vanlig person få rätt mot polisen(DN) och det verkar vara rutin att man gör en motanmälan och då står ord mot ord och eftersom en polis alltid anses som mer trovärdig blir det knappast privatpersonen som går vinnande ur det rättsliga spelet.(SVT) Att en polis vittnar mot en kollega är ovanligt.(DN, DN) Antagligen kommer det inte leda någonstans. Polisernas anmälan mot Jesper är för svag och Jespers anmälan mot poliserna lär inte heller leda någonstans. Däremot är fallet intressant som ett exempel på vad som kallas "sousveillance" eller "lillebror", d.v.s. att genom att fler och fler kan fota och spela in film med mobilen kommer nog fler och fler liknande fall att dyka upp.

Etiketter:

24 november 2009

Microsoft mutar Murdoch

MarknadsföringsbidragJag läser nu att Microsoft har fått en idé om hur man ska kunna få sin söktjänst Bing mer populär.(IDG, DN, SvD) Nä, man tänker inte göra den snabbare eller bättre utan man tänker betala tidningsägare så att de inte tillåter Google att indexera deras sidor. Det hela påminner om en grej som en kompis råkade ut för. Han hade en firma som handlade med militärt överskott och han skulle köpa ryska mörkerkikare. Han hade två leverantörer varav en hade lägre pris. Problemet var att när han skulle köpa från den billigare leverantören hade den dyrare leverantören mutat den billigare att vägra sälja.

Etiketter: , ,

25 augusti 2009

Yttrandefrihet är knepigt

Jag hade tänkt låta bli att skriva om bråket kring artikeln i Aftonbladet där man kopplar ihop det faktum att läkare i Israel flera gånger varit inblandade i illegal handel med organ och att dödade palestinier lämnas tillbaks utan organ och att deras familjer misstänker att organen blivit tagna för transplantationer. Jag och även andra är skeptiska till att det rent praktiskt är möjligt att skaffa fram transplantationsorgan på det viset.(SvD) Däremot är det mycket möjligt, rentav sannolikt, att israeliska militären handskas vårdslöst med dödade palestinier och tydligen även skottar.(JP)

Vad man däremot kan fråga sig är varför det blivit sådant bråk om det. Artikelns koppling må vara långsökt men tydligen försvinner organ då och då så det är väl inte orimligt att kräva några svar. Nä, bråket handlar nog inte om artikeln i sig. I så fall skulle det vara Aftonbladet som skulle få ta smällen men istället har Israel riktat in sig på den svenska regeringen och då främst utrikesminister Bildt (även om både Ikea och Volvo också får sig en släng av sleven). Flera misstänker att det är ett sätt för Israel att bakbinda Sveriges möjligheter att agera under EU-ordförandeskapet.(DN, Dagen, Sydsvenskan) Man kan även dra paralleller till händelserna då israels ambassadör Zvi Mazel vandaliserade konstverket Snövit och sanningens vansinne och anklagade både konstnären och Sverige för antisemitism. Bland annat hävdade Zvi Mazel att det dagligen fanns uppmaningar i svensk press att mörda judar. Då var det byggandet av den israeliska muren som man ville leda bort uppmärksamheten från.(DN)

G.P.F. - Hurriya är inne på samma spår. Ali Esbati har skrivit lite mer om Zvi Mazels förvirrade världsbild.

Etiketter: ,

18 augusti 2008

FRA-lagen och kappvändarna

En del personer har sagt först en sak och sedan något helt annat. Frågan är om man ska tro att dom hade rätt första gången, andra gången eller ingen av dom.

FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson sa 28 juni om att FRA-lagen på något sätt skulle skydda svenska soldater i Afghanistan:
Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.
men redan den 9 juli hade han ändrat sig till
Det finns mycket, mycket information på det vi kallar det globala nätet, till exempel om säkerhetsläget i Afghanistan. Den kan vi komma åt genom den här kabelaccessen.
Jag tror knappast det var någon snabb teknisk utveckling i Afghanistan som fick honom att ändra ståndpunkt.

En annan person som fått äta upp sina egna ord är Folkpartiets parisekreterare Erik Ullenhag som i boken "Myten om det liberala Sverige" skrev
På Kuba läser säkerhetstjänsten alla e-postmeddelanden som kommer in eller går ut ur landet. Det låter absurt att det är praktiskt genomförbart, men det beror på att det bara finns en server i landet och att mängden e-post som sänds från Kuba är tämligen liten. Nu är Kuba som bekant en kommunistdiktatur och Kubas skäl för att läsa folks privata e-postkorrespondens är knappast gångbara i Sverige.
och
De små stegen mot Storebror ser dig-samhället leder faktiskt inte till något trevligt samhälle. Vi måste hela tiden vara vaksamma mot ytterligare steg och det är redan hög tid att ta ett antal steg tillbaka.(DN)

Etiketter: ,

25 juli 2008

Transvestiten Hannes Kjöller tycker...

...i DN att Prides rekommendationer för journalister minsann är fullständigt orimliga.(DN) Han fåt stöd av den trassexuelle reportern Haore Sulaiman även bisexuella Birgitta Thureson är inne på samma spår.
Nä, det är väl rimligt att inte beskriva någon som något annat än de är. Det är också i samklang med de pressetiska reglerna som säger
Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.
Och det verkar väl rimligt.

Tor Billgren skriver också om de så kallade "pressreglerna". Med tanke på att 10 000 personer utsätts för personrån, misshandel, hot och trakasserier med homofobiska motiv varje år i Sverige skriver Dagen (uppenbarligen helt utan insikt i sin egen del i det). Svensson har tittat närmare på statistiken.

Etiketter: , , ,

23 juni 2008

Svart måndag, konspirationteorier och munkavlar

Då är man hemkommen från Svart måndag (och på Opassande). Tyvärr inte så välbesökt men hyggligt med tanke på den korta planeringstiden.

SvDs ledarblogg skriver Patrick Krassén om en konspirationsteori han har. Det finns tydligen inga liberaler som känner sig svikna av att Fredrick Federley gjorde en helomvändning och struntade i att försvara den personliga integriteten. När det är istället några skumma vänstermänniskor som t.ex. MUF-ordföranden Niklas Wykman.(AB, SvD, Ex, TT) Loke skriver också om detta avslöjande medan Svensson mycket riktigt påpekar att Federley får skylla sig själv.

Efter att Centerpartiet hotat bloggare visar det sig nu också att Moderaterna visserligem inte hotar men skarpt varnar för att delta i protester mot FRA-lagen. På fytne publiceras brevet som bl.a. säger att man ska "inte delta i upprop, signa upp på Facebook-grupper eller på andra sätt aktivit opinionsbilda i en fråga där det finns ett tydligt beslut i riksdagsgruppen om en enhetlig partilinje".

Det kommer förresten knappast som en överaskning att Sverigedemokraterna stödjer FRA-avlyssningen även om dom, eller snarare deras mer vapenkåta åsiktsfränder(SvD, AB), antagligen kommer att vara intressanta för FRA att titta närmare på. Fast problemet är ju att, som man säger i Tyskland, att de är "blinda på höger öga". Sverigedemokraterna riskerar ju att komma in i riksdagen(DN, SvD) och då vill man gärna kunna få tillgång till ett sådant fint medel att komma åt "oliktänkande" med.

Etiketter: ,

21 juni 2008

Bloggare hotas i Egypten och Sverige

Bloggar används ofta för att föra fram kritik mot auktoritära regimer. Främst i Mellanöstern och Nordafrika men på den senaste tiden även i Sverige.
Några exempel är Tariq Biassi i Syrien som dömdes till tre års fängelse för kritik av den syriska säkerhetspolisen. Fouad Farha i Saudiarabien som greps den 10 december 2007 och släpptes först efter 137 dagar. Hans blogg är fortfarande bannlyst av myndigheterna. Kareem el-Beheiry i Egypten som driver bloggen "Egyptens arbetare". Han greps efter demonstrationer i industristaden Mahalla den och hölls fängslad i 55 dagar utan rättegång innan han frigavs. Han hotas av åtal för uppvigling.

Aktuella fall är Tamer Mabrouk i Egypten som stäms av kemiföretaget Trust Chemicals efter att han på sin blogg al-Haqiqa publicerat bilder som stöder hans anklagelser om att Trust Chemicals dumpar kemiskt avfall.(SFT, Sesam)

I Sverige var det centerns kommunikationschef Lena Forsman som uppenbarligen försökte pressa Richard Slätts arbetsgivare att sparka honom(DN) efter att Richard Slätt på sin blogg bad de som röstade för FRA-lagen att "Dra åt helvete". Det hade dom inte så mycket för som tur var(R&S) och Slätt publicerade dessutom hela brevet på bloggen.(R&S)

Etiketter:

16 maj 2008

Tekniken som stoppar bittorrent

Någon skalle har kommit på ett sätt som dom tycker är bra för att stoppa olaglig fildelning på internet. Man blockerar helt enkelt alla bittorrentklienter oavsett om de används för att ladda ner laglit eller olagligt.(CS) Att det krävs en lagänding för att internetoperatörerna ska kunna blockera viss trafik ser man IFPI inte som något hinder men men säger att det ännu är för tidigt för att böja lobba för en lagändring.
Man har också föreslagit ett tekniken ska kunna användas för att t.ex. blocka World of Warcraft förutom mellan 19 och 21 på vardagar. man undrar lite varför de hatar World of Warcraft så mycket för uppdateringarna till spelet är tydligen också torrentbaserade och då skulle även de blockas. Folk som använder Ubuntu (som jag själv) drabbas ju också eftersom den används för att distribuera ISO-filer med Ubuntu i dess olika varianter.

HumbleBee skriver att det är som "att försöka stoppa barnporr genom att förbjuda bilder på internet". Tommy K Johansson verkar ha missat poängen. Statement frågar "hur mycket laglig fildelning som kommer att drabbas". Dannebloggen föreslår "enkla och billigare legala tjänster" istället. Caught in the act sätter direkt fingret på problemet, "fildelning via BitTorrent är en teknik, den är inte olaglig i sig".

Etiketter: ,

06 april 2008

Polisen rånar Highlights kunder

Om man handlar färg på Highlights riskerar man att bli av med den illa kvickt. Strax utanför butiken står nämligen civilklädda poliser som tar färgen. Det är inte första gången de sysslar med sådant. Redan 2004 körde de samma taktik men efter att de gripit och tagit färgburkar från butikens ägare, Alexander Mata, konstaterade justitiekanslern att poliserna begått tjänstefel och gav honom rätt till ersättning. I propositionen till den nya lagen står det också tydligt att man "bär viss klädsel eller kommer ut ur en affär som säljer sprejburkar kan aldrig i sig utgöra grund för kroppsvisitation". Fast nu har de börjat köra samma taktik igen trots att den inte har något lagligt stöd.(SFT)

Etiketter: ,

01 mars 2008

Inte en mohammedteckning

...men nu har en grupp kristna känt sig kränkta av en teckning av Jesus och krävt att den skulle tas ner. Linköpings kommun vek sig för påtryckningarna och har censurat den.(Corren) Nu förväntar jag mig att alla sluter upp för yttrandefriheten och att flera tidningar publicerar den censurerade bilden.
Eller gäller inte yttrandefriheten i sådana fall?

Etiketter: ,

12 februari 2008

SF Bio vill inte ha reklam

Lite gamla nyheter här. SF Bio har trots protester(SvD) stängt av möjligheten för Biotider.se att hämta information om filmvisningar och att djuplänka.(DN, DN, SvD) Tydligen anser SF Bio att deras "content" är biotiderna. Och jag som trodde det var filmerna. Men det finns säkert några nördas som sitter och pluggar biotider också.

Men det hela verkar vara del i en större strategi för att SF Bio ska få så lite gratisreklam som möjligt. Man har tydligen dragit in på pressvisningar så att mindre tidningar inte får se filmerna i förväg utan får gå på premiären och betala för sig.(SFT)

Etiketter: ,

12 december 2007

Censurmjukvara censurerad

Tydligen har en uppdatering av Norton Antivirus gjort att censurmjukvaran Cybersitter slutat fungera. Nackdelen är att den då inte tillät någonting vilket knappast är bra.(IDG, Beta News) Jag hoppas att i nästa uppdatering kommer Nortin Antivirus att får Cyberöversittaren att helst sluta fungera. Cybersitter är en speciell läskig form av censurmjukvara på grund av det godtycke som webbplatser läggs till (eller inte läggs till) i deras lista. Ett exempel är att de blockerade Peacefire efter att de påpekat att Solid Oak (som gör Cybersitter) blockerar webbplatser snarare baserat på sina egna religiösa och politiska uppfattningar (de är USAiska högerkristna) än innehållet (vilket innebär att de t.ex. blockar webbplatser om abortfrågan, minoritetsreligioner och vänsterorganisationer). Solid Oak hotade också att blocka alla servrar hos internetleverantören om de inte stängde ner Peacefires hemsida.(Wired, NYT) En annan fulgrej med Cybersitter är att installationsprogrammet vägrar installera (med ett fejkat felmeddelande) om man tidigare besökt Peacefire.(Wired, PC World) Cybersitter har också blockat t.ex. Amnesty International och blockar t.ex. webbplatser som innehåller strängar som "gay rights" eller "safe sex".(Ethical Spectacle)

Cybersitters svar på frågor om deras blockningsprinciper har också ofta fått mindre artiga svar som t.ex. "Go stick your pecker in a door and slam it!", "You are but a trickle of piss in the river of life."(Daniel R. Tobias)

Etiketter: ,

03 december 2007

Sopa under mattan

Rädsla för dålig publicitet gör att skolor inte vill anmäla hot och våld.(DN) Det här är ju inget nytt fenomen men i och med ändringarna i skolsystemet så är det inte bara ryktet som kan få sig en smäll utan det är även ekonomiskt viktigt att alla problem förtigs och sopas under mattan. Då kan rektorn stolt säga att "På våran skola förekommer ingen mobbing" samtidigt som de som blir mobbade uppmanas att hålla käften.

Etiketter: ,

31 oktober 2007

Nä, vilken otur...

En gäst misstänks ha misshandlats av krogvakten på Café Opera men tänk vilken otur man kan ha. Samtliga åtta kameror som krogen hade var ur funktion just då. Det är tydligen inte ovanligt att kemerorna råkar vara sönder när det händer sådana saker och polisen vill ha ut bilder. Det där med kameraövervakning är tydligen knepigt.(DN, City, AB, SvD)

Etiketter:

12 oktober 2007

Turkiet gillar inte att folkmord kallas folkmord

New York Times 15:e december 1915 Det är underligt att Turkiet fortfarande förnekar folkmordet på runt 1.5 miljoner armenier.(DN) Faktiskt fönekar dom det så ordentligt att man t.o.m. kan bli åtalad om man påpekar att folkmordet var ett folkmord. Här kan man göra en goodwin och jämföra med t.ex. Tyskland där förnekande av ett annat folkmord är straffbart. Uppenabrligen har de båda länderna hanterat sin respektiva historia väldigt annorlunda. Efter att USAs representanthus' utrikesutskott röstat igenom en resolution om att kalla folkmordet ett folkmord är Turkiet i uppror. I ett regeringsuttalande säger man att "Det går inte att acceptera en anklagelse om ett brott som aldrig begicks av den turkiska nationen."(SvD, DN) Snacka om förekelse! Turkiet har kallat hem sin ambassadör och hotar med diverse åtgärder.(DN) Bush gillar inte omröstningen och försöker stoppa den.(DN) Nu kan man ju ha åsikter om lämpligheten att rösta om historiska fakta men USAiska politiker har ju en förmåga att vilja lägga sig i vetenskapen, fast så är det ju i och för sig även i Sverige stundtals. Fast man kan ju tänka sig hur det skulle se ut om Sverige och svenska politiker skulle förneka mindre smickrande historiska händelser som t.ex. permittenttrafiken. "Det går inte att acceptera en anklagelse om att det gått tyska tåg genom Sverige." typ.

Etiketter: ,

16 september 2007

Det digitala bokbålet

Regeringskansliet tänker tydligen intstallera ett filter mot "olämpiga" sidor.(DN, Dagen) Tydligen är internetporr ett stort problem även inom svenska kyrkan också för de tänker också filtrera. Fast där var det också sidor som anses politiskt olämpliga som ska stoppas.(Dagen, IDG)
I USA är det redan accepterat att se till att elever inte kan informera sig om religion eller politik och trenden i Sverige går mot det också.(CS) Amnesty går däremot till attack mot trenden mot ett mer censurerat internet.(IDG)

Ett av de största problemen med att installera internetfilter (bortsett från demokratiaspekten och att de inte fungerar som de ska) är att man helt och hållet låter någon annan bedöma vad som är lämpligt eller inte. Flera av de större producenterna av internetfilter ägs och drivs av personer inom den USAiska kristna högern och urvalet av vad som filtreras har sin grund i deras syn på religion. Som exempel kan nämnas att de har blockerat vatikanens hemsida, sidor om olika minoritetsreligioner, information om preventivmedel o.s.v. Om någon klagar så läggs deras hemsida in i filtret också. Är det verkligen sådana personer som vi vill ska bestämma över vad svenska riksdagsmän ska kunna kolla upp på internet?

Etiketter: , ,

04 september 2007

"Jag är lagen"


Enmansutredaren Cecilia Renfors har blivit klar med sin utredning Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? som skulle se över och lämna förslag på åtgärder som stimulerar utvecklingen av lagliga musik- och filmtjänster på nätet. Ok, det låter väl bra. Men vad kom hon fram till? Jo, att internetleverantörer ska bli skyldiga att stänga av användare som upphovsrättsinnehavare och/eller dess företrädare anser bryta mot deras upphovsrätt. Om internetleverantören inte gör det hotar böter.(IDG, DN, SvD, SFT) Det kan ju få intressanta konsekvenser. Aftonbladet har t.ex. olovandes använt bilder snodda från Wikipedia.(DM) Då skulle alltså fotografen be Aftonbladets internetleverantör att stänga av deras internetanslutning (Ok, i det här fallet hade tydligen inte bilderna använts på webbplatsen utan enbart i den tryckta tidningen så det skulle inte gått ändå.).

(c) och (kd) som ju annars inte bangar för underliga förslag är mot förslaget, medans (m) är för.(DN, IDG)

Internetleverantörerna är såklart inte glada åt att de plötsligt riskerar att utses till polis, domare och bödel i samma person.(IDG) Som kommentar på leverantörernas protester säger utredaren "Jag hade inte väntat mig jubel" och på frågan om hon tycker det är förenligt med rättsäkerheten säger hon "Det handlar om att säga upp avtal med någon som inte sköter sig. Det finns inget principiellt konstigt i det."(IDG) Problemet är att en slumpartad person kan säga att någon inkräktar på upphovsrätten. ISPn måste då utreda det själva (vilket inte alltid är det lättaste) och sedan agera. Om de inte stänger av användaren riskerar de som sagt böter. Att de som påstår sig ha upphovsrätten inte alltid har den finns det flera fall som visar. Ta t.ex. SCO som påstods sig äga Unix men inte gjorde det. Det skulle nog inte varit lätt för en ISP att veta det när SCO själva inte visste det. Andra fall är kanske mer lättutredda som t.ex. att BSA skickade ett "Notice of Claimed Infringement" till universitetet i Münster för att de spred OpenOffice.org. Oops... Deras automatiska system hade misstagit det för MS Office.(The Register) IDSA (nuvarande Entertainment Software Association) skickade också ut ett automatiskt brev med det vänliga titeln "Demand for Immediate Take Down" till World of Spectrum där man anklagade dom för att erbjuda piratkopior. Oops igen... De var tydligen gamla spel (som man hade fått tillstånd att lägga upp) som råkade heta liknande saker som nya.(The Register) ESA har också anklagat IF Archive eftersom en av filerna de hade råkade heta doom3.zip (som dessutom var 114 kB stor så det borde varit ganska uppenbart att det var en false positive). MPAA skickade också ett brev och klagade på ett TCL-skript de trodde var en film.(Slashdot)

Upphovsrätt är knepigt och det är betydligt svårare att utreda än t.ex. spam där man tämligen lätt kan avgöra från vilken anslutning det kommer och om det är spam eller ett personligt brev.

Etiketter: ,

15 augusti 2007

Yttrandefrihet är knepigt

Yttrandefrihet är tydligen knepigt. Politikerbloggen.se klagar på att AFA är antidemokratiska eftersom de stör nazistdemonstrationer men samtidigt vill Politikerbloggen.se att AFA inte ska tillåtas att delta i en demonstration. Politikerbloggen.se vill således hindra AFAs yttrandefrihet. Man vill tydligen att bara personer och organisationer som inte riskerar att inte falla sponsorerna på läppen ska få delta i pridetåget.

Etiketter: ,