Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

22 juni 2009

Comviq Surf i Xandros Linux

När jag var nere på landet nu i midsommar funderade jag lite på det här med internatanslutning. Man vill ju inte skaffa ett abonnemang som man bara använder ett par dagar per år. Tyvärr hittade jag inga öppna nätverk i närheten heller. Men numera finns det kontantsurf att köpa på flera Ica-butiker.(IDG, GP, GP, Ex) Ett paket med modem och en dags surf fanns att köpa på den lokala butiken så jag köpte ett och tänkte använda till min Asus EEE 900. I instruktionerna fanns det bara beskrivning för MS Windows och Mac och tydligen var det ett speciellt program man måste köra. Ok, då blev det till att rota lite...

Det första var att ta reda på vad det var för någon hårdvara egentligen. Diagnostikverktyget rapporterar den som en Huawei Mobile UB6225. Om det hade varit ett E220 hade det inte varit något problem enligt bl.a. Robert Edlund och andra men det här modemet detekteras tydligen inte i anslutningsguiden. Patas har en del tips men då mest för Ubuntu och jag har dumt nog valt att behålla Xandros. Det mesta står i tråden på Ubuntu-se.

Mina egna försök har än så länge varit fruktlösa. lsusb namnger bara Kingston Technology. Efter lite mer googlande hittade jag en beskrivning hos Dale Lane och problemet kan vara att USB-stickan fungerar både som USB-minne och modem vilket inte Xandros klarar riktigt. Jag ska undersöka saken mer senare.

Etiketter:

16 juni 2009

Piraterna har fått nog av Ponténs häxjakt

Tydligen har folk sagt elaka saker om Henrik Pontén och han gråter ut i media(IDG) han har också blivit utbuad offentligt.(IDG, DN)

Att Henrik Pontén klagar på personangrepp, att folk utger sig för att vara poliser och snedvriden debatt låter som ett skämt med tanke på hans egna agerande. Speciellt roligt har jag åt meningen "Han hoppas på en mer saklig debatt där medierna går till botten med faktabaserad information fri från förtal.". Ok, det är kanske läge att börja själv då kanske. Ett exempel han ger är blogginlägget Pontén äger din dator där Pontén säger att det är organisationen han driver som gör det, inte han själv personligen. Hmm... Och den egentliga skillnaden är?

Etiketter: , ,

07 juni 2009

Byggde ihop en stereo

StereoJag hittade tidigare ett par Philips-högtalare i soprummet och nu i helgen hittade jag också en vintageförstärkare. Det är en DUX SX6391 och såvitt jag kan bedöma är den av bra kvalitet. Däremot var själva lådan både repig och rostig så den slipades lätt och fick två lager svart färg. Dels för att det känns mer modernt och dels för att jag inte har någon silverfärg hemma. Högtalarna fräshades upp genom att de fick stencilerade skallar på sig. Stencilen hittade jag på Skull-A-Day. Eftersom jag då var ganska otålig på att veta resultatet köpte jag faktiskt en kabel för att koppla ihop förstärkaren med ljudkortet på datorn istället för att vänta på att en sådan skulle dyka upp. Efter att först kopplat ljudkortet till phono-ingången fick jag reda på att det nog var betydligt bättre att använda aux-ingången.
Så nu har jag en fungerande stereo. Nackdelen är att mina vanliga datorhögtalare, som ändå är Harman/Kardon) nu låter ganska pissiga i jämförelse.

Etiketter: , ,

06 april 2009

Pirater och datorbrotslingar

Ojdå, nu har Antipiratbyrån trampat i klaveret igen. Man har på någo sätt som man tydligen inte vill avslöja tagit sig in i en privat FTP-server. Men ojdå! Att bryta sig in i folks privata datorer är tydligen inte lagligt inte ens för Antipiratbyrån.(SvD, IDG) Fast själva hävdar man att man lyckats göra datorintrång utan att det skulle vara olagligt fast man vill inte avslöja hur.(IDG, SvD) Jag tror inte trovärdigheten hos dom ligger direkt på topp. Speciellt efter det visat sig hur pass borttappade de är när det gäller allt som har med datorer att göra.

Etiketter:

03 februari 2009

Byta Thunderbird mot Outlook

På grund av omstruktureringar på jobbet kommer vi inte längre att använda POP-baserad e-post utan byta till MS Exchange. Det lär knappast få dom att gå med på att använda IMAP (inte ens med SSL) så det blir till att försöka få MS Outlook att funka istället.

Ok, först behöver jag få ut det jag har lagrat i Thunderbird som gamla meddelanden, kontakter och kalendern (Lightning).

Thunderbird använder sig av mbox för att spara meddelanden. Eftersom det är ett öppet format stöds det inte av Microsoft så man får använda lite knep. Ett sätt är att installera Eudora (som kan läsa mbox) och från Eudora exportera till Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Ett något enklare sätt är att istället installera SmartSave för att exportera till en massa EML-filer (Microsofts egna e-postformat för MS Outlook Express och MS Windows Mail). Dessa kan man då läsa in i Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Varför inte Outlook kan läsa EML när Outlook Express kan det är ett fullständigt mysterium.

För att få över adressboken har man två alternativ. Antingen kan man från Thunderbird exportera till CSV och sedan importera till Outlook eller så kan man använda LDIF och gå omvägen över Outlook Express. Om man använder CSV har man problemet att man manuellt måste matcha ihop värden med deras fält i Outlook fast det kanske inte är så farligt i sammanhanget. LDIF är standardiserat och stöds såklart inte av MS Outlook utan där har vi samma underlighet som med meddelanden att det stöds av Outlook Express men inte av Outlook. I praktiken gick det sämre. Jag fick upp en meny om att importera LDAP/LDIF och efter en stunds väntan sa Outlook Express att den misslyckats utan att jag ens fick välja vilen fil den skulle importera. Så jag gav upp det projektet och körde manuell klipp-och-klistra med de viktigaste kontakterna.

Lightning kan direkt utan konstigheter exportera till iCalendar-formatet som faktiskt någorlunda stöds av MS Outlook. Hurra!
Men nu använder jag inte bara Lightning för att lägga in möten utan jag importarar också iCalendar-formaterade kalendrar från olika webbplatser som t.ex. Google Calendar (både min privata, exets och en delad med spelningar), last.fm, Facebook o.s.v. Detta stöds inte av Outlook 2003 men i Outlook 2007 har Microsoft lagt till stöd för prenumeration på kalendrar. Läs mer om det på search.subscribe.share in outlook 2007. Fast en stor nackdel är att man bara ser sina internetkalendrar i just kalendervyn. Man ser dom inte i sin To-Do Bar utan där visas bara den lokala kalendern. Dessutom saknar jag funktionen att med ett enkelt klick komma till aktuell dag/vecka/månad i kalendern istället för att behöva bläddra sig fram.

Jeopardyciteringen och brutna rader i Outlook är ju ett känt elände. Upp till 2003 finns Outlook-QuoteFix. Till 2007 finns QuoteFix Macro men det kräver en del meck för att fungera så tills vidare får jag sköta det manuellt.

Så sammanfattningsvis kan man säga att med hjälp av en hel del googlande, letande i forum och läsande på olika bloggar, en hel del avancerade hack och en viss förlust av funktionalitet så kan man faktiskt byta ut open source-program med program från Microsoft.

Etiketter: ,

01 februari 2009

Där dog Spotify

Jag har inte fått någon egen invite (hin, hint!) men jag har av kompisar fått höra att Spotify har ganska klent musikutbud men nu har det blivit ännu klenare då massor av artister plötsligt försvunnit.(DN, DN, SvD, IDG, IDG, IDG)

Jag har som sagt inget eget konto på Spotify men jag har sammanställt vad andra har sagt och de artister som försvunnit är bland annat Metallica, The Kristet Utseende, De Lyckliga Kompisarna, Radioaktiva räker, Definitivt 50 spänn-samlingarna, Charta 77, Dia Psalma, The Toy Dolls, Led Zeppelin, AC/DC, Dark Tranquillity, Asta Kask, U2, Volbeat, Skinny Puppy, Cannibal Corpse, K's Choice, Pig Destroyer, Dark Funeral, Morbid Angel, Dark Tranquillity, Iron Horse, Code 64 och Björn Rosenström.

cnt skriver på IDGs forum "Jag förstår inte varför dom inte tecknade avtal med dessa smålablar direkt. Har flera kompisar vars musik ligger där (LÅG DÄR). Dom har inte sagt att dom ville bli borttagna. Inte deras label heller... Det har Spotify själva hittat på alltså." Och tydligen gör Spotify i motsats till last.fm det inte lätt för små bolag och artister som publicerar sina egna grejor utan man förväntas gå genom ett stort bolag och det finns såklart mellanhänder som vill kapa åt sig av pengarna.(IDG)

The Beatles fanns aldrig på Spotify och är väldigt svåra digitalt men på last.fm finns i alla fall flera soloinspelningar som t.ex. John Lennons "Imagine".

I sin iver att få bort musik från nätet lyckades tydligen Warner även få sin egen musik raderad.(IDG)

Etiketter: ,

29 september 2008

Back in Time Live Stockholm 2008

6581Så har man varit på Back in Time Live Stockholm 2008. Helt klart den nördigaste spelningen jag varit på. Det var inte många tjejer i publiken om man säger så. Fast vad kan man vänta sig på en spelning med covers på gamla låtar från Commodore 64?

Reyn Ouwehand började spelningen och hans enmansband är verkligen imponerande både tekniskt och arrangemangen. Disco Danceaway var däremot ingen höjdare. Ganska trista dancearrangemang av gamla låtar. 6581 var däremot väldigt trevligt. Det var lite av ett allt star-band men t.ex. Romeo Knight på gitarr. Jeroen Tel avslutade det hela med remixar på egna och andras låtar. De var klart lyssningsvärda och det blev en del röj framme vid scenen. Tyvärr kunde jag inte röja så mycket själv på grund av en tidigare skada.

Etiketter: , ,

24 juli 2008

Ytliga operativsystem

AmigaOS 2.0Ubuntu satsar tydligen på att bli snyggare än MacOS X.(IDG) Tiden då vissa (främst sura Atari ST-ägare visserligen) kallade AmigaOS 2.0 för "Dungeon Master-OS" eftersom det hade 3D-skuggor på knapparna känns väldigt avlägsen.

Fördelen med Linux där är att man faktiskt kan välja vilken nivå på ögongodiset man vill ha. Jag kör på en lite äldre dator så jag har det helt avstängt. Dessutom tyckte jag genomskinliga fönster var ganska irriterande. Och om man vill ha något ännu mer lättviktigt kan man byta ut fönsterhanteraren mot t.ex. Fluxbox (som distron Fluxbuntu gör), IceWM eller någon av alla andra.

Etiketter:

01 juli 2008

Reinfeldt ber folk hålla käft

Reinfeldt vill tydligen tysta FRA-debatten. Han tycker att "Alla tjänar på om debatten lägger sig" (vilka "alla" han syftar på framgår inte. Möjligen alla riksdagsmän som röstade för FRA-lagen). Hans åsikt om kritiken är "Beslutet är ju fattat"(Ex) och mycket träffande har hans agerande beskrivits som arrogant och maktfullkomligt.(AB) Fast det är ju ingen nyhet. Så fort de borgerliga lyckats få majoritet sätter de igång och genomför hela sitt program oavsett vad alla andra tycker om det och oavsett hur mycket pengar man slösar bort. De verkar drabbas av någon ideologisk fartblindhet. Det är väl därför de oftast aldrig sitter kvar längre än en period för vid nästa val är folk så trötta på deras buffliga metoder att de röstar på oppositionen.

Kjell Häglund kom förresten med en intressant krönika om kopplingen mellan FRA-lagen och filmindustrins lobbyverksamhet. Annars verkar det som om FRA-lagen kom till på grund av arbetsmarknadpolitiska skäl. PÅ FRA ville man helt enkelt inte bli arbetslösa.(AB) Sedan finns det ju också det som tyder på att USA ligger bakom FRA-lagen. En annan intressant sak är att FRA också ska spana på uppdrag av SÄPO, rikskrim och tullen. Jag antar att tullverket kan vara intresserade av vilka som beställer nätsprit.

Samtidigt kommer det fler avslöjanden om hur de som varit tveksamma till FRA-lagen har fått utstå både hotelser och påtryckningar. En folkpartist fick höra att "Snart har du inga vänner kvar"(DN, SydS)

För dom som vill köra sin egen "Jag är Spartacus" tipsas det att ord man bör använda är "bomb", "Afghanistan" eller "IT-krig".(AB)

Etiketter: ,

17 juni 2008

Lex Orwell närmar sig

Stoppa FRA-lagenJag har inte skrivit något om FRA-lagen eller Lex Orwell ännu. Dels för att jag har haft ganska ont om tid och dels för att så många andra redan skrivit så många kloka (och en del mindre kloka) saker om den. Det har helt dominerat vad som skrivits på knuff.se den senaste tiden.

Det är ju ett väldigt extremt förslag, faktiskt den demokratiska världens mest långtgående.(AB) En del, som t.ex. Göran Pettersson (m), har ju argumenterat för att man ska göra det lagligt för FRA att avlyssna folk fritt eftersom man gör det ändå. Ett ganska korkat argument. Man kan ju inte ta bort lagar bara för att dom bryts och det är ju ingen mening med att ha lagar mot saker som folk inte gör.

I slutändan verkar det nu ha hamnat i ett "jasså". Förslaget går ut på återremiss och alla räddar ansiktet.(DN, DN) Vindflöjeln Frederick Federley (c) slipper försöka sitta på två stolar samtidigt längre.(AB) Man kan fråga sig varför man var så väldigt angelägna att driva igenom FRA-lagen. Den skulle antaglingen inte fånga några terrorister(DN), IT-företagen gillar den inte(SvD, DN), Tidningsutgivarna och Journalistförbundet är inte heller glada, det skulle innebära att meddelandeskyddet var ajöss(DN, SvD), Helsingforskommittén anser att den bryter mot de mänskliga rättigheterna(IDG), att den sedan bryter mot banksekretessen är vl inte heller poppis(IDG, DI), Googles integritetsexpert tycker inte förslaget hör hemma i en demokrati(IDG) och alla remissinstanser sågar den. Ganska träffande beskrevs det som "Sveriges eget Stasi".(DN) Det kan ha varit gammal hederlig ryssskräck som låg bakom.(IDG) Annars kan det vara så att man helt enkelt vill ha saker att byta med när man pratar med andra skumraskorganisationer som t.ex. CIA. Så information om vad alla i Sverige gör på nätet kan hamna lite varstans. Det känns ju inte speciellt tryggt.

En sak som jag reagerade på men som få (förutom Oscar Swartz) verkar ha lagt märke till var att Svenskt Näringsliv var väldigt positiva till lagen så länge man får del av spaningsresultaten. Min misstanke är att det rör sig om att man vill ha lite hjälp från FRA att utföra lite industrispionage. Man kan ju titta lite på hur ECHELON används och där har man tydligen gett saker man hittat till näringslivet.(BBC) Sådant kan såklart också motiveras av militära skäl. Säg t.ex. att man vill sälja JAS 39 Gripen till Danmark men att Danmark också tittar på F-16. Av militära skäl vill man gärna att Danmark väljer JAS så då kan det vara praktiskt om man kan läsa allt Lockheed Martin skickar till danskarna. Och har man väl börjat med sådant är det lätt att fortsätta på den vägen.

Etiketter: ,

12 juni 2008

Microsoft lovar stöd för ODF

Bill GatesMicrosoft gör en helomvändning och utlovar stöd för det ISO-godkända och öppna dokumentformatet OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006).(IDG) Tydligen så har Microsoft valt att implementera en äldre version. Något som kanske kan ge en del mindre problem. Fast den stora frågan är ju varför Microsoft gjort en sådan helomvändning. Är det ett fall av embrace, extend and extinguish? Microsoft har ju öppet gått ut och sagt att man tänker bryta standarden i sin egen tillämpning.(IDG) Är det för att fler börjar kräva användandet av öppna format?(IDG) Eller är det bara vaporware? Kanske något man bara lovar för att få kunder att sluta migrera till OpenOffice men som man aldrig tänker implementera egentligen.
Just embrace, extend and extinguish kan nog vara knepigt när EU har ögonen på dom(IDG) men det skulle inte vara första gången Microsoft struntar i sådant och fortsätter fiffla även efter man har tagits på bar gärning.

Apropå det så har nu SIS ändrat sina regler för hur omröstningar ska gå till efter att Microsoft kuppade igenom sin egen "standard".(IDG) EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes passade också på att pika Microsoft för deras agerande för att försöka tvinga igenom MS-OOXML som en standard.(IDG) Neelie Kroes har också uttalat sig positivt om öppna format och öppen källkod.(IDG)

Etiketter: , ,

16 maj 2008

Tekniken som stoppar bittorrent

Någon skalle har kommit på ett sätt som dom tycker är bra för att stoppa olaglig fildelning på internet. Man blockerar helt enkelt alla bittorrentklienter oavsett om de används för att ladda ner laglit eller olagligt.(CS) Att det krävs en lagänding för att internetoperatörerna ska kunna blockera viss trafik ser man IFPI inte som något hinder men men säger att det ännu är för tidigt för att böja lobba för en lagändring.
Man har också föreslagit ett tekniken ska kunna användas för att t.ex. blocka World of Warcraft förutom mellan 19 och 21 på vardagar. man undrar lite varför de hatar World of Warcraft så mycket för uppdateringarna till spelet är tydligen också torrentbaserade och då skulle även de blockas. Folk som använder Ubuntu (som jag själv) drabbas ju också eftersom den används för att distribuera ISO-filer med Ubuntu i dess olika varianter.

HumbleBee skriver att det är som "att försöka stoppa barnporr genom att förbjuda bilder på internet". Tommy K Johansson verkar ha missat poängen. Statement frågar "hur mycket laglig fildelning som kommer att drabbas". Dannebloggen föreslår "enkla och billigare legala tjänster" istället. Caught in the act sätter direkt fingret på problemet, "fildelning via BitTorrent är en teknik, den är inte olaglig i sig".

Etiketter: ,

07 februari 2008

Titta! Moderaterna vaknar också.

When you programm open source. You're programming communism!Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid (mannen utan efternamn?) har tydligen installerat Ubuntu och beskrivit det på sin blogg.(IDG) Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare stött öppen mjukvara men det är intressant att även högersidan nu börjar vakna.

Med tanke på att priserna på datorer går ner(IDG) och man antagligen kommer att se fler bärbara för runt 3000 kr(IDG) kommer kostnaden för operativsystemet att bli allt tydligare. En OEM-version av MS Windows kostar väl en sådär 600-900 kr. På en dator för 3000 kr blir det en ganska stor del av priset. När kommer tillverkarna att inse att man kan sälja samma dator för 2500 kr om man skickar med någon linuxdistubution istället för MS Windows?

Etiketter: ,

17 januari 2008

Fy fan för spammare och korkad mjukvara

Tydligen har en spammare roat sig med att använda mitt somännan i en fejkad avsändare till en massa spam. Det innebär att jag får en massa mail "i retur" som inte nått mottagarna. Fast det som är värst är något som heter Barracuda Spam Firewall som tydligen anser att spam inte alls ska lagras undan i en speciell mapp eller tyst raderas utan att den ska minsann skickas till en oskyldig tredje part. I det här fallet bär det jag så min brevlåda fylls med hundratals brev från "Barracuda Spam Firewall" som säger att "mitt" brev har blockats. Hur jävla korkad för man vara? Antalet spammare som kör med riktig avsändare torde vara väldigt lågt.

Etiketter:

Tunn, tunnare, tunnast

Jag skrev igår om världens näst tunnaste dator med anledning av Macbook Air. Då trodde jag faktiskt att den var den tunnaste datorn som gått i produktion (Intel Lorado var såvitt jag vet bara ett koncept) men det visar sig att det var antingen okunskap eller ren bluff som fick Apple att kalla den det. Mitsubishi Pedion från 1997 var tunnare med sina 18.4 mm mot Air:ens 19.4 mm. Sharp Actius MM10 Muramasa från 2003 var ännu tunnare med bara 13.7 mm.(CNet) Sony Vaio X505 från 2004 är också ganska tunn med 20 mm.(IDG, CNet) Frågan är om det är värt att bråka om 0.6 mm. Jag har sett att man nu kallar den "världens i dagsläget tunnaste bärbara dator"(IDG) eller sätter "världens tunnaste dator" inom citattecken.(IDG)

Vissa påpekar att Air:en bara är 4 mm på tunnaste stället men vaddå. Om jag klistar på ett rakblad på min tjocking på fem centimeter blir väl ingen gladare för det även om den är väldigt tunn på ett ställe.

Etiketter:

Så ser Bill Gates på sanningen

I en artikel på IDG intervjuas Bill Gates av en andäktig Marc Ferranti. Bland annat så hävdar han att det var Microsoft som kom på persondatorn "När det gäller vad vi är stolta över så tror jag att det mest är persondatorn." fast han erkänner ödmjukt att det var andra som byggde ihop den, "Vi kunde leta upp partners som byggde hårdvaran.". I samband med OLPC säger Bill Gates också "Företag kan bidra både genom att ge pengar till breda områden men även genom att skräddarsy och donera sina produkter till folk som är fattiga. Så i fallet med Microsoft, så blev vi involverade i att få datorer till bibliotek.". Jaha, men frågan är om Microsoft gjorde det för att vara snälla (och de skattemässiga fördelarna) snarare än för att stoppa Linux och annan fri mjukvara. Som t.ex. när Microsoft så snällt skänkte MS Office till ett värde av $2000 styck till SchoolNet Namibia.(The Register) Ja, nackdelen var ju att de skulle tvingas köpa MS Windows till en kostnad av $9000 styck och dessutom ytterligare $22 000 för att de skulle behöva ersätta deras gamla servrar och nätverk. När en så donation ger större inkomster än om man inte hade gjort den har man all anledning att ifrågasätta motiven bakom.

I en annan IDG-artikel försvarar Microsoft MS OOXML med en massa fluff, men det intressanta är att man öppet erkänner att om standardformatet OpenDocument blir ett krav hos myndigheter kommer Microsoft att köra embrace and extend för att bryta standarden, "Men företaget behöver då införa den funktionalitet som saknas i form av tillägg som ligger utanför standarden.".

Etiketter: ,

16 januari 2008

Världens näst tunnaste dator

Apple har lanserat sin nya laptop som de kallar Macbook Air och säger att den är världens tunnaste. Jo, den är onekligen tunn med bara 19.4 mm.(IDG, AB, DN, E24, HD, DI, SyD) Intels Lorado var visserligen tunnare med bara 17.8 mm men det vara bara ett koncept som tydligen ingen nappade på att producera(BusinessWeek) fast det är kanske det Apple gjort nu.

Så utvecklingen har gått framåt sedan Cambridge Z88 kom 1988. Den var ju hela 23 mm tjock. Fast vikten var lägre, bara 900 gram mot Macbook Airs hela 1360 gram. Och hur det med batteritiden på Macen? Fem timmars användning mot Z88:ans 20 timmar. Z88:an har dessutom fördelen att om batterierna tar slut och man är i en knipa kan man ganska enkelt köpa nya batterier eftersom den går på vanliga AA-batterier. Kostnadsmässigt ligger en ny Cambridge Z88 (jo, det finns t.ex. här, även med svenskt tangentbord) idag på £94 inklusive VAT (ungefär 1177 kr). Det blir lite mer om man köper hela starter packen. Det är lite billigare än de 16 495 kr Macen beräknas kosta.

OK, Macbook Air har ju vissa andra fördelar som fullstor färgskärm och är en hel del snabbare, men det har ju trots allt gått 20 år sedan Z88:an kom.

Etiketter:

12 december 2007

Microsoft gillar inte öppna filformat

Hollands riksdag ska diskutera om man ska börja kräva att statliga instanser ska börja använda den öppna och standardiserade dokumentstandarden ODF (ISO/IEC 26300). Målet är att öka livstiden för informationen efetrsom den är lagrat i ett känt format och att sänka kostnaderna för informationshanteringen. Den största fördelen att använda ett standardiserat format är interoperabiliteten. Statliga bolag kan få fortsätta att använda stängda format men måste då komma med en förklaring. Eftersom Microfost uppenarligen är för lata/inkompetenta/sura för att implementera stöd för ODF så är dom inte så glada och har svarat med att dra igång lobbymaskineriet.(IDG, CIO UK)

Etiketter: ,

Censurmjukvara censurerad

Tydligen har en uppdatering av Norton Antivirus gjort att censurmjukvaran Cybersitter slutat fungera. Nackdelen är att den då inte tillät någonting vilket knappast är bra.(IDG, Beta News) Jag hoppas att i nästa uppdatering kommer Nortin Antivirus att får Cyberöversittaren att helst sluta fungera. Cybersitter är en speciell läskig form av censurmjukvara på grund av det godtycke som webbplatser läggs till (eller inte läggs till) i deras lista. Ett exempel är att de blockerade Peacefire efter att de påpekat att Solid Oak (som gör Cybersitter) blockerar webbplatser snarare baserat på sina egna religiösa och politiska uppfattningar (de är USAiska högerkristna) än innehållet (vilket innebär att de t.ex. blockar webbplatser om abortfrågan, minoritetsreligioner och vänsterorganisationer). Solid Oak hotade också att blocka alla servrar hos internetleverantören om de inte stängde ner Peacefires hemsida.(Wired, NYT) En annan fulgrej med Cybersitter är att installationsprogrammet vägrar installera (med ett fejkat felmeddelande) om man tidigare besökt Peacefire.(Wired, PC World) Cybersitter har också blockat t.ex. Amnesty International och blockar t.ex. webbplatser som innehåller strängar som "gay rights" eller "safe sex".(Ethical Spectacle)

Cybersitters svar på frågor om deras blockningsprinciper har också ofta fått mindre artiga svar som t.ex. "Go stick your pecker in a door and slam it!", "You are but a trickle of piss in the river of life."(Daniel R. Tobias)

Etiketter: ,

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Etiketter: , , , , ,

06 november 2007

Så det finns rättvisa

I USA har ett par spammare blivit dömda till två års fängelse och ett skadestånd på 180 000 dollar. Det intressanta är att det var polisen som genomförde en brottsprovocerande operation mot spammare. En annan spammare dömdes 2005 till nio års fängelse och i Texas fick en spammare betala tio miljoner dollar i skadestånd. Då börjar det kanske bli lite avskräckande. (IDG) Annars brukar det ju vara upp till den enskilda mottagaren att hantera spam och att då eventuellt spåra, anmäla och kanske även stämma spammaren. Att stämma svenska spammare kan man ju knappast göra utan där får man vara glad om dom inte skickar spam flera gånger utan lär sig av den åthutning de förhoppningsvis får första gången. De svenska ISPerna har ju ett bra tag kvar tills de når nolltollerans om man säger så. Det är inget problem för en spammare att behålla sin anslutning även om de spammar flera gånger. Fast man får väl vara glad att svensk spam är såpass ovanligt ändå.

Etiketter:

08 oktober 2007

Jag har facebookat mig

Ja, jag måste ju prova för att se vad allt ståhej var om. Jag klickade runt en del, hittade några som jag kännde och så men så jävla kul var det inte. Sedan är det väldigt amerikaniserat. Jag har aldrig gått på college så det kan jag inte fylla i. Sedan verkar fokus vara lite luddigt. Av designen (oerhört trist) och fälten att dömma är den till för affärskontakter och jobbrelaterade grejor men allt annat verkar vara rena lekstugan.

Apropå Facebook så läser jag att de raderat bilder på ammande barn och stängt av folk som laddat upp dom.(AoB) Så väldigt USAiskt.

Etiketter:

26 september 2007

Felia och flytten

Telia har olika metoder för att man ska kunan flytta sitt telefonabonnemang till en ny adress. Ett av sätten är att gå in och begära en flyttning via deras hemsida eller sitta i en halvtimmes telefonkö. Av dom alternativen valde jag naturligtvis webben. Ja, först måste man begära en kod som (efter ett antal dagar) kommer via posten. Sedan ska man fylla i uppgifterna. Den första dagen jag försökte med det vägrade den att godkänna uppgifterna jag matade in (helt uten någon vettig förklaring). Jag försökte igen senare och då kom jag så långt att jag kunde fylla i alla uppgifter men däremot vägrade deras webbplats att processa uppgifterna utans pottade ständigt ut sig "Just nu har vi tyvärr tekniska problem med sidan eller tjänsten som du vill komma åt.". Samma sak hände dagen efter. Och idag när jag provar är det åter igen samma "Ett fel har uppstått" fast på ett nytt ställe denna gång. Att flytta abonemanget via telefon går ju men det kostar mer. Om man skulle vara benägen att konstruera konspirationsteorier skulle man misstänka att de inte vill att det ska fungera. De tjänar ju mer pengar på att det inte fungerar. Nu tror jag väl inte att de gör det medvetet men de har ju inget direkt ekonomiskt incitament att få det att fungera. Med tanke på att tjänsten varit nere i cirka en vecka nu verkar det inte direkt vara ett högprioriterat område. Jaja, jag får väl försöka igen imorgon. Det känns som om det är så krångligt och tar så mycket tid att jag funderar på att byta telefonbolag bara av den orsaken.

Etiketter: , ,

25 september 2007

Billigare och bättre

Globalization Institute har skickat en repport till EU där de rekomenderar att man sak se till att kunderna får möjlighet att fritt välja om och vilket operativsystem man ska få med sin dator när man köper den.(IDG) Som det är idag straffas datorleverantörer ekonomiskt genom höjda priser (eller att vägra sälja MS Windows till dom) om de skulle börja sälja datorer med något annat än MS Windows förinstallerat. Be, Inc ville skicka med sitt BeOS förinstallerat på datorer tillsammans med MS Windows. De erbjöd t.o.m. det gratis men Hitachi var den enda tillverkare som vågade sig på det, men efter påtryckningar från Microsoft ändade de i bootloadern så att BeOS var dolt för användaren så att det måste aktiveras för att visas.(Byte)

Om kunderna fritt kan välja vilket operativsystem de ska installera kommer den verkliga kostnaden för OSet att synas. Visserligen är en OEM-licens av MS Windows ganska billig men runt 800 kr gör en viss skillnad på en dator för runt 3000 kr. I förlängningen kommer det också innebära att Microsoft måste sänka priserna på MS Windows när de tvingas konkurrera med öppen källkod som Linux och BSD.(IDG)

Etiketter: , ,

16 september 2007

Det digitala bokbålet

Regeringskansliet tänker tydligen intstallera ett filter mot "olämpiga" sidor.(DN, Dagen) Tydligen är internetporr ett stort problem även inom svenska kyrkan också för de tänker också filtrera. Fast där var det också sidor som anses politiskt olämpliga som ska stoppas.(Dagen, IDG)
I USA är det redan accepterat att se till att elever inte kan informera sig om religion eller politik och trenden i Sverige går mot det också.(CS) Amnesty går däremot till attack mot trenden mot ett mer censurerat internet.(IDG)

Ett av de största problemen med att installera internetfilter (bortsett från demokratiaspekten och att de inte fungerar som de ska) är att man helt och hållet låter någon annan bedöma vad som är lämpligt eller inte. Flera av de större producenterna av internetfilter ägs och drivs av personer inom den USAiska kristna högern och urvalet av vad som filtreras har sin grund i deras syn på religion. Som exempel kan nämnas att de har blockerat vatikanens hemsida, sidor om olika minoritetsreligioner, information om preventivmedel o.s.v. Om någon klagar så läggs deras hemsida in i filtret också. Är det verkligen sådana personer som vi vill ska bestämma över vad svenska riksdagsmän ska kunna kolla upp på internet?

Etiketter: , ,

13 september 2007

Only Amiga makes it possible


I sin lista över de 100 coolaste prylarna placerar IDG Amigan på plats 28. Inte så illa och snäppet över Atari ST (haha!). Sedan återstår att se vad de anser vara coolare än en Amiga. Mmmm... Jag tror jag måste ladda in några MODar och drömma mig tillbaks.

Etiketter:

12 september 2007

Dagens dumska: Linux orsakar spräckt plast?

When you're programming open source, you're programming communism!En kund kom in med sin fem månader gamla bärbara dator till PC World (heter PC City i Sverige) för att fästet mellan skärmen och själva datorn hade börjat spricka (ett klart fysiskt fel således). Men dom vägrade reparera datorn eftersom han hade installerat Gentoo Linux på den.(Slashdot, IDG) På IDGs forum berättar en person att han råkade ut för en liknande sak. Där vägrade OnOff att fixa hans trasiga tangentbord och hävdade att han have förverkat sina rättigheter som konsument genom att installera Linux. Han blev dessutom utskälld av säljaren när han stod på sig. Han fick så småningom pengarna tillbaks men blev också portad på OnOff. Andra berättar om liknande erfarenheter av just OnOff.

Etiketter:

05 september 2007

Förnuftet segrade (denna gång)

MS-OOXML blev tydligen ingen ISO-standard denna gång.

Sverige la tidigare ner sin röst (se här) och nu har alla rösterna räknats och det visar sig Microsofts format bara fick 53% av rösterna mot de 66% som krävdes. Således har MS-OOXML inte gått igenom som en ISO-standard.(DN, IDG)

Så nu får Microsoft gå tillbaks till ritbordet och (förhoppningsvis) fixa alla fel som påpekades och sedan försöka igen om cirka ett år. Varför man ska behöva en till standard är däremot inte helt klargjort. Det finns redan en standard, OpenDocument (ISO 26300:6000). Att ha två olika standarder krånglar bara till saker i onödan. Att sedan ODT redan stöds av många program redan medans det bara finns två program som delvis har stöd för MS-OOXML (några till har lässupport). För dom som av någon anledning vill köra MS Office kan man installera en plugin som t.ex. Sun ODF Plugin eller OpenXML/ODF Translator Add-ins for Office (den senare klarar dessutom av att köra en batchkonvertering av gamla MS Office-filer till ODF). Man kan ju fråga sig varför inte Microsoft ändrar MS Office så att ODF är standardformatet men det har väl att göra med prestige, ren lathet och naturligtvis att Microsoft riskerar att förlora sin lock-in om folk helt plötsligt kan skapa och läsa dokumenten i valfritt program.

Etiketter: ,

04 september 2007

Varför mjukvarupatent är fel

Företaget Jesearch har tydligen lyckats få patent (så sent som 2003 även om patentet söktes 1997) på något så trivialt som en relationsdatabas som innehåller en lista med tillverkare och en lista med produkter och (det här är tydligen det som gör deras uppfinning så unik) man kan lista vilka produkter en tillverkare gör och dessutom kan man ha information om tillverkarens hemsida! Wow! Ett rejält genombrott och en epokgörande uppfinning verkligen. Nja, jag skulle inte tro det. Det hindrar dom dock inte från att kräva betalt från andra företag som har databaser med tillverkare och produkter.(IDG) I en kommentar säger Jesearch att main inte alls är ute efter att hindra utvecklingen utan bara vill ha betalt för att "alla knyckte vår idé.".(IDG) Eh... Det kanske kan bero på att det är en såpass uppenbar idé att den aldrig borde ha fått ett patent till att börja med.

Det här exemplet visar tydligt varför mjukvarupatent är så fel. Man kan ta patent på de mest triviala saker. Vill man läsa mer kan man läsa Vad är IT-patent? som på ett enkelt sätt beskriver vad det är frågan om.

Etiketter:

"Jag är lagen"


Enmansutredaren Cecilia Renfors har blivit klar med sin utredning Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? som skulle se över och lämna förslag på åtgärder som stimulerar utvecklingen av lagliga musik- och filmtjänster på nätet. Ok, det låter väl bra. Men vad kom hon fram till? Jo, att internetleverantörer ska bli skyldiga att stänga av användare som upphovsrättsinnehavare och/eller dess företrädare anser bryta mot deras upphovsrätt. Om internetleverantören inte gör det hotar böter.(IDG, DN, SvD, SFT) Det kan ju få intressanta konsekvenser. Aftonbladet har t.ex. olovandes använt bilder snodda från Wikipedia.(DM) Då skulle alltså fotografen be Aftonbladets internetleverantör att stänga av deras internetanslutning (Ok, i det här fallet hade tydligen inte bilderna använts på webbplatsen utan enbart i den tryckta tidningen så det skulle inte gått ändå.).

(c) och (kd) som ju annars inte bangar för underliga förslag är mot förslaget, medans (m) är för.(DN, IDG)

Internetleverantörerna är såklart inte glada åt att de plötsligt riskerar att utses till polis, domare och bödel i samma person.(IDG) Som kommentar på leverantörernas protester säger utredaren "Jag hade inte väntat mig jubel" och på frågan om hon tycker det är förenligt med rättsäkerheten säger hon "Det handlar om att säga upp avtal med någon som inte sköter sig. Det finns inget principiellt konstigt i det."(IDG) Problemet är att en slumpartad person kan säga att någon inkräktar på upphovsrätten. ISPn måste då utreda det själva (vilket inte alltid är det lättaste) och sedan agera. Om de inte stänger av användaren riskerar de som sagt böter. Att de som påstår sig ha upphovsrätten inte alltid har den finns det flera fall som visar. Ta t.ex. SCO som påstods sig äga Unix men inte gjorde det. Det skulle nog inte varit lätt för en ISP att veta det när SCO själva inte visste det. Andra fall är kanske mer lättutredda som t.ex. att BSA skickade ett "Notice of Claimed Infringement" till universitetet i Münster för att de spred OpenOffice.org. Oops... Deras automatiska system hade misstagit det för MS Office.(The Register) IDSA (nuvarande Entertainment Software Association) skickade också ut ett automatiskt brev med det vänliga titeln "Demand for Immediate Take Down" till World of Spectrum där man anklagade dom för att erbjuda piratkopior. Oops igen... De var tydligen gamla spel (som man hade fått tillstånd att lägga upp) som råkade heta liknande saker som nya.(The Register) ESA har också anklagat IF Archive eftersom en av filerna de hade råkade heta doom3.zip (som dessutom var 114 kB stor så det borde varit ganska uppenbart att det var en false positive). MPAA skickade också ett brev och klagade på ett TCL-skript de trodde var en film.(Slashdot)

Upphovsrätt är knepigt och det är betydligt svårare att utreda än t.ex. spam där man tämligen lätt kan avgöra från vilken anslutning det kommer och om det är spam eller ett personligt brev.

Etiketter: ,

28 augusti 2007

Mera musik!

Warner Bros, Capitol Records och UMG Recordings försökte stämma den ryska sidan AllOfMP3 som säljer musik för nedladdning till överkomliga priser(IDG) men de fick bakslag i rätten och AllOfMP3 friades eftersom bevisningen ansågs otillräcklig.(IDG) Det bör kanske förklaras att AllOfMP3 är alltså inte olagliga utan man utnyttjar ett kryphål i lagstiftningen som gör att man betalar för sig som om man var en radiostation. Man betalar in pengar till ROMS (ryska motsvarigheten till STIM) och de ska i sin tur betala ut pengar till artisterna. Efter den friande domen ska nu AllOfMP3 startas upp igen efter att ha legat nere.(IDG).

Den franska sidan Deezer.com körde också igång en liknande tjänst.(IDG) fast jag tittade in på den och provade ett par sökningar och utbudet verkar än så länge vara ganska klent. Vill man kan man också kolla in Last.fm och lyssna på musiken där.

Eller här.

Etiketter: ,

Standarder är kul, det finns så många att välja på

Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)

Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.

Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.

Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)

Etiketter: , , ,

24 augusti 2007

Grym och omänsklig bestraffning

En fildelare har dömts till fem månaders fängelse och fem månaders husarrest. Det låter väl vettigt om att ladda upp Star Wars: Episode III var av den magnituden. Men dessutom har dan dömts till att använda MS Windows istället för Linux (han kör Ubuntu 7.04).(IDG) Förutom problemen med sina existerande programvaror och sådant så måste han också betala för windowslicensen ur egen ficka.

USA verkar ha lite speciella straff ibland. Eller kanske snarare att de inte tänkt igenom konsekvenserna ordentligt. Som att en ateist som vägrade be till Gud hotades med fängelse. Låter underligt? Nja, sammanhanget var att han hade valet att gå med i ett tolvstegsprogram (där man måste bekänna sin tro till ett "högre väsen" och möten börjar med en bön) eller åka i fängelse. Liknande saker sker för övrigt i Sverige också men oftast inte lika dramatiskt.

Etiketter: , , ,

22 augusti 2007

Fler billiga laptops

Nu ger Asus sig in i kampen om billiga laptops som jag skrev om tidigare och fler är tydligen på väg. Asus projekt heter Asus Eee PC och jämförs av IDG med datorer tänkta för skolbarn i tredje världen (liknande One Laptop per Child och Simputer). Priset uppges vara 199 USD för basmodellen men man räknar sälja mest av den för 349 USD. IDG räknar med att 199 USD ska motsvara ca 1500 kr men riktigt så blir det väl inte med moms och diverse andra påslag i svensk handel. Runt 3000 får man nog snarare räkna med. Inte så illa det heller i och för sig. För det får man en dator med 900 MHz Intel Celeron, 17.8 cm (7 tum) display, 512 MB RAM, mellan 4 och 16 GB flashminne (istället för hårddisk, ett intressant val), tre timmars batteritid o.s.v. Vikten är ganska låg (890 g) . Skärmupplösningen är 800×480 pixels så det är mer en subnotebook än en laptop. Datorn kör linuxdistron Xandros (man kan även köra Windows XP på den men Asus valde bort det av kostnadsskäl).

Etiketter:

Arrr!

Arrr!Lite om pirater idag. Två hundar har fått medaljer för att de sniffat reda på kemikaliers som används vid DVD-tillverkning och därigenom lyckats hitta piratkopierade DVD-filmer till ett värde av över 6 miljoner dollar (det framgår inte om det är försäljningspriset på originalet eller kopian summan är beräknad på).

En annan nyhet är att Libro Invest levererar en väska med Pirate Bay-motiv till Wedins-butikerna. När VDn tillfågas säger han att han inte hade en aaaning om att det fanns en webbplats som heter så. Sedan kan man i och för sig konstatera att både Pirate Bay och Piratbyrån har stulit loggan med kassettband och korslagda benknotor från kampanjen Home Taping Is Killing Music.

Etiketter: ,

16 augusti 2007

CIA redigerar på Wikipedia

Roliga avslöjanden. CIA har tydligen redigerat några av artiklarna på Wikipedia fast det verkar inte vara så intressanta saker de gjort. Tydligen hade de gått in på artikeln om Mahmoud Ahmadinejad och skrivit "Wahhhhhh!".

I artikeln säger man att "Även Microsoft sägs ha gjort vissa ändringar för att korrigera felaktigheter.". Korrigera felaktigheter? Tidigare erbjöd Microsoft pengar till folk som skulle se till att "korrigera felaktigheter" i artiklar om Microsoft. Tidigare skapade Microsoft frontorganisationen Americans for Technology Leadership som i 2001 skrev en massa brev från fejkade personer till tidningar och politiker som stödde Microsofts monopolfasoner.

Etiketter: , ,

Webbläsare från Google?

Det ryktas att Google ska ha en webbläsare på gång eftersom de reggat domänen gbrowser.com. Med tanke på att Google gillar Mozilla Firefox kanske det är troligare att de gör en brandad version som kommer färdig med Google Toolbar än att skrive an helt ny browser från grunden.

Annars kanske man kan tänka sig att Google planerar att göra en webbaserad browser. Nä, vänta nu...

Etiketter: ,

27 juli 2007

Den billiga laptopen

Företaget Medison har tidigare gått ut och lovat att sälja en laptop för 150 USD vilket flera tolkat som motsvarande cirka 1000 SEK (fast då räknar de inte med saker som frakt, tull, moms o.s.v.). Det låter ju trevligt men många tror att det är en bluff. Nu går Medison ut i Aftonbladet och på IDG och säger att de visst inte är någon bluff och att folk kommer få sina datorer. Förklaringarna låter vettiga men inger inte speciellt mycket förtroende, men hur svårt ska det vara att posta en dator?

Laptopen som säljs har tydligen några identifierat som en Clevo MobiNote M540V. Kanske inte världens snabbaste dator men bra för det priset. Det har varit en del oklarheter som t.ex. har det påståtts att datorn ska tillverkas i Brasilien men den görs av ett asiatiskt företag. Nu är det iofs inte första gången som brasilianska företag köper upp föråldrade produkter och flyttar tillverkningen till Brasilien. TecToy tog t.ex. över tillverkingen av Sega Master System och Sega Megadrive.

Andra bloggar om: laptop, dator, bluff

Etiketter:

01 juli 2007

Inte bara en dator

ZX Spectrum är inte bara namnet på en av de coolaste hemdatorer som skapats utan även namnet på ett lettiskt hårdrocksband. De har tydligen jämförts med Carcass. Man undrar hur dom kom på namnet. De kan ju inte ha valt det av en slump utam måste ha vetat att det var en klassisk åttabitars hemdator. Geekhårdrockare?

Etiketter: ,