Dresscode: Black Kärlek (och bristen på den), heminredning och rock'n'roll! En blogg som berättar om mina personliga funderingar om singellivet och jakten på den rätta, krogar, heminredning, politik, teknik och naturligtvis rockmusik.

24 november 2009

Microsoft mutar Murdoch

MarknadsföringsbidragJag läser nu att Microsoft har fått en idé om hur man ska kunna få sin söktjänst Bing mer populär.(IDG, DN, SvD) Nä, man tänker inte göra den snabbare eller bättre utan man tänker betala tidningsägare så att de inte tillåter Google att indexera deras sidor. Det hela påminner om en grej som en kompis råkade ut för. Han hade en firma som handlade med militärt överskott och han skulle köpa ryska mörkerkikare. Han hade två leverantörer varav en hade lägre pris. Problemet var att när han skulle köpa från den billigare leverantören hade den dyrare leverantören mutat den billigare att vägra sälja.

Etiketter: , ,

07 juli 2009

Utpressning och sabotage av Apple och Microsoft

Bill GatesMjukvarujättarna Microsoft och Apple har på vart sitt håll sysslat med en del skumma affärer. After påtryckningar från Apple som inte gillar Ogg Thera har stödet för video i HTML5 tagits bort.(IDG) Anledningen sägs vara att det skulle ställa problem för iPhone eftersom Ogg Thera visserligen komprimerar bra men i gengäld är ganska processorkrävande.
Vad de gäller Microsoft så har de också haft en del fuffens för sig på sista tiden också. Asus visade en netbook baserad på Snapdragon (ARM) som körde Android på Computex Taipei 2009.(SemiAccurate) Det gillade inte Microsoft eftersom de inte kan köra MS Windows XP (eller Vista eller 7) på ARM så nästa dag var den borta.(GrokLaw, IDG) Problemet PC-tillverkare har är att de behöver göra som Microsoft vill eftersom majoriteten av deras maskiner skeppas med MS Windows. Om de gör något Microsoft inte gillar kan de få problem med leveranserna.
Sedan har naturligtvis Microsoft även andra fula knep för att få in folk i microsoftträsket. Bill & Melinda Gates Foundation är en stiftelse som enligt stadgarna är driven av "the interests and passions of the Gates family". Tydligen betyder det även deras finansiella intressen för de stöder inte behövande utan krav. Och kravet är att de köper in och lär ut användandet av Microsoftprodukter.(IDG) Att gå ut och säga "Håll er till Microsofts produkter annars bygger vi inga skolor till era barn." är inte direkt utpressning men i alla fall väldigt nära. Sedan är det lite underligt att Bill & Melinda Gates Foundation beskrivs som någon slags välgörenhet. Visserligen ger de 5% av tillgångarna varje år men det gör samtidigt att Gates tjänar in en massa på mindre skatt eftersom gåvor till välgörenhet är avdragsgilla. Sedan investerar Bill & Melinda Gates Foundation sina pengar i företag som ofta agerar i direkt motsats till stiftelsens mål som t.ex. oljeföretag som smutsar ner så att de som bor i närheten får astma och cancer för att inte tala om spridningen av HIV som orsakas av de prostituerade som besöker oljearbetarna och soldaterna som skyddar dom. Sedan har också Bill & Melinda Gates Foundation investerat i de företag som tillverkar bromsmediciner och säljer dom dyrt till AIDS-drabbade.(LA Times) Man undrar vem som tjänar mest på affären egentligen.

Etiketter:

06 maj 2009

Microsoft anstränger sig för att göra fel

IDG läser jag nu att Microsoft lyckats klanta till det. Tydligen ska stöd för OpenDocument äntligen komma i MS Office. Antagligen på grund av påtryckningar från personer som inte vill att man måste ha just MS Office för att kunna läsa och skriva dokument. Men att folk kan använda vilket program de vill för att läsa eller skriva filer passar ju inte Microsofts strategi som bygger på att tvinga kvar användarena i MS Office genom att hålla dokumenten som gisslan men Microsoft har lyckats hitta ett kryphål. Tydligen var formatet för formler inte specat men alla andra använde samma format som MS Excel så här såg tydligen Microsoft sin chans och hittade på något eget format som inte är kompatibelt med någon annan. Alltså, istället för att använda samma format som MS Excel hittade Microsoft på ett nytt format. Det är knappast ett misstag man bara råkar göra utan det måste ske väldigt medvetet eftersom det kräver mer ansträngning för att få det fel än att göra det rätt. Insticksprogram till MS Office som CleverAge (sponsrat av Microsoft) eller Suns egna funkar utmärkt.

Embrace, extend and extinguish...

Etiketter:

03 februari 2009

Byta Thunderbird mot Outlook

På grund av omstruktureringar på jobbet kommer vi inte längre att använda POP-baserad e-post utan byta till MS Exchange. Det lär knappast få dom att gå med på att använda IMAP (inte ens med SSL) så det blir till att försöka få MS Outlook att funka istället.

Ok, först behöver jag få ut det jag har lagrat i Thunderbird som gamla meddelanden, kontakter och kalendern (Lightning).

Thunderbird använder sig av mbox för att spara meddelanden. Eftersom det är ett öppet format stöds det inte av Microsoft så man får använda lite knep. Ett sätt är att installera Eudora (som kan läsa mbox) och från Eudora exportera till Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Ett något enklare sätt är att istället installera SmartSave för att exportera till en massa EML-filer (Microsofts egna e-postformat för MS Outlook Express och MS Windows Mail). Dessa kan man då läsa in i Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Varför inte Outlook kan läsa EML när Outlook Express kan det är ett fullständigt mysterium.

För att få över adressboken har man två alternativ. Antingen kan man från Thunderbird exportera till CSV och sedan importera till Outlook eller så kan man använda LDIF och gå omvägen över Outlook Express. Om man använder CSV har man problemet att man manuellt måste matcha ihop värden med deras fält i Outlook fast det kanske inte är så farligt i sammanhanget. LDIF är standardiserat och stöds såklart inte av MS Outlook utan där har vi samma underlighet som med meddelanden att det stöds av Outlook Express men inte av Outlook. I praktiken gick det sämre. Jag fick upp en meny om att importera LDAP/LDIF och efter en stunds väntan sa Outlook Express att den misslyckats utan att jag ens fick välja vilen fil den skulle importera. Så jag gav upp det projektet och körde manuell klipp-och-klistra med de viktigaste kontakterna.

Lightning kan direkt utan konstigheter exportera till iCalendar-formatet som faktiskt någorlunda stöds av MS Outlook. Hurra!
Men nu använder jag inte bara Lightning för att lägga in möten utan jag importarar också iCalendar-formaterade kalendrar från olika webbplatser som t.ex. Google Calendar (både min privata, exets och en delad med spelningar), last.fm, Facebook o.s.v. Detta stöds inte av Outlook 2003 men i Outlook 2007 har Microsoft lagt till stöd för prenumeration på kalendrar. Läs mer om det på search.subscribe.share in outlook 2007. Fast en stor nackdel är att man bara ser sina internetkalendrar i just kalendervyn. Man ser dom inte i sin To-Do Bar utan där visas bara den lokala kalendern. Dessutom saknar jag funktionen att med ett enkelt klick komma till aktuell dag/vecka/månad i kalendern istället för att behöva bläddra sig fram.

Jeopardyciteringen och brutna rader i Outlook är ju ett känt elände. Upp till 2003 finns Outlook-QuoteFix. Till 2007 finns QuoteFix Macro men det kräver en del meck för att fungera så tills vidare får jag sköta det manuellt.

Så sammanfattningsvis kan man säga att med hjälp av en hel del googlande, letande i forum och läsande på olika bloggar, en hel del avancerade hack och en viss förlust av funktionalitet så kan man faktiskt byta ut open source-program med program från Microsoft.

Etiketter: ,

12 november 2008

Microsoft och mutorna

MarknadsföringsbidragEftersom Linux är gratis men MS Windows kostar pengar (och kräver dessutom kraftigare datorer) är det intressant alternativ i många fattigare länder. Det här är naturligtvis inte något som Microsoft gillar utan de motarbetar den utvecklingen på alla sätt de kan. Nu har det avslöjats att Microsoft tydligen betalat 400 000 dollar (ungefär 3,2 miljoner svenska kronor) till en högt uppsatt nigerian för att få skolorna att byta tillbaka till MS Windows.(IDG) Microsofts Afrikachef säger att de inte betalt mutor (det kanske var "marknadsföringsbidrag" då?), eller snarare att summan aldrig betalades ut eftersom de inte lyckades få kunden att välja MS Windows istället.(MacWorld) Så tekniskt sett har Microsoft inte mutat någon utan bara planerat det så det var bara ett mutförsök.

Dare Obasanjo som är son till den f.d. presidenten i Nigeria har tydligen fått en anställning på Microsoft och han har bl.a. sysslat med att skriva om artiklar i Wikipedia för att attackera Microsofts kritiker.(CrunchNotes)

When you programm open source. You're programming communism!En geografiskt närmare story är att juristen Malin Forsman som tidigare varit anställd av just Microsoft får in en debattartikel i IDG där hon tycker att programkod automatiskt blir bättre om ingen får se den. Nu kan man ju fråga sig varför en jurists åsikt i frågan ska vara relevant. Borde det inte vara bättre att fråga en programmerare? Några grunder för sitt påstående har hon naturligtvis inte eller som det också uttryckts så har Malin Forsman Fel, fel, fel & återigen fel....

Etiketter: ,

12 juni 2008

Microsoft lovar stöd för ODF

Bill GatesMicrosoft gör en helomvändning och utlovar stöd för det ISO-godkända och öppna dokumentformatet OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006).(IDG) Tydligen så har Microsoft valt att implementera en äldre version. Något som kanske kan ge en del mindre problem. Fast den stora frågan är ju varför Microsoft gjort en sådan helomvändning. Är det ett fall av embrace, extend and extinguish? Microsoft har ju öppet gått ut och sagt att man tänker bryta standarden i sin egen tillämpning.(IDG) Är det för att fler börjar kräva användandet av öppna format?(IDG) Eller är det bara vaporware? Kanske något man bara lovar för att få kunder att sluta migrera till OpenOffice men som man aldrig tänker implementera egentligen.
Just embrace, extend and extinguish kan nog vara knepigt när EU har ögonen på dom(IDG) men det skulle inte vara första gången Microsoft struntar i sådant och fortsätter fiffla även efter man har tagits på bar gärning.

Apropå det så har nu SIS ändrat sina regler för hur omröstningar ska gå till efter att Microsoft kuppade igenom sin egen "standard".(IDG) EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes passade också på att pika Microsoft för deras agerande för att försöka tvinga igenom MS-OOXML som en standard.(IDG) Neelie Kroes har också uttalat sig positivt om öppna format och öppen källkod.(IDG)

Etiketter: , ,

03 april 2008

Mera MS-OOXML

Först var det väldigt oklart vad resultatet i ISO-omröstningen om MS-OOXML skulle bli egentligen(IDG) att det fuskats en del i omröstningarna i flera länger är däremot klart. Det har i flera länder betalats ut "marknadsbidrag" för att få företag att gå och rösta ja till förslaget. Sedan har man underligheter som att majoriteten körs över om den är emot MS-OOXML.(IDG)

Men trots protester och alla skumraskaffärer gick MS-OOXML igenom som ISO-standard.(IDG) men det är möjligt att vi slipper skiten i Sverige.(IDG)

Hur jävla uselt MS-OOXML är finns det många exempel men An Antic Disposition ger ännu ett exempel. För att ange röd textfärg i OOXML Text använder man <w:color w:val="FF0000"/> men i OOXML Sheet använder man <color rgb="FFFF0000"> och i OOXML Presentation en tredje metod, <a:srgbClr val="FF0000"/>. Hur smart är det på en skala liksom? I ODF (ISO 26300:6000) används genomgående <style:text-properties fo:color="#FF0000"/>, enkelt och smidigt. För att implementera textfärg i MS-OOXML måste man således göra tre gånger så mycket jobb som i ODF. Fast hur ska man vänta sig att Microsoft ska kunna skriva en vettig standard som ska kunna användas av olika applikationer när de inte ens kan få Excel att vara kompatibelt med sig själv.(Dear Microsoft)

Etiketter: ,

07 februari 2008

Titta! Moderaterna vaknar också.

When you programm open source. You're programming communism!Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid (mannen utan efternamn?) har tydligen installerat Ubuntu och beskrivit det på sin blogg.(IDG) Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare stött öppen mjukvara men det är intressant att även högersidan nu börjar vakna.

Med tanke på att priserna på datorer går ner(IDG) och man antagligen kommer att se fler bärbara för runt 3000 kr(IDG) kommer kostnaden för operativsystemet att bli allt tydligare. En OEM-version av MS Windows kostar väl en sådär 600-900 kr. På en dator för 3000 kr blir det en ganska stor del av priset. När kommer tillverkarna att inse att man kan sälja samma dator för 2500 kr om man skickar med någon linuxdistubution istället för MS Windows?

Etiketter: ,

17 januari 2008

Så ser Bill Gates på sanningen

I en artikel på IDG intervjuas Bill Gates av en andäktig Marc Ferranti. Bland annat så hävdar han att det var Microsoft som kom på persondatorn "När det gäller vad vi är stolta över så tror jag att det mest är persondatorn." fast han erkänner ödmjukt att det var andra som byggde ihop den, "Vi kunde leta upp partners som byggde hårdvaran.". I samband med OLPC säger Bill Gates också "Företag kan bidra både genom att ge pengar till breda områden men även genom att skräddarsy och donera sina produkter till folk som är fattiga. Så i fallet med Microsoft, så blev vi involverade i att få datorer till bibliotek.". Jaha, men frågan är om Microsoft gjorde det för att vara snälla (och de skattemässiga fördelarna) snarare än för att stoppa Linux och annan fri mjukvara. Som t.ex. när Microsoft så snällt skänkte MS Office till ett värde av $2000 styck till SchoolNet Namibia.(The Register) Ja, nackdelen var ju att de skulle tvingas köpa MS Windows till en kostnad av $9000 styck och dessutom ytterligare $22 000 för att de skulle behöva ersätta deras gamla servrar och nätverk. När en så donation ger större inkomster än om man inte hade gjort den har man all anledning att ifrågasätta motiven bakom.

I en annan IDG-artikel försvarar Microsoft MS OOXML med en massa fluff, men det intressanta är att man öppet erkänner att om standardformatet OpenDocument blir ett krav hos myndigheter kommer Microsoft att köra embrace and extend för att bryta standarden, "Men företaget behöver då införa den funktionalitet som saknas i form av tillägg som ligger utanför standarden.".

Etiketter: ,

12 december 2007

Microsoft gillar inte öppna filformat

Hollands riksdag ska diskutera om man ska börja kräva att statliga instanser ska börja använda den öppna och standardiserade dokumentstandarden ODF (ISO/IEC 26300). Målet är att öka livstiden för informationen efetrsom den är lagrat i ett känt format och att sänka kostnaderna för informationshanteringen. Den största fördelen att använda ett standardiserat format är interoperabiliteten. Statliga bolag kan få fortsätta att använda stängda format men måste då komma med en förklaring. Eftersom Microfost uppenarligen är för lata/inkompetenta/sura för att implementera stöd för ODF så är dom inte så glada och har svarat med att dra igång lobbymaskineriet.(IDG, CIO UK)

Etiketter: ,

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Etiketter: , , , , ,

25 september 2007

Billigare och bättre

Globalization Institute har skickat en repport till EU där de rekomenderar att man sak se till att kunderna får möjlighet att fritt välja om och vilket operativsystem man ska få med sin dator när man köper den.(IDG) Som det är idag straffas datorleverantörer ekonomiskt genom höjda priser (eller att vägra sälja MS Windows till dom) om de skulle börja sälja datorer med något annat än MS Windows förinstallerat. Be, Inc ville skicka med sitt BeOS förinstallerat på datorer tillsammans med MS Windows. De erbjöd t.o.m. det gratis men Hitachi var den enda tillverkare som vågade sig på det, men efter påtryckningar från Microsoft ändade de i bootloadern så att BeOS var dolt för användaren så att det måste aktiveras för att visas.(Byte)

Om kunderna fritt kan välja vilket operativsystem de ska installera kommer den verkliga kostnaden för OSet att synas. Visserligen är en OEM-licens av MS Windows ganska billig men runt 800 kr gör en viss skillnad på en dator för runt 3000 kr. I förlängningen kommer det också innebära att Microsoft måste sänka priserna på MS Windows när de tvingas konkurrera med öppen källkod som Linux och BSD.(IDG)

Etiketter: , ,

17 september 2007

Bwah-Ha-Ha-Ha!

EG-domstolen avslog Microsofts överklagan i målet från 2004 då det slogs fast att Microsft missbrukat sin dominerande ställning. Microsoft ska nu böta motsvarande 4.6 miljarder kronor.(IDG, DN, SvD) Frågan är väl om Microsft kommer att få betala bötesbeloppet genom att ge rabatt på sin egen mjukvara (lite som att trycka sina egna pengar). Domen öppnar upp Microsofts servermjukvara (dokumentering av protokollen) så att olika operativsystem kan samverka. Vidare gör det också möjligt för t.ex. datortillverkare att skicka med valfri/valfria mediaspelare.

SCO är på väg mot konkurs. Man har skickat in en begäran om omstrukturering, men det lär nog inte gå något vidare då de inte har några inkomster att vänta sig.(IDG)

Martin Kinnunen lämnar sin post i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och det visar sig att tejpen som användes vid det påstådda överfallet tidigare var hans egen.(City)

Etiketter: ,

05 september 2007

Förnuftet segrade (denna gång)

MS-OOXML blev tydligen ingen ISO-standard denna gång.

Sverige la tidigare ner sin röst (se här) och nu har alla rösterna räknats och det visar sig Microsofts format bara fick 53% av rösterna mot de 66% som krävdes. Således har MS-OOXML inte gått igenom som en ISO-standard.(DN, IDG)

Så nu får Microsoft gå tillbaks till ritbordet och (förhoppningsvis) fixa alla fel som påpekades och sedan försöka igen om cirka ett år. Varför man ska behöva en till standard är däremot inte helt klargjort. Det finns redan en standard, OpenDocument (ISO 26300:6000). Att ha två olika standarder krånglar bara till saker i onödan. Att sedan ODT redan stöds av många program redan medans det bara finns två program som delvis har stöd för MS-OOXML (några till har lässupport). För dom som av någon anledning vill köra MS Office kan man installera en plugin som t.ex. Sun ODF Plugin eller OpenXML/ODF Translator Add-ins for Office (den senare klarar dessutom av att köra en batchkonvertering av gamla MS Office-filer till ODF). Man kan ju fråga sig varför inte Microsoft ändrar MS Office så att ODF är standardformatet men det har väl att göra med prestige, ren lathet och naturligtvis att Microsoft riskerar att förlora sin lock-in om folk helt plötsligt kan skapa och läsa dokumenten i valfritt program.

Etiketter: ,

31 augusti 2007

Den som gapar efter mycket...

Efter att det kommit fram att en av Microsofts drones blev lite överentusiastisk och röstade två gånger i SIS-omröstningen om MS-OOXML har nu hela omröstningen ogiltigförklarats.(DN, IDG, CS) Det innebär att det inte kommer att bli någon ny röstning eftersom det är för ont om tid (den ska vara klar innan andra september) och att Sverige lägger ner sin röst.

Dagens fel med MS-OOXML: Som vektorformat används Vector Markup Language som inte är en standard istället för Scalable Vector Graphics som är en standard. Varför det? Jo, MS Office använder VML men klarar inte SVG. MS-OOXML stöder inte datum tidigare än år 1900. Helger antas alltid vara lördag och söndag. Så är det inte i hela världen. Det finns dessutom inget sätt att ändra den inställningen.

Uppdatering: Norge säger nej till MS-OOXML eftersom formatet inte är tillräckligt öppet och att formatet har för många svagheter.(IDG) Brasilien har tidigare röstat nej.(ZD)

Etiketter:

30 augusti 2007

OOXML-såpan fortsätter

Som jag skrev tidigare har Microsoft med uppenbarligen ohederliga metoder tryckt igenom ett ja till sin egna "öppna standard" (den är varken öppen eller standardiserad) för dokument för officeprogram. I en kommentar skriver Lars Danielsson att "Det påminner mest om populärvetenskapliga beskrivningar av hur det gick till när bolsjevikerna tog makten i Ryssland"(IDG) och visst kan man dra paralleler. Båda handlar om grupperingar med ambitioner om världsherravälde och en frånvaro av respekt för fair play och mänskliga rättigheter. En annan parallell är att oavsett hur mycket skit som grävs upp så försvarar deras supportrar deras handlingar. En viktig skillnad är i och för sig att boljevikerna faktiskt ansåg sig göra det som var bäst för folket medans Microsoft inte har några sådana ambitioner.

Även i andra länder verkar det ha varit en hel del fuffens från Microsofts sida. I Norge sysslade dom med påtryckningar och astroturfing.(IDG) I Portugal nekades Sun och IBM att komma in i rummet trots att de fanns lediga stolar kvar. I Tyskland nekades Google och Deutsche Telekom rösträtt. I Italien dök 76 företag upp dagen innan (dagen innan bestod arbetsgruppen av IBM, Microsoft, CEDEO, OpenOffice.org och HP). I Schweiz har Free Software Foundation Europe överklagat.(IDG) I Belgien har däremot myndigheterna (inte standardiseringsorganisationen) beslutat att alla myndigheter ska kunna skicka och ta emot det öppna och standardiserade formatet ODF.(SFT) Även i USA dök det upp en massa jasägare precis innan omröstningen.(ZD)

Vad spelar det för roll då? Jo, om du vill skicka en text jag skrivit till mig så ska det inte spela någon roll vilket program filen är skriven i. Tänk dig att du ritat en bild och vill dela med dig av den men det krävs att mottagaren har exakt samma program som du i samma version för att kunna se den. Nu kanske du ser problemet med stängda format. Problemet med OOXML är att det låtsas vara öppet men inte är det. Det finns massa saker i det som säger "gör som Word 97". Jaha, hur gör Word 97 då? Det tänker vi inte berätta, säger Microsoft (och lägger antagligen till att de tänker stämma en om man försöker lista ut det). Ett annat problem med OOXML är att det innehåller så många underligheter som t.ex. att 1900 är ett skottår. Varför det då?, undrar man. Jo, säger Microsoft, det är så Excel gör. Vabah!, utropar man fövånat, varför ska jag behöva bry mig om hur Excel gör? Det är ju tänkt att vara en öppen standard som är oberoende av buggar i gamla microsoftprogram.

Etiketter:

28 augusti 2007

Standarder är kul, det finns så många att välja på

Jaha, då har då SIS sagt ja till att standardisera Microsofts dokumentformat som fått det missvisande och förvirrande namnet Office Open XML (OOXML).(IDG, DN) OpenOffice och många andra använder OpenDocument (ODF). Det hela skedde tydligen under kuppartade former(IDG, DN) då ett stort antal företag som inte tidgare jobbat med standardiseringsarbetet dyker upp strax innan omröstningen och röstar för Microsofts format.(IDG) SIS får kritik för att man inte agerat(IDG) men det var egentligen inte mycket man kunde göra eftersom det rent formellt skedde enligt reglerna. På sin blogg skiver Marcus Rejås om sina upplevelser från mötet. SIS informationschef Olle Axenborg försvarar omröstningen.(IDG)

Vad spelar det nu för roll egentligen? Det är väl bra att Microsoft öppnar upp sitt format? Nja, problemet är att dom inte gör det. MS Office fortsätter att använda stängda format men man kan även spara det som OOXML. Det finns många problem med den. Till att börja med så är formatet väldigt krångligt. Specarna för OOXML är på 6546 sidor (jämför det med 867 sidor för specen för ODF som är till för samma ändamål) och inte ens detta mastadontdokument täcker in allt utan flera nyckelord som autoSpaceLikeWord95 och useWord97LineBreakRules beskrivs alldrig vad de gör för något (och hur smart är det att definiera saker efter en specifik version av ett specifikt program). Sedan är ju OOXML en dålig standard dessutom (Microsoft Office XML formats? Defective by design). Det finns inga garantier för att Microsoft inte kommer att stämma folk som implementerar en egen version av formatet. Sedan finns det inte ens en fungerande implementation av formatet att visa upp! Det borde verkligen få varningsklockorna att ringa. Nä, för allas skull är det bättre om man bestämmer sig för en standard och följer den. Och i det här fallet är det knappast svårt att välja vilken som är att föredra. Speciellt som om ODF redan används av flera mjukvaror (man kan även få MS Office att prata ODF med en plugin) medans användningen av OOXML i det närmast är hypotetisk.

Hela historien påminner en del om SEFF-omröstningen 1987. Under rösträkningen kvällen innan deadline visade det sig att kandidaten Anders Bellis låg under med 31 röster. Ett par personer drog då igen med en kampanj för att värva telefonröster i sista ögonblicket.

Uppdatering: För att få igenom sitt förslag erbjöd tydligen Microsoft "marknadsbidrag" till företag som röstade ja.(IDG) Och från Danmark rapporteras att Microsoft kört med samma taktik. I Norge (där det tydligen inte röstas) nöjde sig man med att sitta och surt upprepa "Vi håller inte med." vid varenda kritik utan att säga vad man inte höll med om.(IDG)

Etiketter: , , ,

24 augusti 2007

Grym och omänsklig bestraffning

En fildelare har dömts till fem månaders fängelse och fem månaders husarrest. Det låter väl vettigt om att ladda upp Star Wars: Episode III var av den magnituden. Men dessutom har dan dömts till att använda MS Windows istället för Linux (han kör Ubuntu 7.04).(IDG) Förutom problemen med sina existerande programvaror och sådant så måste han också betala för windowslicensen ur egen ficka.

USA verkar ha lite speciella straff ibland. Eller kanske snarare att de inte tänkt igenom konsekvenserna ordentligt. Som att en ateist som vägrade be till Gud hotades med fängelse. Låter underligt? Nja, sammanhanget var att han hade valet att gå med i ett tolvstegsprogram (där man måste bekänna sin tro till ett "högre väsen" och möten börjar med en bön) eller åka i fängelse. Liknande saker sker för övrigt i Sverige också men oftast inte lika dramatiskt.

Etiketter: , , ,

16 augusti 2007

CIA redigerar på Wikipedia

Roliga avslöjanden. CIA har tydligen redigerat några av artiklarna på Wikipedia fast det verkar inte vara så intressanta saker de gjort. Tydligen hade de gått in på artikeln om Mahmoud Ahmadinejad och skrivit "Wahhhhhh!".

I artikeln säger man att "Även Microsoft sägs ha gjort vissa ändringar för att korrigera felaktigheter.". Korrigera felaktigheter? Tidigare erbjöd Microsoft pengar till folk som skulle se till att "korrigera felaktigheter" i artiklar om Microsoft. Tidigare skapade Microsoft frontorganisationen Americans for Technology Leadership som i 2001 skrev en massa brev från fejkade personer till tidningar och politiker som stödde Microsofts monopolfasoner.

Etiketter: , ,