22 februari 2010

Kristdemokraterna och teokratin

Jag ser i SvD att några kristdemokrater tydligen jobbar för återinförandet av kristendomen som statsreligion. Det är i alla fall uppfriskande att se att de inte hycklar med sin vilja att införa teokrati.

Annars verkar det behövar mer svenskaundervisning snarare än mer kristendomskunskap. Trots den ganska korta texten lyckas man få in flera klumpiga särskrivningar som "nyandlig het", "forn skandinavisk" och (vilket kanske är den klumpigaste) "kristen domen". Man tycker att de borde kunna stava till sin egen religion.

På samma tema kan man i DN läsa om en fotbollsspelare som blivit avstängd på religiösa grunder.

Gategate - övervakarna övervakades

Jag kommer lite sent ut och det verkar som om bloggstormen dragit förbi men jag tänkte ändå ägna några ord åt vad som har kommit att kallas gategate. Det började med ett blogginlägg på Tuggarna där Jesper beskriver hur ett par poliser genom att hota honom med att ta in honom för urinprov tvingade honom att radera ett par bilder från sin kameramobil. Att poliser använder sådana hot som t.ex. hota med fyllcell eller hot om våld för att tvinga igenom sin vilja även om de inte har något lagligt stöd för det är knappast något man blir förvånad över. Eller som Svensson kallar det "ett helt vanlig polisövergrepp". Det som gör det här fallet så speciellt och vad som också fått massmedia att reagera (DN, 24, SvD, AB, Ex, SFT) är att Jesper också lyckades få en film med händelsen.(Ex) Sedan spelar det säkert också in att Jesper var journalist. Det är inte bara poliser som har stark kårkänsla.

Vad som är mer förvånande är att vissa verkar bli förvånade.(SvD) Eftersom de som drabbas oftast är de som inte hörs så mycket, t.ex. unga(SR), invandrare(DN), utslagna, miljövänner o.s.v, kan man tydligen missa det om man inte känner någon inom sådana grupper. För det är inte direkt ovanligt(DN, DN) Det är naturligtvis väldigt svårt att som vanlig person få rätt mot polisen(DN) och det verkar vara rutin att man gör en motanmälan och då står ord mot ord och eftersom en polis alltid anses som mer trovärdig blir det knappast privatpersonen som går vinnande ur det rättsliga spelet.(SVT) Att en polis vittnar mot en kollega är ovanligt.(DN, DN) Antagligen kommer det inte leda någonstans. Polisernas anmälan mot Jesper är för svag och Jespers anmälan mot poliserna lär inte heller leda någonstans. Däremot är fallet intressant som ett exempel på vad som kallas "sousveillance" eller "lillebror", d.v.s. att genom att fler och fler kan fota och spela in film med mobilen kommer nog fler och fler liknande fall att dyka upp.