22 augusti 2007

Alla kristna är inte onda

Nu är de kristna som inte är nöjda med att behandlas som en religion bland många utan går till motattack och gnäller över hur illa behandlade de blir när alla inte omedelbart rättar sig efter deras åsikter och dessutom har fräckheten att komma med invändningar.
Det är ju som Isaac Bonewits sa
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.
Bitte Assarmo verkar ha lite underliga ideer. Att hon påstår att "kristna jagas i Sverige och utomlands"(SvD) borde ju få en del varningsklockor att ringa. Hon har ju vissa poänger som t.ex. att hon (visserligen indirekt) säger att skillnaderna mellan de olika abrahamistiska religionerna (kristendom, judendom och islam) är väldigt liten (i det närmaste odetekterbar för en utomstående faktiskt). Men att hoppet från att vissa i Sverige inte håller med om alla kristna dogmer till att kristna faktiskt råkar illa ut i vissa länder är väldigt stort.

Sedan kommer Bitte också med det underliga påståendet om "ifrågasättande av den kristna julen".(Dagen) Något sådant har jag aldrig sett röken av, men däremot brukar det lika säkert som julskyltningen dyka upp insändare från kristna som gäller över att man ska "komma ihåg att julen firas till minne av Jesu födelse". Att sedan julen är en förkristnad version av de romerska saturnalierna och att Jesus (om han nu ens funnits) antagligen föddes någon gång på våren verkar få propagera för att man ska minnas. Bitte tycker också att man ska ha förståelse för en människosyn som indirekt bidragit till att 40 miljoner människor bär på HIV och över 70000 kvinnor dör varje år av illegala aborter.(SvD)

Att sedan kristna inte bara i historisk tid utan även i modern tid har ihjäl folk som de inte gillar verkar hon helt glömma bort. Några exempel är Herrens motståndsarmé i Uganda som sysslat med saker som kidnappningar av civila, användning av barnsoldater och utfört ett antal massakrer. I USA finns terroristorganisationen Army of God (huvudsakligen katoliker), i Indien finns National Liberation Front of Tripura (baptister) som sysslat med saker som etnisk rensning, dödat hundratals med bomber och konverterat folk under pistolhot. Sedan har vi abortmotståndare som sedan 1977 i USA och Kanada dödat sju personer, försökt döda 17, kommit med 383 dödshot, 153 mishandlar och tre kidnappningar. Vidare has man utfört 41 bombdåd, 173 mordbränder och 1264 fall av vandalism.

Jag håller med om att vigselsystemet bör ses över. Man behöver inte kräva att kyrkor, synagogor, moskeer, tempel o.s.v. ska behöva utföra vigslar. Man kan helt ta bort vigselrätten. Det är ju lite underligt att en religiös ceremoni ska få juridiska konsekvenser. Gör man det kan sedan äktenskapet/partnerskapet/whatever välsignas eller motsvarande i valfri religiös byggnad som erbjuder den tjänsten. Som det är idag har den kristna kyrkan många privilegier inte andra religioner har.

Men det behöver också att påpekas att alla kristna inte är onda. Många kristna är faktiskt riktigt vettiga människor som man kan ha i möblerade rum utan problem.

Jo, förresten. Inläggets titel kommer från en serie som säger en del om skillnaden mellan hur olika religioner behandlas.

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Alla ideologier har avarter. Problemet är att när kristna bedöms gör man det ofta utifrån det värsta man kan tänkas ha använt kristendomen till. Ingen normalt funtad kristen försvarar häxbränning och annat som människor sysslat med och dragit in Gud i...

De extrema rörelser som finns t ex i USA skulle lika gärna kunnat ha haft en annan ideologi i grunden. Det är extremismen som är bekymret.

Bitte tolkar nog det många av oss känner. Vi surar inte för att inte folk rättar in sig i ledet, men vi är trötta på att ställas till svars för en massa konstigheter allt ifrån korståg till präster som inte kunde passa tiden...
Vi är trötta på att bli misstänkliggjorda och beskyllda för att indoktrinera och bedra, för att vara ute efter folks pengar, för att försöka få makt över människor, för att vara sexuellt perverterade.

Och vi är trötta på att få skulden för sånt som vi faktiskt arbetar emot...
Trötta på att bli beskyllda för vad en del makthavare använder Guds ord till - fastän det kanske är från kristna de starkaste protesterna kommer.

Man behöver inte dela vår tro och vårt sätt att leva - men man behöver inte beröva oss all heder för det.

Staffan sa...

Som jag påpekar så är inte alla kristna onda. Många kristna är faktiskt vettiga människor som vill gott och behandlar sina medmänniskor med respekt. När kristendomen står i en sådan maktposition som den faktiskt har är det naturligt att den granskas, precis som andra makthavare.

Visst, det är dumt att dra alla kristna över en kam. Precis lika dumt som att beskylla alla som är till vänster om sossarna för att vara rabiata Pol-pot stalinister eller säga att folkpartister hyllar Pinochet. Däremot får man och bör man kritisera avarterna. Om kritiken kommer inifrån så desto bättre. Tyvärr märks den interna kritiken alltför sällan inom kristendomen.