15 oktober 2007

Dumskan stoppas (kanske)

Skolminister Jan Björklund (fp) säger att religiösa inslag i skolundervisning ska totalförbjudas. Vidare vill man att man ska kunna kontrollera vem eller vilka som ger ekonomiskt stöd åt skolan.(DN, SvD) Nu kan man ju fråga sig varför de ska vara tillåtet att ha religiösa (eller för den delen politiska) skolor. Skolan uppgift ska ju ändå vara att förmedla kunskap, inte att indoktrinera eleverna i en viss religion eller politisk åsikt.

Men frågan är ju hur pass bra det kommer att lyckas. När man i Filipstad införde nya regler (baserad på läroplanen!) som innebar att man inte fick ta med barnen i förskolan på gudstjänster mordhotades rektorn.(SvD, AB) En upprörd förskolelärare yrar om att "Vi pådyvlar inte barnen kristendom. Det handlar ju om att vi måste visa våra barn generationers traditioner." (Aha, och om det är tradition att pådyvla de stackars barnen kristendomen så är det OK då?) och "Ska vi lära barnen varför vi firar jul eller ska de tro att det bara är jultomten och julklapparna det handlar om." (Ja, det är ju det julen handlar om (typ). Möjligen tänker förskoleläran på kristusmässan.)(Dagen) Julen firades redan runt 400 år innan vår tideräknings början så idén att den har någonting med Jesus att göra är ju bara något som de mer okunniga fått för sig. De kristna var förresten ganska sena med att haka på julfirandet. Det var först på 500-talet som de kristna började fira jul, eller som sagt kristusmässa som blev deras benämning på sin variant av julen.

Med avseende på dödhoten mot rektorn får man väl citera Isaac Bonewits:
Christians have oppressed Jews, Moslems, Buddhists, Pagans, and each other throughout their centuries of power, preaching religious intolerance as the word of Jehovah whenever they had the military, political, or economic power to make it stick -- and then piously preaching brotherhood, peace, and toleration when they didn't.


Annars det här med religiösa friskolor får mig att tänka på ett avsnitt av Simpsons (nr 191, "The Joy of Sect")
- Vem uppfann morsekoden?
- Ledaren
- Vem uppfann åskledaren?
- Ledaren
o.s.v.

Inga kommentarer: