20 september 2008

Hur man gör en cool T-shirt

Skalle T-shirtJag hade tänkte leka lite med några gamla t-shirts och när jag hittade en stencil med en skalle visste jag vad jag skulle göra. En shoppingrunda senare kom jag hem med några plastfickor, en skalpell (eller kanske snarare något slags hobbykniv med väldigt litet blad), lite textilfärg (Gütterman creativ i täckande vitt och täckande rött), en väldigt liten roller och en flaska Klorin Power Mousse).

Om man vill ha ett ljusare tryck på ett mörkt tyg kan man få fram väldigt häftiga effekter med blekmedel. I en vanlig livsmedelsbutik hittade jag en flaska Klorin Power Mousse. Det är egentligen ett rengöringsmedel men bleker också. Den är nog enklare att använda än vanlig flytande Klorin eftersom den del kommer i en praktisk sprejflaska och dels blir mer som ett skum som stannar kvar där man sprejar det (typ).

Stencilen var lite pillig att skära ut men med tanke på att det var första gången jag gjorde något sådant gick det ganska bra. Jag printade bara ut bilden från Skull-A-Day, stoppade i plastfickan och skar ut efter bilden. Jag jobbade på en tidning som i sin tur låg på en rejäl träskiva. Då slipper man skära sönder borden hemma. Jag tryckte tydligen rätt rejält för jag skar igenom både pappret och baksidan på plastfickan så det blev en stencil till i reserv.

När stencilen var tillskuren var det bara att stoppa en tidning i t-shirten (så det inte går igenom til andra sidan på t-shirten), tejpa fast stencilen med lite maskeringstejp och spreja på. Sedan jämnade det ut det lite med rollern, fas det vet jag inte om det var nödvändigt egentligen.

Ja, resultatet blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tidningen sög åt sig en massa klorin och spred ut det på tröjan (det var så jag fick den där koronaeffekten). Dessutom samlade sig klorinet mest i kanten av stencilen. Dessutom borde jag nog maskerat av mer för man ser lite där det kommit utanför och där det smygit sig in under tejpen. Fast jag gillar ändå slutresultatet. Blekning ger en lite grungigare stil än textilfärg och då passar det med defekterna.

Jag ska återkomma och berätta om vad mer jag hittade på med stenciler och textilfärg.

1 kommentar:

Aki sa...

Riktigt snyggt, tycker jag. Bra jobbat!