18 augusti 2009

Saabaffären klar (typ)

Saab Sonett IVSå har då Koenigsegg och GM har gjort upp om försäljningen av Saab. Det verkar som om Koenigsegg lyckats få till ett riktigt bra deal. Man får tre fjärdedelarna av skulderna till GM efterskänkta, man behöver inte betala GM för tillverkningsrätten till nya generationen SAABar och man får all utrustning för tillverkningen.(DN, DN, DN, SvD, NyT)

Nu är ju inte affären helt i hamn. Man väntar fortfarande på lånegarantier.(DN, DN, DN, DN) (sådana har Volvo redan fått(IDG)) och i slutändan handlar det om hur många bilar man kan sälja.(DN, SvD, NyT) Som bolag är Saab åter i balans.(SvD) Problemet är att regeringen aktivt motarbetar Saab.(SvD, SvD, SvD)

Det har spekulerats en del i vad för intressanta kombinationer man kan få av Saab och Koenigsegg. Jag tror inte det kommer att bli så mycket utan bolagen kommer nog att hållas separata. Det man kan tänka sig att man gör någon trimmad specialversion av Aero som man kallar "Koenigsegg edition". Ungefär som man nu har Hirsch. Sedan kan det funka åt andra hållet också. En Koenigsegg med en snålare, miljövänligare och framför allt billigare motor från Saab i en Koenigsegg skulle vara intressant.

Inga kommentarer: