22 juni 2009

Comviq Surf i Xandros Linux

När jag var nere på landet nu i midsommar funderade jag lite på det här med internatanslutning. Man vill ju inte skaffa ett abonnemang som man bara använder ett par dagar per år. Tyvärr hittade jag inga öppna nätverk i närheten heller. Men numera finns det kontantsurf att köpa på flera Ica-butiker.(IDG, GP, GP, Ex) Ett paket med modem och en dags surf fanns att köpa på den lokala butiken så jag köpte ett och tänkte använda till min Asus EEE 900. I instruktionerna fanns det bara beskrivning för MS Windows och Mac och tydligen var det ett speciellt program man måste köra. Ok, då blev det till att rota lite...

Det första var att ta reda på vad det var för någon hårdvara egentligen. Diagnostikverktyget rapporterar den som en Huawei Mobile UB6225. Om det hade varit ett E220 hade det inte varit något problem enligt bl.a. Robert Edlund och andra men det här modemet detekteras tydligen inte i anslutningsguiden. Patas har en del tips men då mest för Ubuntu och jag har dumt nog valt att behålla Xandros. Det mesta står i tråden på Ubuntu-se.

Mina egna försök har än så länge varit fruktlösa. lsusb namnger bara Kingston Technology. Efter lite mer googlande hittade jag en beskrivning hos Dale Lane och problemet kan vara att USB-stickan fungerar både som USB-minne och modem vilket inte Xandros klarar riktigt. Jag ska undersöka saken mer senare.

16 juni 2009

Piraterna har fått nog av Ponténs häxjakt

Tydligen har folk sagt elaka saker om Henrik Pontén och han gråter ut i media(IDG) han har också blivit utbuad offentligt.(IDG, DN)

Att Henrik Pontén klagar på personangrepp, att folk utger sig för att vara poliser och snedvriden debatt låter som ett skämt med tanke på hans egna agerande. Speciellt roligt har jag åt meningen "Han hoppas på en mer saklig debatt där medierna går till botten med faktabaserad information fri från förtal.". Ok, det är kanske läge att börja själv då kanske. Ett exempel han ger är blogginlägget Pontén äger din dator där Pontén säger att det är organisationen han driver som gör det, inte han själv personligen. Hmm... Och den egentliga skillnaden är?

15 juni 2009

Benjamin Netanyahu erkänner etnisk rensning

Benjamin Netanyahu verkar gilla att tala klarspråk och det är en ovanlig egenskap för en politiker. Nu har han tämligen direkt sagt att han vill ha ett etniskt rensat Israel. Han vill inte att någon som inte har rätt etnicitet judisk ska få bli eller ens vara medborgare i Israel eller ens bo där även om de tvingats fly därifrån.(DN, SvD) Naturligtvis så reserverar han rätten att fortsätta att flytta ut Israels gränser.
Det är naturligtvis ingen som tror att det är ett seriöst förslag utan bedömare anser att det är ett sätt att testa Obama på.(DN) Eu välkomnar det som ett viktigt första steg.(SvD) Men jag tror som sagt knappast att någon kommer bli speciellt imponerad av utspelet och jag tror att Netanyahu själv är mycket väl medveten om att det inte var något seriöst. Om Israel verkligen hade velat ha fred så hade dom kunnat skaffa det för länge sedan men de har ständigt saboterat alla fredsförhandlingar genom att medvetet eller på grund av inrikspolitiska skäl ställa orimliga krav.

07 juni 2009

Byggde ihop en stereo

StereoJag hittade tidigare ett par Philips-högtalare i soprummet och nu i helgen hittade jag också en vintageförstärkare. Det är en DUX SX6391 och såvitt jag kan bedöma är den av bra kvalitet. Däremot var själva lådan både repig och rostig så den slipades lätt och fick två lager svart färg. Dels för att det känns mer modernt och dels för att jag inte har någon silverfärg hemma. Högtalarna fräshades upp genom att de fick stencilerade skallar på sig. Stencilen hittade jag på Skull-A-Day. Eftersom jag då var ganska otålig på att veta resultatet köpte jag faktiskt en kabel för att koppla ihop förstärkaren med ljudkortet på datorn istället för att vänta på att en sådan skulle dyka upp. Efter att först kopplat ljudkortet till phono-ingången fick jag reda på att det nog var betydligt bättre att använda aux-ingången.
Så nu har jag en fungerande stereo. Nackdelen är att mina vanliga datorhögtalare, som ändå är Harman/Kardon) nu låter ganska pissiga i jämförelse.