29 september 2009

Spotify blir mindre "Popify"

Spotify my vara ett utmärkt sätt att spela musik men problemet har länge varit att Spotify verkligen förtjänat öknamnet Popify eftersom utbudet av musik har varit väldigt begränsat och mainstreamanpassat. Det har inte varit lika lätt för independentlabels och band att få in sin musik där som det är på t.ex. MySpace eller last.fm där de kan fixa det själva. Fast det verkar som om det börjar dyka upp en del lyssningsvärd musik på Spotify också.
Jag har upptäckt att Trevolt lyckats få in sin musik på Spotify utan att vara signade på något bolag. Starkt jobbat!
Sedan har Buzzbox också börjat få in material som t.ex. Greta Kassler, Monark X, Sista Skriket och En svensk tiger. Sedan tidigare finns t.ex. Epidemics också och en del nyare av Dia Psalma. En del klassiker som The Vibrators, Sex Pistols och The Clash finns så klart också eftersom de ligger på något av de stora bolagen.
Sedan har jag också fått reda på att Beat Butchers är på väg att dyka upp på Spotify också. Då skulle man kunna få band som Köttgrottorna, Coca Carola, Varnagel, Radioaktiva Räker och många fler. Skulle man få med Birdnest Records också med band som Charta 77, De Lyckliga Kompisarna, Candysuck, Strebers och Troublemakers skulle man nog ha ganska bra täckning av svenska band.

04 september 2009

Nya Saab 9-5

Så då har helt nya Saab 9-5 blivit så klar att recensenter kunnat prova bilarna och mottagningen verkar vara tämligen positiv.(AoM, SvD, DN, SvD, NyT, Ex, SvD) I GMs egna tester har nya Saab 9-5 piskat skiten ur värstingmodellen Opel Insignia OPC som är byggd på samma bottenplatta(Ex) även om 9-5:an har ökat upp vridstyvheten och har egenutvecklad fjädring och hjulupphängning. Allt synligt, både exteriört och interiört, är gjort i Sverige.(SvD) Även om förra generationens 9-5 var bra(SvD, SvD) så är den nya bättre. Jag vet inte riktigt om jag gillar designen. Framförallt är det bakdelen som jag tycker ser underlig ut. fast det har sagt att Saabs design ofta är som att dricka öl. Det är inte gott i början utan något man lär sig tycka om. När ansiktslyfta 9-3 kom gillade jag inte den något vidare heller men nu tycker jag den är snygg.

Frågan är om det räcker. Att ha den bästa produkten är inte något som automatiskt innebär att man också blir framgångsrik. Till att börja med har vi problemet med vem som äger vad av tekniken i sig.(NyT) GM har använt Saab som en utvecklingsavdelning som utvecklat saker som inte gått i produktion som Saab utan hamnat i andra bilar istället.

Sedan har vi frågan om det lån som Saab vill ha för att klara den första tiden(DN) men som man visserligen kanske klarar sig utan.(DN, SvD, E24, SvD, AoM, DN) Det verkar också ljusna för bilbranshen.(AoM)

Vad det gäller lånen för att utveckla nästa bilmodell så borde regeringen vara positiv till det(SvD) men dom har knappast agerat logiskt i frågan tidigare utan istället sett till att snacka skit om Saab och försöka ställa till så mycket krångel som möjligt. Att de inte vill hjälpa är en sak, men de har faktiskt aktivt motarbetat Saab. Nu vill dom inte ens träffa saabfacket.(DN) Man tycker att en näringsminister ibland borde skulle visa lite intresse för näringslivet.