10 mars 2011

Den ohederliga journalismen

Flera tidningar som annars är rimligt välbalanserade verkar helt strunta i att vara neutrala när det gäller Saab utan istället satsar på maximal svartmålning för att skapa säljande kvällstidningsrubriker. Några aktuella exempel är DN som skriver "Saab kan gå i konkurs om fem dagar". SvD är lite mer balanserade och drar till med "Antonov ser problem för Saab". Nu kan det visserligen bero på att man i det här fallet plankar från Dagens Industri som inte ens låtsas om att vara neutrala.

Men vad var det Antonov sa egentligen? Jo, han ville vara med och investera i Saab eftersom han tror det finns möjligheter till stora vinster, citat "Jag har studerat affärsplanen. Saab kan bli extremt lönsamt 2016 och 2017.".(E24) Snacket om konkurs är om EIB plötsligt skulle kräva in lånet och bilförsäljningen svek. Som Antonov sa
"Rent teoretiskt så skulle Saab gå i konkurs på några dagar. Men det kommer aldrig att hända. Det finns ingen anledning till det. Jag ser ingen risk att svenska staten skulle behöva gå in och ta över lånet."
och
"EIB har en fantastisk säkerhet och en fantastisk ränta för Saablånet. Varför skulle de dra tillbaka det? För tillfället fungerar allt bra."
Läser man E24 sätter de istället den mer korrekta men mindre sensationella rubriken Antonov beredd gå in med Saab-bidrag. Där kan man också läsa att anledningen till utspelet är att han vill ha möjlighet att investera, något som han nu förhindras göra.

Uppdatering: SvD har också gjort en artikel med den mer neutrala rubriken "Antonov beredd gå in i Saab".

Inga kommentarer: