02 mars 2011

Nya Saab PhoeniX visad

Saab PhoeniX. (c) Saab AutomobileSå har då Saab presenterat sin nya konceptbil, PhoeniX.(NyT, SvD, SvD, DN) Designen är som synes ganska extrem(SvD, SvD) men det är inte så ovanligt på konceptbilar även om Saabs egna ofta har varit väldigt sparsmakade. Man ser att flera designelement från äldre Saabar tolkas i ny form. Och då inte bara användandet av den gamla flygplansloggan. Den generella formen är samma som 92, 93, 96 och sluttningen ner bakåt har tydliga drag av Saab 92. Motorhuvens former lånar drag av både 96 och 99. De underliga takbågarna ska tydligen inte vara bara dekorativa utan ge mer downforce utan att ge högre luftmotstånd som traditionella vingar. Den har även ett sensationellt lågt luftmotstånd på Cd 0,25. En del av formerna lär man nog se på seriebilarna också men det mest intressanta är nog det som finns under skalet. Hela plattformen och drivlinan är tydligen den som är tänkt för nya Saab 9-3. Den kommer med en elektrisk bakaxel som kan användas på flera intressanta sätt. som t.ex. att ge extra skjuts vid acceleration, bättre stabilitet och naturligtvis bättre terrängegenskaper. Batteriet som driver elmotorn laddas med regenerering av bromsenergi. CO2 ligger på 119 g/km så den klassar in som miljöbil.

En annan intressant sak är att bilen kommer med Android som standard.(NyT) Tanken är att man ska kunna lägga till och ta bort olika appar. Man ska kunna läsa in saker som hastighet, position och körriktning, förarens arbetsbörda, kurvhastighet, rattutslag, motorvarv och vridmoment, inner- och yttertemperatur, lufttryck och solens läge. Wow! Det kan nog ge en hel del intressanta appar. En sak som nog skulle glädja tvåtaktsnostalgikerna skulle vara en app som läser av motorvarvtalet och spelar upp motsvarande tvåtaktsljud.

Sedan gäller det bara att sälja. I SvD kan man läsa att Saab rekryterat Matthias Seidl som ny försäljningschef. Han var tydligen den som lyckades vända Audis försäljning. Var det han som lyckades ändra Audis image från att ha varit en bil för gubbar till att vara en bil för rika gubbar tro.

Inga kommentarer: