07 april 2011

DNs desperata jakt på rubriker om Saab

Saab range 2011


Jo, nu kan man i DN läsa att anstormningen av underleverantörer som vill ha betalt och det med en gång gör att man tvingas leta kontanta medel, tydligen även i Kina.(ttela) Samtidigt ropar Jacques Wallner efter blod.

Att biltillverkare drar på betalningen är inte ovanligt.(ttela) Skillnaden är att här sker det inför öppen ridå. Varken fack eller jobbare verkar för övrigt vara oroliga.(DN)

Naturligtvis har media en del i det hela. Om man publicerar vilda spekulationer om att Saab står på ruinens brant kommer såklart underleverantörerna kräva omedelbar betalning vilket ställer till mer problem.

Det finansiella läget verkar inte vara så allvarligt som sensationspressen vill få det att verka. Stoppet påverkar t.ex. inte 9-5 SportCombi och naturligtvis inte heller 9-4X som ju tillverkas i Mexiko. Samtidigt finns det gott om hoppfulla tecken. Saab sålde 888 bilar i mars i år jämfört med 388 förra året. Man har ökat försäljningen i nio månader i rad jämfört med i fjol. Andrahandsvärdet på nya 9-5 är högt och stabilt och 9-3 säljer bra. Saab ökar sin marknadsandel i Storbritannien som är den tredje viktigaste marknaden.(ttela) Sedan har Saab också flera heta nyheter som 9-5 SportCombi som nog kommer sälja bättre än sedanen i Sverige och 9-3 SportCombi som miljöbil lär också vara intressant. Sedan kommer också 9-4X som visserligen inte lär bli någon framgång i Sverige (om den ens lanseras här) men XUVar är fortfarande väldigt poppis i USA.

Vissa kan sitta inne och sura men själv tänker jag gå på Saabs vårsalong.

Inga kommentarer: