28 april 2011

Saab reser sig på 9

SaabPhoeniX-frontFlera verkar ha varit lite för tidiga med att räkna ut Saab men nu verkar det faktiskt som om Saab kommer att överleva även den här krisen. Det har varit väldigt struligt med EIB som dragit fötterna efter sig.(DN, SvD, NyT, SvD) EIB har dessutom kommit med orimliga krav.(ttela)
Det gjorde att Saab istället började leta efter andra investerare.(ttela) Tydligen finns det intressenter i Kina.(NyT, ttela, DN, DN, ttela)


Näringsminister Maud Olofsson sa att "Vi har gjort vad vi har kunnat"(SvD, DN) Men trots hennes ansträngningar verkar Saab fortfarande finnas kvar.

Vladimir Antonovgick ut på twitter och bad leverantörerna att inte sparka folk än.(ttela) Och på Inside Saab skrev Swade Difficult times for a Saab fan och berättade att man inom företaget var hoppfulla.

Så även om det såg mörkt ut(DN) verkar det nu ljusna igen. Både GM och Riksgälden godkänt Vladimir Antonov som delägare i Saab Automobile.(ttela, DN, DN, DN)

Enligt Ny Teknik och ttela rör sig Kinaspåret om licenser och samarbete kring Saabs nya plattform PhoeniX. Jag hade annars gissat på att BAIC skulle vara intresserade av att köpa upp pressverktygen för gamla 9-3 när den fasas ut. Men visst, man har tidigare sagt att man var intresserade av att licensera ut PhoeniX-plattformen. Det är en väldigt flexibel plattform och dessutom modulärt uppbyggd. Det skulle vara talande om BAIC helt plötsligt skulle kunna tillverka bilar som skulle vara bättre än de flesta Europeiska och Asiatiska märken. Fast designen skulle nog fortfarande vara kinesisk...

Inga kommentarer: