03 januari 2008

Åke Green som statsminister

Det har tidigare diskuterats lite om knäppgöken Mike Huckabee som i Sverige blivit känd för uttalande om att han som president vill totalförbjuda aborter (som guvernör stoppade han utbetalning av medicinsk försäkring till en 15-åring som ville ha abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvfar), han tror inte på evolutionen och avskyr vetenskap.(AB, SyD) Han tror också att hans politiska framgång beror på gudomligt ingripande.(ABC) Det kan jämföras med att Åke Green skulle ha en vettig chans att bli statsminister efter att först suttit ett par år som landshövding.

I Sverige var det några bloggare som påstod att en sådan person kan aldrig komma att bli vald (inte på grund av sina extrema åsikter utan för att hans kampanjkassa var för liten) men bland republikanerna leder Mike Huckabee med 32-29%.(DN, SvD)

Problemet med att förstå varför USAnierna kan tänka sig att välja sådana personer som vilket annat civiliserat land bara skulle skratta åt ligger i att USA egentligen inte är ett homogent land. Det finns civilisation längs kusterna och i nordöst, resten är egentligen fortfarande på många sätt ett U-land, inte minst politiskt, och då kan karismatiska galningar lätt få massorna med sig.

1 kommentar:

Unknown sa...

Men kan det finnas annat än ytterst extrema människor som försöker sig på att bli president eller för den delen statsminister? VEM vill ta på sig ett ledarskap för ett helt land om man inte är fullständigt bindgalen? Gränsen för exebitionistiskt ledarskap går vid att vara klassförälder anser jag ;-) och det får de TVINGA folk till.

Tant Rasch
http://lenerasch@wordpress.com