31 mars 2008

Varghatet lever

Folke Johansson i Vittsjön, Hälsingland (ungefär en svensk Jimbo Kern) verkar inte ha en del... speciella åsikter. Han vill utrota vargen eftersom "Den äter kött. Inte gräs.".(AB) Sedan påstår han att han är rädd för varg. Jovisst, man kan ha fobier för mycket men statistiken är ganska tydlig. Senast någon dödades av en varg i Sverige var 1821 och då var det en tam varg. Detta ska man då jämföra med de 92 människor som dödats av jägare sedan 1970(De5stora) eller de 220 personer dom blivit dödade av älgar mellan 1985 och 2005 (i kollisioner visserligen). För att inte tala om hundattacker.

Så som han skryter om att han planerar grovt jaktbrott är det kanske inte förvånande att han dessutom sysslat med illegal jakt tidigare. Den stora frågan är varför han fortfarande tillåts ha kvar jakt- och vapenlicens (något som också Jinge undrar). Och hur kan Tomas Brynils få vara ordförande i Äppelbo jaktvårdskrets när han propagerar för utrotning av en djurart?(SvD)

Skrapar man på ytan visar det sig att det knappast är rädslan som är drivande utan hatet. Dessutom tar en vargflock ett antal älgar, något som jägarna inte är glada åt. I skärgården finns samma attityd mot havsörnen, "Den tar ju ejdern för oss.". Antagligen finns det många som anser att man bör skjuta polska bärplockare också eftersom "dom tar ju lingonen för oss". Med tanke på skjutglada jägare som Folke Johansson kan det vara farlig att röra sig i skogen både för människor men kanske allt för hundar, speciellt då t.ex. siberian husky, schäfer och liknande.

Folk som jobbar med naturfrågor är vana att bli hotade på olika sätt. De kan få däcken sönderskurna, bli utskällda, vägras service, få hotbrev eller hota med att skjuta deras djur.(SvD) Med tanke på hur sammanhållna samhällen i glesbygden är blir man knappast förvånad över att så få fall av tjuvjakt leder någonstans. Mellan 1995 och 2005 ledde 344 polisanmälningar till 33 åtal som gav 19 domar. Bottennotering bland de grova brotten. Men vad ska man göra åt det? Det har föreslagits att man ska ha en ökad dialog (fast vill dom lyssna?), regional själbestämmanderätt (d.v.s. man släpper jakten lös eftersom man låter folk bestämma över sig själva), nolltolerans mot tjuvjakt och kriminalisering av förberedelse av tjuvjakt (detta kan funka, då skulle typer som Folke Johansson och Tomas Brynils sitta löst. Ett alternativ är att dra in vapen- och jaktlicens eftersom dom så uppenbart struntar i lagar och förordningar.) och att SÄPO ska kunna kopplas in för att utreda jaktbrott (kanske inte dumt med tanke på den lokala oviljan/inkompetensen). Det viktigaste är nog att låta de mer sansade jägarna komma till tals och även jobba på att få de som vet att berätta om det. Fast eftersom tjuvskyttarna och varghatarna beter sig ungefär som kriminella MC-klubbar eller maffian kanske man behöver något program för att skydda vittnen.

Men det är väl orimligt att enbart ha vargar i närheten av storstäderna(Zaramis) även om det skulle vara bra med fler vargar så man kan bli av med en del rådjur som äter växterna och sprider fästingar. Att det dykt upp en vargflock i närheten av Göteborg är intressant. Det som är närmast mig är annars en lite flock som eventuellt finns i närheten av sommarstugan och så har jag hälsat på en hund som var 25% varg. Det var också borzoi i blandningen och den såg så underlig ut att jag var tvungen att fråga vad det var för slags hund.

Enligt Min Humla skriver bra om det också.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för ditt inlägg om Vargen den värmde. M.v.h En sann vargvänn