16 maj 2008

Tekniken som stoppar bittorrent

Någon skalle har kommit på ett sätt som dom tycker är bra för att stoppa olaglig fildelning på internet. Man blockerar helt enkelt alla bittorrentklienter oavsett om de används för att ladda ner laglit eller olagligt.(CS) Att det krävs en lagänding för att internetoperatörerna ska kunna blockera viss trafik ser man IFPI inte som något hinder men men säger att det ännu är för tidigt för att böja lobba för en lagändring.
Man har också föreslagit ett tekniken ska kunna användas för att t.ex. blocka World of Warcraft förutom mellan 19 och 21 på vardagar. man undrar lite varför de hatar World of Warcraft så mycket för uppdateringarna till spelet är tydligen också torrentbaserade och då skulle även de blockas. Folk som använder Ubuntu (som jag själv) drabbas ju också eftersom den används för att distribuera ISO-filer med Ubuntu i dess olika varianter.

HumbleBee skriver att det är som "att försöka stoppa barnporr genom att förbjuda bilder på internet". Tommy K Johansson verkar ha missat poängen. Statement frågar "hur mycket laglig fildelning som kommer att drabbas". Dannebloggen föreslår "enkla och billigare legala tjänster" istället. Caught in the act sätter direkt fingret på problemet, "fildelning via BitTorrent är en teknik, den är inte olaglig i sig".

2 kommentarer:

Christian sa...

ang TKJ: det gör ont eftersom jag förstår att det är så det ser ut när jag pratar om något jag inte förstår mig på.

när man filtrerar trafik på den nivån där var paket måste anayseras efter typ så blir det dyrt. riktigt djävla dyrt om det ska ske i realtid.

Staffan sa...

Tydligen har tekniken kommit så långt att det inte ska behöva bli så väldigt dyrt att kolla varje paket. Man tittar som sagt inte på innehållet utan på vilken programvara som skickade paketet och använder den för att stoppa trafik av de programmen.