12 juni 2008

Microsoft lovar stöd för ODF

Bill GatesMicrosoft gör en helomvändning och utlovar stöd för det ISO-godkända och öppna dokumentformatet OpenDocument (ISO/IEC 26300:2006).(IDG) Tydligen så har Microsoft valt att implementera en äldre version. Något som kanske kan ge en del mindre problem. Fast den stora frågan är ju varför Microsoft gjort en sådan helomvändning. Är det ett fall av embrace, extend and extinguish? Microsoft har ju öppet gått ut och sagt att man tänker bryta standarden i sin egen tillämpning.(IDG) Är det för att fler börjar kräva användandet av öppna format?(IDG) Eller är det bara vaporware? Kanske något man bara lovar för att få kunder att sluta migrera till OpenOffice men som man aldrig tänker implementera egentligen.
Just embrace, extend and extinguish kan nog vara knepigt när EU har ögonen på dom(IDG) men det skulle inte vara första gången Microsoft struntar i sådant och fortsätter fiffla även efter man har tagits på bar gärning.

Apropå det så har nu SIS ändrat sina regler för hur omröstningar ska gå till efter att Microsoft kuppade igenom sin egen "standard".(IDG) EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes passade också på att pika Microsoft för deras agerande för att försöka tvinga igenom MS-OOXML som en standard.(IDG) Neelie Kroes har också uttalat sig positivt om öppna format och öppen källkod.(IDG)

Inga kommentarer: