17 juni 2008

Lex Orwell närmar sig

Stoppa FRA-lagenJag har inte skrivit något om FRA-lagen eller Lex Orwell ännu. Dels för att jag har haft ganska ont om tid och dels för att så många andra redan skrivit så många kloka (och en del mindre kloka) saker om den. Det har helt dominerat vad som skrivits på knuff.se den senaste tiden.

Det är ju ett väldigt extremt förslag, faktiskt den demokratiska världens mest långtgående.(AB) En del, som t.ex. Göran Pettersson (m), har ju argumenterat för att man ska göra det lagligt för FRA att avlyssna folk fritt eftersom man gör det ändå. Ett ganska korkat argument. Man kan ju inte ta bort lagar bara för att dom bryts och det är ju ingen mening med att ha lagar mot saker som folk inte gör.

I slutändan verkar det nu ha hamnat i ett "jasså". Förslaget går ut på återremiss och alla räddar ansiktet.(DN, DN) Vindflöjeln Frederick Federley (c) slipper försöka sitta på två stolar samtidigt längre.(AB) Man kan fråga sig varför man var så väldigt angelägna att driva igenom FRA-lagen. Den skulle antaglingen inte fånga några terrorister(DN), IT-företagen gillar den inte(SvD, DN), Tidningsutgivarna och Journalistförbundet är inte heller glada, det skulle innebära att meddelandeskyddet var ajöss(DN, SvD), Helsingforskommittén anser att den bryter mot de mänskliga rättigheterna(IDG), att den sedan bryter mot banksekretessen är vl inte heller poppis(IDG, DI), Googles integritetsexpert tycker inte förslaget hör hemma i en demokrati(IDG) och alla remissinstanser sågar den. Ganska träffande beskrevs det som "Sveriges eget Stasi".(DN) Det kan ha varit gammal hederlig ryssskräck som låg bakom.(IDG) Annars kan det vara så att man helt enkelt vill ha saker att byta med när man pratar med andra skumraskorganisationer som t.ex. CIA. Så information om vad alla i Sverige gör på nätet kan hamna lite varstans. Det känns ju inte speciellt tryggt.

En sak som jag reagerade på men som få (förutom Oscar Swartz) verkar ha lagt märke till var att Svenskt Näringsliv var väldigt positiva till lagen så länge man får del av spaningsresultaten. Min misstanke är att det rör sig om att man vill ha lite hjälp från FRA att utföra lite industrispionage. Man kan ju titta lite på hur ECHELON används och där har man tydligen gett saker man hittat till näringslivet.(BBC) Sådant kan såklart också motiveras av militära skäl. Säg t.ex. att man vill sälja JAS 39 Gripen till Danmark men att Danmark också tittar på F-16. Av militära skäl vill man gärna att Danmark väljer JAS så då kan det vara praktiskt om man kan läsa allt Lockheed Martin skickar till danskarna. Och har man väl börjat med sådant är det lätt att fortsätta på den vägen.

Inga kommentarer: