21 juni 2008

Bloggare hotas i Egypten och Sverige

Bloggar används ofta för att föra fram kritik mot auktoritära regimer. Främst i Mellanöstern och Nordafrika men på den senaste tiden även i Sverige.
Några exempel är Tariq Biassi i Syrien som dömdes till tre års fängelse för kritik av den syriska säkerhetspolisen. Fouad Farha i Saudiarabien som greps den 10 december 2007 och släpptes först efter 137 dagar. Hans blogg är fortfarande bannlyst av myndigheterna. Kareem el-Beheiry i Egypten som driver bloggen "Egyptens arbetare". Han greps efter demonstrationer i industristaden Mahalla den och hölls fängslad i 55 dagar utan rättegång innan han frigavs. Han hotas av åtal för uppvigling.

Aktuella fall är Tamer Mabrouk i Egypten som stäms av kemiföretaget Trust Chemicals efter att han på sin blogg al-Haqiqa publicerat bilder som stöder hans anklagelser om att Trust Chemicals dumpar kemiskt avfall.(SFT, Sesam)

I Sverige var det centerns kommunikationschef Lena Forsman som uppenbarligen försökte pressa Richard Slätts arbetsgivare att sparka honom(DN) efter att Richard Slätt på sin blogg bad de som röstade för FRA-lagen att "Dra åt helvete". Det hade dom inte så mycket för som tur var(R&S) och Slätt publicerade dessutom hela brevet på bloggen.(R&S)

Inga kommentarer: