18 augusti 2008

FRA-lagen och kappvändarna

En del personer har sagt först en sak och sedan något helt annat. Frågan är om man ska tro att dom hade rätt första gången, andra gången eller ingen av dom.

FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson sa 28 juni om att FRA-lagen på något sätt skulle skydda svenska soldater i Afghanistan:
Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.
men redan den 9 juli hade han ändrat sig till
Det finns mycket, mycket information på det vi kallar det globala nätet, till exempel om säkerhetsläget i Afghanistan. Den kan vi komma åt genom den här kabelaccessen.
Jag tror knappast det var någon snabb teknisk utveckling i Afghanistan som fick honom att ändra ståndpunkt.

En annan person som fått äta upp sina egna ord är Folkpartiets parisekreterare Erik Ullenhag som i boken "Myten om det liberala Sverige" skrev
På Kuba läser säkerhetstjänsten alla e-postmeddelanden som kommer in eller går ut ur landet. Det låter absurt att det är praktiskt genomförbart, men det beror på att det bara finns en server i landet och att mängden e-post som sänds från Kuba är tämligen liten. Nu är Kuba som bekant en kommunistdiktatur och Kubas skäl för att läsa folks privata e-postkorrespondens är knappast gångbara i Sverige.
och
De små stegen mot Storebror ser dig-samhället leder faktiskt inte till något trevligt samhälle. Vi måste hela tiden vara vaksamma mot ytterligare steg och det är redan hög tid att ta ett antal steg tillbaka.(DN)

Inga kommentarer: