09 december 2008

Salem, nazisterna och våldet

Nu när man börjar få en klarare bild av händelserna kring salemmarchen kan det vara läge att summera händelserna.

Kulturhuset Cyklopen eldades upp den 29 november(DN, FT), troligen av nazister.(Metro, Yelah) Branden startade samtidigt som det var tänkt att Nätverket mot rasism skulle samlas där.(FT, AD, SvD) Tur i oturen var att huset var tomt eftersom NMRs möte var inställt efter att två av medlemmarna hade blivit misshandlade av nazister (nä, att hoppa på någons huvud är inte en åsikt som faller under yttrandefriheten(NMR)). Men det finns redan planer på att bygga upp Cyklopen igen.(Yelah, SvD, ETC)

Det här är inte det enda som de små nazisterna haft för sig i samma veva som salemmarchen. De passade också på att försöka bränna inne en barnfamilj som fick hissa ner sin lilla dotter från balkongen.(Arbetaren, FT, DN, SvD)

Att dessa attentat sker i samband med salemmarchen är knappast ett sammanträffande utan ett direkt resultat av polisens både direkta och indirekta stöd till nazisterna. Det finns ju de som anser att de som är mot demokrati och de som är för demokrati är lika goda kålsupare eller förespråkar något slags reductio ad Hitlerum och att man därför ska följa Neville Chamberlains exempel och låta nazisterna hållas. Jag skulle snarare vilja citera Karl Popper
If we extend unlimited tolerance even to those who are intolerant, if we are not prepared to defend a tolerant society against the onslaught of the intolerant, then the tolerant will be destroyed, and tolerance with them.
Och jag vill också påpeka att nazisterna i Sverige har dödad minst en person per år(Expressen, Expressen) under samma tid har antinazister dödat... hmm... inte en enda. I rest my case!

Inga kommentarer: