12 november 2008

Microsoft och mutorna

MarknadsföringsbidragEftersom Linux är gratis men MS Windows kostar pengar (och kräver dessutom kraftigare datorer) är det intressant alternativ i många fattigare länder. Det här är naturligtvis inte något som Microsoft gillar utan de motarbetar den utvecklingen på alla sätt de kan. Nu har det avslöjats att Microsoft tydligen betalat 400 000 dollar (ungefär 3,2 miljoner svenska kronor) till en högt uppsatt nigerian för att få skolorna att byta tillbaka till MS Windows.(IDG) Microsofts Afrikachef säger att de inte betalt mutor (det kanske var "marknadsföringsbidrag" då?), eller snarare att summan aldrig betalades ut eftersom de inte lyckades få kunden att välja MS Windows istället.(MacWorld) Så tekniskt sett har Microsoft inte mutat någon utan bara planerat det så det var bara ett mutförsök.

Dare Obasanjo som är son till den f.d. presidenten i Nigeria har tydligen fått en anställning på Microsoft och han har bl.a. sysslat med att skriva om artiklar i Wikipedia för att attackera Microsofts kritiker.(CrunchNotes)

When you program open source. You're programming communism!En geografiskt närmare story är att juristen Malin Forsman som tidigare varit anställd av just Microsoft får in en debattartikel i IDG där hon tycker att programkod automatiskt blir bättre om ingen får se den. Nu kan man ju fråga sig varför en jurists åsikt i frågan ska vara relevant. Borde det inte vara bättre att fråga en programmerare? Några grunder för sitt påstående har hon naturligtvis inte eller som det också uttryckts så har Malin Forsman Fel, fel, fel & återigen fel....

Inga kommentarer: