01 februari 2009

Där dog Spotify

Jag har inte fått någon egen invite (hin, hint!) men jag har av kompisar fått höra att Spotify har ganska klent musikutbud men nu har det blivit ännu klenare då massor av artister plötsligt försvunnit.(DN, DN, SvD, IDG, IDG, IDG)

Jag har som sagt inget eget konto på Spotify men jag har sammanställt vad andra har sagt och de artister som försvunnit är bland annat Metallica, The Kristet Utseende, De Lyckliga Kompisarna, Radioaktiva räker, Definitivt 50 spänn-samlingarna, Charta 77, Dia Psalma, The Toy Dolls, Led Zeppelin, AC/DC, Dark Tranquillity, Asta Kask, U2, Volbeat, Skinny Puppy, Cannibal Corpse, K's Choice, Pig Destroyer, Dark Funeral, Morbid Angel, Dark Tranquillity, Iron Horse, Code 64 och Björn Rosenström.

cnt skriver på IDGs forum "Jag förstår inte varför dom inte tecknade avtal med dessa smålablar direkt. Har flera kompisar vars musik ligger där (LÅG DÄR). Dom har inte sagt att dom ville bli borttagna. Inte deras label heller... Det har Spotify själva hittat på alltså." Och tydligen gör Spotify i motsats till last.fm det inte lätt för små bolag och artister som publicerar sina egna grejor utan man förväntas gå genom ett stort bolag och det finns såklart mellanhänder som vill kapa åt sig av pengarna.(IDG)

The Beatles fanns aldrig på Spotify och är väldigt svåra digitalt men på last.fm finns i alla fall flera soloinspelningar som t.ex. John Lennons "Imagine".

I sin iver att få bort musik från nätet lyckades tydligen Warner även få sin egen musik raderad.(IDG)

4 kommentarer:

Niklas sa...

Metallica, Led Zeppelin, AC/DC, Pink Floyd, The Beatles och Tool är exempel på band som själva valt att stå utanför Spotify.

U2 finns kvar i sin helhet.

Det kommer att skrivas kontrakt med små bolag och det mesta som försvinner kommer därmed att komma tillbaka.

Kolla gärna in den här bloggen där det listas vad som är nytt på Spotify, vilket i mitt tycke blir mer positivt än att lista det som tagits bort!

C sa...

Volbeat finns kvar.

Klas sa...

Metallica har ju tagit avstånd från i princip all nätdistribuerad musik.

Även AC/DC brukar vara svårfunnen - i princip tror jag inte att spotify valt att avstå - snaraer artisterna/bolagen.

Iaf till de sumor som spotify kunnat betala - eller av idiotiska principiella skäl

/K

Niklas sa...

Spotifynews har blivit Spotinews.
Fortfarande värd ett bokmärke dock. En bra sajt som håller koll på det som läggs till i Spotify.