03 februari 2009

Byta Thunderbird mot Outlook

På grund av omstruktureringar på jobbet kommer vi inte längre att använda POP-baserad e-post utan byta till MS Exchange. Det lär knappast få dom att gå med på att använda IMAP (inte ens med SSL) så det blir till att försöka få MS Outlook att funka istället.

Ok, först behöver jag få ut det jag har lagrat i Thunderbird som gamla meddelanden, kontakter och kalendern (Lightning).

Thunderbird använder sig av mbox för att spara meddelanden. Eftersom det är ett öppet format stöds det inte av Microsoft så man får använda lite knep. Ett sätt är att installera Eudora (som kan läsa mbox) och från Eudora exportera till Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Ett något enklare sätt är att istället installera SmartSave för att exportera till en massa EML-filer (Microsofts egna e-postformat för MS Outlook Express och MS Windows Mail). Dessa kan man då läsa in i Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Varför inte Outlook kan läsa EML när Outlook Express kan det är ett fullständigt mysterium.

För att få över adressboken har man två alternativ. Antingen kan man från Thunderbird exportera till CSV och sedan importera till Outlook eller så kan man använda LDIF och gå omvägen över Outlook Express. Om man använder CSV har man problemet att man manuellt måste matcha ihop värden med deras fält i Outlook fast det kanske inte är så farligt i sammanhanget. LDIF är standardiserat och stöds såklart inte av MS Outlook utan där har vi samma underlighet som med meddelanden att det stöds av Outlook Express men inte av Outlook. I praktiken gick det sämre. Jag fick upp en meny om att importera LDAP/LDIF och efter en stunds väntan sa Outlook Express att den misslyckats utan att jag ens fick välja vilen fil den skulle importera. Så jag gav upp det projektet och körde manuell klipp-och-klistra med de viktigaste kontakterna.

Lightning kan direkt utan konstigheter exportera till iCalendar-formatet som faktiskt någorlunda stöds av MS Outlook. Hurra!
Men nu använder jag inte bara Lightning för att lägga in möten utan jag importarar också iCalendar-formaterade kalendrar från olika webbplatser som t.ex. Google Calendar (både min privata, exets och en delad med spelningar), last.fm, Facebook o.s.v. Detta stöds inte av Outlook 2003 men i Outlook 2007 har Microsoft lagt till stöd för prenumeration på kalendrar. Läs mer om det på search.subscribe.share in outlook 2007. Fast en stor nackdel är att man bara ser sina internetkalendrar i just kalendervyn. Man ser dom inte i sin To-Do Bar utan där visas bara den lokala kalendern. Dessutom saknar jag funktionen att med ett enkelt klick komma till aktuell dag/vecka/månad i kalendern istället för att behöva bläddra sig fram.

Jeopardyciteringen och brutna rader i Outlook är ju ett känt elände. Upp till 2003 finns Outlook-QuoteFix. Till 2007 finns QuoteFix Macro men det kräver en del meck för att fungera så tills vidare får jag sköta det manuellt.

Så sammanfattningsvis kan man säga att med hjälp av en hel del googlande, letande i forum och läsande på olika bloggar, en hel del avancerade hack och en viss förlust av funktionalitet så kan man faktiskt byta ut open source-program med program från Microsoft.

Inga kommentarer: