22 februari 2009

Framtiden för SAAB

Situationen är väldigt knepig och komplicerad för SAAB. Nu har man begärt rekonstruktion(DN, AB, DN) och det är bara att vänta och hoppas. Om jag ska försöka mig på att titta i kristallkulan ser jag några alternativ.

SAAB lyckas. Det här innebär att man räddar i alla fall de flesta av de 4000 jobb som finns på SAAB och de 30-40000 jobb som står på spel hos underleverantörerna. SAAB kommer ut med den fyrhjulsdrivna 9-3X, 9-4 och den nya 9-5.(DN) Bilarna säljer bra och svensk bilindustri är räddad. Eventuellt blir man uppköpt av någon annan tillverkare. Kanske en kinesisk biltillverkare som vill ge sig in i Europa med ett prestigemärke. Vissa säger att det bara är att lägga ner eftersom SAAB inte deklarerat någon vinst(SvD) men att inte deklarera någon vinst är inte samma sak som att inte göra någon vinst. Något som Utredarna skrivit om. Några har sagt att SAAB inte har någon hybridbil men de glömmer då Saab 9-X Biohybrid och efterföljaren Saab 9-X Air

SAAB går i konkurs. Massvis av jobb förlorade och i förlängningen kan inte heller Volvo finnas kvar i Sverige. Volvo klarar inte att ensam driva forskning och utveckling och utan den kompetensen i Sverige är det bara tillverkningen kvar och den kan göras billigare på andra ställen. I det här alternativet finns nog både SAAB och Volvo kvar som varumärken men då blir de bara märken man sätter på bilar från andra tillverkare (kanske inte så stor skillnad jämfört med under GM om man tänker på 9-2X och 9-7X).

Inga kommentarer: