07 juli 2009

Utpressning och sabotage av Apple och Microsoft

Bill GatesMjukvarujättarna Microsoft och Apple har på vart sitt håll sysslat med en del skumma affärer. After påtryckningar från Apple som inte gillar Ogg Thera har stödet för video i HTML5 tagits bort.(IDG) Anledningen sägs vara att det skulle ställa problem för iPhone eftersom Ogg Thera visserligen komprimerar bra men i gengäld är ganska processorkrävande.
Vad de gäller Microsoft så har de också haft en del fuffens för sig på sista tiden också. Asus visade en netbook baserad på Snapdragon (ARM) som körde Android på Computex Taipei 2009.(SemiAccurate) Det gillade inte Microsoft eftersom de inte kan köra MS Windows XP (eller Vista eller 7) på ARM så nästa dag var den borta.(GrokLaw, IDG) Problemet PC-tillverkare har är att de behöver göra som Microsoft vill eftersom majoriteten av deras maskiner skeppas med MS Windows. Om de gör något Microsoft inte gillar kan de få problem med leveranserna.
Sedan har naturligtvis Microsoft även andra fula knep för att få in folk i microsoftträsket. Bill & Melinda Gates Foundation är en stiftelse som enligt stadgarna är driven av "the interests and passions of the Gates family". Tydligen betyder det även deras finansiella intressen för de stöder inte behövande utan krav. Och kravet är att de köper in och lär ut användandet av Microsoftprodukter.(IDG) Att gå ut och säga "Håll er till Microsofts produkter annars bygger vi inga skolor till era barn." är inte direkt utpressning men i alla fall väldigt nära. Sedan är det lite underligt att Bill & Melinda Gates Foundation beskrivs som någon slags välgörenhet. Visserligen ger de 5% av tillgångarna varje år men det gör samtidigt att Gates tjänar in en massa på mindre skatt eftersom gåvor till välgörenhet är avdragsgilla. Sedan investerar Bill & Melinda Gates Foundation sina pengar i företag som ofta agerar i direkt motsats till stiftelsens mål som t.ex. oljeföretag som smutsar ner så att de som bor i närheten får astma och cancer för att inte tala om spridningen av HIV som orsakas av de prostituerade som besöker oljearbetarna och soldaterna som skyddar dom. Sedan har också Bill & Melinda Gates Foundation investerat i de företag som tillverkar bromsmediciner och säljer dom dyrt till AIDS-drabbade.(LA Times) Man undrar vem som tjänar mest på affären egentligen.

Inga kommentarer: