27 april 2010

Nya Spotify - så funkar det

Så har då Spotify kommit ut med en ny version av klienten.(NyT, IDG, IDG, DN, SvD, AB) Ganska blygsamt så heter den nya versionen 0.4.3 och jag har testat att köra den under Wine på Ubuntu.

deras blog står det lite om vad som är nytt. och här är min genomgång.

Social

Den stora grejen är anslutningen till Facebook. Den strulade en hel del under installationen. Den sa flera gånger att den blivit avbruten men om man försökte igen ett par gånger gick den till slut igenom och man fick en lista med de av ens vänner som har länkat sitt spotifykonto till sitt facebookkonto. Sedan ska man enkelt kunna dela ut länkar till låtar, album och artister på Facebook och Twitter. Twitter har jag inte provat men delning till facebook verkar inte funka. Den står bara där ett tag och sedan händer ingenting.

Library

En annan nyhet är att man ska kunna spela musik både från Spotify och från sina lokala filer. Istället för att bara vara ett program för Spotify ska nu klienten kunna ersätta din vanliga musikspelare. Tyvärr funkar det inte så bra. Man får visserligen upp en lista på vilka låtar man har på hårddisken men det går inte att spela upp dom. Då får man bara "File is an unsupported format." Jag har visserligen bara provat på mp3-filer men man tycker att dom borde stödjas. Som det är fungerar biblioteket endast som en metod att hitta artister som finns på Spotify eftersom dom är markerade i ljusare stil. Däremot verkar Spotify ha lite udda åsikter om vad band och låtar heter. Rövsvett får heta Rovsvett och Agrotóxico får heta Agrotoxico. Ibland fyter den till en helt annan artist. En låt av det svenska bandet Molly lades till på Molly Malones och en låt med Tenpole Tudor tyckte den skulle vara med Skyclad. Mycket av det här beror nog på att Spotify förlitar sig på Gracenote vars databas verkar ha sammanställts av en dyslektiker med ADHD. Man undrar hur mycket man betalade till Spotify för att de skulle använda deras databas. För annars hade Spotify väl valt något med bättre kvalitet som t.ex. Musicbrainz.

I stort fungerar den nya versionen bra förutom några grafikbuggar och det jag nämnt ovan. Felet när programmet vägrar att spela musik har jag fått fram även i den här versionen. Då måste man avsluta och starta om så funkar det igen.

Annars noterar jag att fler artister som inte är mainstream radiopop har tillkommit som t.ex. Ohlson har semester production, Tuk Tuk Rally, Åka bil och Coca Carola.

Troublemakers som tidigare bara hade ett album har nu dessutom fått fler.

Uppdatering

Enligt en tråd på ubuntuforumet ska problemen med Facebook bero på att Spotify är beroende av Internet Explorer. Illa. Men det ska tydligen gå att fixa det. Annars står det på Yonder thoughts hur man kan få igång spelandet av lokala filer. Men det verkar vara ganska mycket ett fulfix.

Inga kommentarer: