05 augusti 2010

Hur ska man minska fackets makt?

I SvDs ledare tycker Helen Törnqvist (c) att "Det fackliga inflytandet är alltför stort och skadligt för företagen.". Ja, det är kanske inte så underligt att en i stureplanscentern tycker så men frågan är vad hon tycker man borde göra åt det. Vill man kanske t.ex. förbjuda fackföreningar. Den metoden har provats i en del länder men även om den kan vara effektiv resulterar det i en del kritik eftersom det bryter mot de mänskliga rättigheterna (rätten att organisera sig). En annan metod som blivit vanligare på senare tid är att polisen och/eller olika paramilitära styrkor helt enkelt skjuter ihjäl fackligt aktiva. I liberalismens Chile var en populär metod att flyga ut fackligt aktiva med helikopter över haven och sedan slänga dom över bord. Sedan är det bara för polisen att lägga ner p.g.a. "brist på bevis". Fast det kanske räcker med lite mordhot(SFT) eller att sparka de som är med i facket(SFT). Eller så kan man skapa skenrättegångar(SFT) så ser allt lagligt och fint ut.

Även Folket och Arbetarbladet har kommenterat.

2 kommentarer:

Helen Törnqvist sa...

Hej Dresscode. Tack för din kommentar om min debattartikel. Jag är för föreningsfrihet. Därför måste fackföreningar få finnas. Jag respekterar alla de som engagerar sig ett fack. Men arbetsrätten som är stiftad på 70-talet måste inte bygga på krigsterminologi och facket måste ha mindre makt gentemot individen. Några förslag nämns i min artikel, men jag sitter inte på alla svar. Mvh Helen

Staffan sa...

Jo, Helen. Jag förstår att du vill minska eller helt avskaffa arbetsrätten. Som exempel har du nämnt att man ska få sparka vem man vill, hur som helst. Eller något sådant. Du har uppenbarligen inte tänkt igenom vad du vill eller vilka konsekvenser det får.