08 augusti 2010

Fortsätt bojkotta Berns

Det finns en massa högljudda personer som tillåts bre ut sig i media och komma med en massa underliga synpunkter på konflikten mellan städarna och Berns.(SFT) I SvD skriver Berns VD (och ett par PR-konsulter) att det finns "paralleller till organiserad brottslighet med inslag av utpressning" eftersom de anställda vill ha ut innestående lön och i en ledare i SvD tycker man att SAC är "annorlunda" eftersom de går på Berns och inte på de papperskonstruktioner som Berns använt som bulvaner och Sanna Rayman gör visserligen en pudel och drar tillbaks sina tidigare påståenden om knogjärn(SvD) utan skriver istället "slagträn, hot eller ta till nävarna" vilket är lika absurt det. Om man tittar på det våld som använts så har det endast kommit från överförfriskade kroggäster.

Att blockaden sedan är fullständigt laglig bryr man sig inte så mycket om.

Den nionde juni sa Berns VD att de inte skulle förhandla så länge blockaden pågick. SAC gjorde då ett vå veckor långt uppehåll i blockaden utan resultat.(SFT)

Så vad är då bakgrunden till konflikten? Jo, om man istället för att lyssna på de som skriker diverse osammanhängande anklagelser kan man läsa bakgrunden hos SAC. Vad Berns anser bakgrunden vara är svårare att veta eftersom de ändrar sig hela tiden. På http://berns.cc/ får man en sammanställning av vad det handlar om. Där kan man se att de olika "bemanningsföretagen" varit rena papperskonstruktioner. Bolagen drevs av samma personer, på samma adress, på samma kontor inne på Berns, hade samma städschef och hade Berns som enda kund. Det betyder i praktiken att Berns hade en radda egna städföretag som man flyttade runt folk mellan. Dessutom var arbetstiden oftast sex eller sju dagar per vecka och ofta över femton timmar per pass. Flera gånger utan övertidsersättning eller OB-tillägg. Fast den direkta orsaken till att det blivit en blockad är att Barns plötsligt slutade höra av sig och blockaden har till syfte att få Berns tillbaks till förhandlingsbordet.

1 kommentar:

Jone sa...

Bra skrivet!

Jag passar på att göra reklam för U.P.A.s stödsingel "Stanna Här (Berns salonger)" som man tex hittar på Spotify:

http://open.spotify.com/track/37rDJRV9qhnOCNnU5YL4eQ