16 maj 2011

Det krävs mer för att döda Saab än bara rubriker i tidningar

Ojoj, nu händer det saker snabbt. Saab har tydligen tecknat en avsiktsförklaring med Pang Da som kan ge att betydande klirr i kassan.(DN, ttela, NyT) Man ska tydligen få förskottsbetalt för en massa bilar som ska säljas i Kina. Pang Da är tydligen Kinas största distributör av bilar med märken som Toyota, Subaru, Audi, Mercedes-Benz Mazda och Honda. Det skulle öppna upp en helt ny marknad och eftersom det gäller försäljning, inte tillverkning, slipper man att affären stoppas av den kinesiska staten.(ttela)

Det låter som en bra idé eftersom det i ett slag öppnar upp en stor och viktig marknad och Saab behöver verkligen bygga ut sitt återförsäljarnät.(DN, SvD, NyT, NyT, DN, DN, SvD) Tydligen kommer de anställda på Saab att återgå till arbetet, i alla fall för en dag.(SvD)

Annars kan man läsa att Lars Carlström gått ut och sagt att regeringen vill utplåna Saab.(SvD, ttela) Jo, det skulle onekligen förklara en hel del.(AB) Visserligen har han större inblick än vad jag har men man bör inte misstänka illvilja där det kan förklaras med inkompetens. Maud Olofsson verkar faktiskt tro att EIB-lånet på något vis riskerar skattepengar. Skulle hon vara smart nog att vara inblandad i en konspiration skulle hon väl inte göra sådana tabbar. Dessutom har Mats Odell (KD), ordförande i näringsutskottet, samtidigt gått ut och sagt att han är hoppfull angående Saab.
De anställda på Saab börjar bli lite trötta på mediahetsen också. Rykten om massflykt verkar det inte finnas någon saklig grund för.(SvD, ttela)

Inga kommentarer: