04 maj 2011

Om Berns igen...

I SvD skriver VDn för Stockholms handelskammare Maria Rankka och beklagar sig över att Josefin Brink (v) inte kan tänka sig att besöka Berns i Stockholm så länge de är satta i facklig blockad. Exakt varför Maria Rankka anser att Josefin Brink inte ska få välja vilket uteställe hon ville eller inte vill besöka är oklart men tydligen anser Rankka att eftersom det pågår en facklig konflikt måste man bara besöka Berns.

Rankka verkar tydligen helt missat att Berns faktiskt erkänt att man använt papperslösa.(SvD) Däremot har man inte varit lika öppna med exakt hur man gjorde för att konflikten skulle uppstå. Vad som hände var att ägarna till Berns startade ett eget bemanningsföretag. Företaget hade sina lokaler inne på Berns och hade Berns som enda kund. Arbetsledarna var också anställda på Berns. Ville man sedan bli av med arbetare som t.ex. ville få ut sin lön, gå med i facket eller kräva bättre villkor kunde man då lätt skiva över bemanningsföretaget på en målvakt och sedan starta ett nytt bemanningsföretag som tog över jobbet på Berns. Det gamla bemanningsföretaget kunde då sparka folk p.g.a. arbetsbrist och de som inte var med i facket kunde anställas av de nya bemanningsföretaget.

Nu har tydligen Brink fått ge en replik som verkar väldigt urvattnad men hon anser tydligen fortfarande att fackföreningar ska få ha tillåtelse att verka i Sverige. SAC ger också sitt svar. Man kan också läsa vittnesmål från Berns. I en slutreplik framför åter igen Maria Rankka att man tydligen bör stoppa saker som yttrandefrihet och rätten att organisera sig, i alla fall då det kan störa företag.

Inga kommentarer: