23 juni 2011

Ok, nu blir jag orolig för Saab

Two-SAABs
Nu läser jag i DN att Saab inte kommer hinna få in pengar för att kunna betala ut löner innan midsommar.(NyT, SvD) Illa... Men de är inte inställda utan försenade vilket kan vara viktigt att påpeka. Att man förhandlar med leverantörerna om att få betala efter produktionen återstartat och pengarna börjar rulla in(DN) är en annan sak. Nu finns det faktiskt även en risk för konkurs.(SvD) Fast då skulle ju Maud bli glad för då skulle hennes son få leka vindsnurretillverning i lokalerna som hon ville.

Att det skulle ta ett tag att få företaget på fötter efter GMs vanskötsel var väl inte oväntat men det såg ändå lovande ut men sen kom allt strul med EIB som satte Saab i en moment 22-situation. Man kunde inte lösa EIB-lånet utan att få in pengar från Anonov och Antonov fick inte komma in utan att EIB-lånet var löst. Anledningen till den akuta kontantbristen nu är att fastighetsaffären drog ut på tiden.(ttela)
Man letar fortfarande sätt att få in kontanter bl.a. i USA(ttela) så vi får se vad som händer. Till exempel är fastighetsförsäljningen fortfarande något man jobbar på. Trist att sådant strul ska drabba ett i grunden friskt företag (långsiktigt sett). Läste förresten att Saab 9-5 precis lanserats i Ryssland, en viktig marknad, och man hade redan en distributör i Kina. Orderstocken ser också bra ut men ingen tillverkning betyder inga bilar vilket betyder inga pengar.

Läs även Swades bloggpost An update on Saab’s situation from the inside.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte hur du har räknat men visst har SAAB många förlustår bakom sig....

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=775858

http://www.e24.se/business/verkstadsindustri/saab-har-forlorat-45-miljoner-i-veckan-i-elva-ar_911809.e24

Om du läser nedanstående länk ordentligt ser du att SAAB inte gått med vinst sedan dag ett 1947, med undantag för några enstaka år....
Hur får du det till tre år?

http://www.fokus.se/2008/12/saabs-utdragna-dodskamp/
Trevlig midsommar!

Staffan sa...

2088 gick Saab med vinst och om jag räknar rätt är det tre år sedan. Under GM-tiden genererade Saab vinst men genom kreativ bokföring fifflades de vinsterna bort, se t.ex. http://www.thetruthaboutcars.com/2009/11/swedish-government-saabs-books-were-cooked/
Innan GM var det ett par förlustår, men innan det gick Saab med vinst.