26 juni 2011

"Saab har tillfälliga finansiella svårigheter"

2008 sidTrots att Saab har problem med den kortsiktiga finansieringen finns det i alla fall de om inte låter sig ryckas med när hajarna vittrar blod. Företrädare för Pang Da säger att "Våra tidigare planer förändras inte." och att "Saab har tillfälliga finansiella svårigheter och problemen är inte fundamentala."(ttela, DN) Jo, på lång och medellång sikt verkar det mesta vara löst så om Saab bara klarar den här krisen och inget oväntat dyker upp igen kan det nog gå vägen.

Anledningen till att man missade löneutbetalningen innan midsommar sägs bero på att man misslyckades få fastighetsaffären i hamn innan helgen.(ttela) Förhoppningsvisklaras den ut nu i veckan så de anställda kan få sin lön. Det verkar som om Viktor Muller ligger i hårt för att lösa upp knutarna som hindrar villiga investerare från att satsa på Saab.(SvD)

Saabs problem blir ju inte lättare när Sverige har en regering som inte ens drar sig för direkta lögner för att misskreditera Saab.(AB, AB) En annan intressant synvinkel är Därför agerar regeringen fel i Saabkrisen. IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén anser att regeringen är för passiv när det gäller Saab.(DN) Fast de har ju varit väldigt aktiva när det gäller att sabotera för Saab så om de istället hade varit passiva hade det nog varit en fördel.

Uppdatering: Efter ett ha fått en ny order på 582 bilar fick Saab in en förskottsbetalning på cirka 120 miljoner kronor vilket betyder att de anställda kan få sin lön innan månadsskiftet.(DN, SvD, NyT) Pengarna ska även räcka till en del av underleverantörerna tills fastighetsaffären är i hamn. Fast nu har ett annat orosmoln dykt upp. International Automotive Components kräver Saab Automobile på drygt 44 miljoner kronor (minus det som redan betalats) vilket kan ge en dominoeffekt.(DN, SvD, DN) Samtidigt står Antonov ute i kulisserna och väntar på att få investera.(SvD)

Inga kommentarer: