06 juli 2011

Bättre och bättre för Saab

Saab 9-X BioHybrid 002Som vanligt går det undan och massor av saker händer. En stor nyhet är att Saab skrivit på ett bindande avtal med Pang Da och Youngman. Avtalet kommer ge 245 miljoner euro till Saab och enligt avtalet ska man dessutom utveckla tre nya modeller, Saab 9-1, Saab 9-6X och Saab 9-7, och utvecklingen kommer bekostas av Youngman.(SvD och DN) Det låter som en väldigt bra deal. Även Aktiv Media och Motpol skriver om det.

Angående modellerna kan man gissa sig till en del av beteckningarna Saab 9–1, Saab 9–6X och 9–7. Vi vet redan att 9-1 kommer bli en liten modell tänkt för förstagångsköpare. Antagligen kommer den hamna i samma klass som t.ex. Volvo C30, BMW Mini och Audi A1.(ttela, NyT) 9-6X borde vara en XUV som då är större än den nuvarande 9-4X. 9-7 borde vara större än 9-5. Det låter som en bil som nog bara kommer att finnas i Kina. Om det kommer bli en förlängd 9-5 eller något helt nytt baserat på PhoeniX-plattformen återstår att se.

Sedan har vi det här med EIB-lånet som ställt till en massa onödiga problem och nu verkar det som om man har möjlighet att slippa EIBs byråkrati och senfärdighet.(SvD, DN)

Och så var det fastighetsaffären som kommer ge ett tillskott på 255 miljoner kronor. Nu har affären redan godkänts av både Riksgälden(DN) och EIB(DN, SvD, NyT) och det är bara regeringen vi väntar på men de har lovat att det ska behandla ärendet snabbt.(DN, SvD) Fast vi får väl se vad politikers löften är värda.

Nu är ju allt inte solsken utan det finns en del oroväckande saker som Saab måste ta tag i. Ett är att man nog inte vill starta upp produktionen i en vecka för att sedan bryta för industrisemestern.(DN) Då är det nog troligare att man ser till att maskinparken är i skick och att alla leveranser flyter och sedan kör igång efter semestern istället. Logiskt men det lär inte glädja de över 8000 personer som redan nu sitter och ivrigt väntar på sin nya Saab.

Sedan har Saab kommit med ett bokslut för 2010 och det visar en förlust på cirka tre miljarder.(NyT, DN) Mycket pengar. Det är dessutom ganska kraftigt ner från 2009 års vinst på 3.9 miljarder.(DN, SvD) Fast då berodde det på engångsgrejor som försäljningen av verktyg till BAIC och ackorduppgörelsen. Om man räknar bort dom betyder resultatet för 2010 att Saab minskat sina förluster från 5.5 till 3 miljarder vilket innebär att årets resultat är 2.5 miljarder bättre än förra året så det går åt rätt håll. Med den takten skulle Saab börja gå med vinst 2013 fast strulet med att få igång tillverkningen kan göra att 2011 blir sämre än tänkt.

Vidare kan man i den annars sansade tidningen Ny Teknik läsa att Saabs ledning kvitterat ut miljonbonusar. Jaså, enligt andra tidningar har de bonusen innestående tills Saabs ekonomi blir bättre. Fast läser man noga ser man att det står "enligt DI" vilket förklarar saken.

Inga kommentarer: