20 december 2011

Blir Saab turkiskt? Eller kinesiskt...?

Knappt har bläcket på konkursansökan torkat förens flera intressenter dyker upp som vill ta över konkursboet och driva vidare biltillverkningen.(SvD, DN, DN) Youngman är fortfarande intresserade och eftersom PhoeniX-plattformen var säkerhet för ett lån har de ett bra läge. De kan dock ta uppemot två år innan den är utvecklad till en produktionsfärdig bil men man är även intresserad av att diskutera med GM.(SvD, ttela, NyT) En annan intressent finns i Turkiet, eventuellt skulle det kunna vara den turkiska staten.(ttela, NyT) En annan intressent som dykt upp igen är Koenigsegg.(DN)

Förutom att GM lär vara ganska motvilliga till att få en konkurrent som man just trodde sig sluppit har man frågan om varumärket Saab. Hur mycket av den oviljan som beror på att en viss rekonstruktör försökte utöva utpressning mot GM och presenterade dödfödda affärsuppgörelser.(ttela)
Varumärket ägs av försvarskoncernen Saab AB. Vill man dessutom använda sig av gripen som symbol ägs den gemensamt av Saab AB och Scania i ett komplicerat (och hemligt) avtal. Man kan säkert bygga en väldigt bra bil men mycket av värdet ligger i varumärket.

Inga kommentarer: