16 januari 2008

Världens näst tunnaste dator

Apple har lanserat sin nya laptop som de kallar Macbook Air och säger att den är världens tunnaste. Jo, den är onekligen tunn med bara 19.4 mm.(IDG, AB, DN, E24, HD, DI, SyD) Intels Lorado var visserligen tunnare med bara 17.8 mm men det vara bara ett koncept som tydligen ingen nappade på att producera(BusinessWeek) fast det är kanske det Apple gjort nu.

Så utvecklingen har gått framåt sedan Cambridge Z88 kom 1988. Den var ju hela 23 mm tjock. Fast vikten var lägre, bara 900 gram mot Macbook Airs hela 1360 gram. Och hur det med batteritiden på Macen? Fem timmars användning mot Z88:ans 20 timmar. Z88:an har dessutom fördelen att om batterierna tar slut och man är i en knipa kan man ganska enkelt köpa nya batterier eftersom den går på vanliga AA-batterier. Kostnadsmässigt ligger en ny Cambridge Z88 (jo, det finns t.ex. här, även med svenskt tangentbord) idag på £94 inklusive VAT (ungefär 1177 kr). Det blir lite mer om man köper hela starter packen. Det är lite billigare än de 16 495 kr Macen beräknas kosta.

OK, Macbook Air har ju vissa andra fördelar som fullstor färgskärm och är en hel del snabbare, men det har ju trots allt gått 20 år sedan Z88:an kom.

3 kommentarer:

Din vän sa...

Det riktigt intressanta i går var väl egentligen att itunes ska leverera filmer. Dödsstöten för hyrvideobutiker.
Chadie
sodergren.com/ipod

BlackSmp sa...

Nostalgikänsla! Jag kommer ihåg de där maskinerna, ville ha en men det blev aldrig av. Annars så trodde jag att din blog skulle vara en macbasher utifrån rubriken men den här var ju kul att läsa. Vad hette modellen som man var tvungen att koppla till en skärm/TV? Var den ännu tunnare?

Staffan sa...

Du tänker på ZX Spectrum. Nä, den var 30 mm tjock.