05 augusti 2009

Mercedes A170 är inte kul

Jag hade tänkt ta min SAAB 99 cab hem från jobbet idag men kopplingen strulade så den fick vara kvar på verkstaden. Istället fick jag en lånebil, en Mercedes A170. Låt mig säga att jag inte direkt gillade upplevelsen. OK att tändningen sitter på fel ställe, de flesta biltillverkare har den faktiskt där. Att köra en automatväxlad bil var lite jobbigt men det finns de som gillar det så det ska jag väl inte heller orda så mycket om. Att den är så hög att det känns som att kliva i och ur en lastbil beror på den udda konstruktionen så det är väl sånt man får ta.
Andra saker var mer svårbegripliga varför det var så. Bromsen var t.ex. väldigt nervig. Minsta tryck på bromspedalen och man kastades fram och fick ta ordentligt tag i ratten för att inte kastas upp över den gigantiska instrumentbrädan.
Jag undrar förresten hur man tänkte när man designade instrumentbrädan för det fanns inga möjligheter att ha något liggande på den. I så fall hade det omedelbart försvunnit utom räckhåll längst fram vid vindrutan vid första inbromsning.
Uppenbarligen är bilen dessutom designad bara för att köras rakt fram. Decimetertjocka pelare som gör att man inte kan se åt sidan när man ska svänga. Hög instrumentbräda och låg motorhuv så man ser inte var fronten på bilen är när man ska parkera. Bakrutan är bara något större än den på Lamborghini Espada så att backa är ett vågspel.
Det tog mig säkert tio minuter att komma på hur man öppnar tanklocket och jag är glad att det inte regnade för det skulle säkert tagit mig lika lång tid att komma på hur man använder vindrutetorkarna.
Det blir härligt när jag får tillbaks min bil så man kan köra en bil där man tänkt lite på föraren.

Inga kommentarer: