01 november 2011

Saab blir kinesiskt

Efter en del rykten så är det nu officiellt att Pang Da och Youngman köper Saab Automobile AB.(DN, SR, SvD, IS, NT)

Priset blev 900 miljoner kronor i stället för de 200 miljoner kronor man bjöd först.(SvD) Det verkar som om de flesta (förutm de vanliga forumtrollen och saabhatarna) är positiva.(SvD, SvD)

Som vanligt saknar Maud Olofsson självinsikt. Hon är nöjd med sin egen insats och hävdar att hon gjort vad hon kunnat.(DN) Hmm... Kanske är det något hon plockat upp av andra som sysslat med historieförfalskning.

Ok, sedan har vi en del snack om att saabfabriken ska flytta från Trollhättan. Nu ser det inte ut som om det är aktuellt(AB) men vissa verkar tro att kineserna skulle packa ihop alla inventarier, lasta dom på båtar och sedan sänka båtarna på djupt vatten eller nått. Men oavsett vad man säger finns det ingen uppenbar logik i att flytta fabriken. Visst, lönerna är lägre i Kina men lönekostnaderna är en ganska liten del av kostnaden för en bil. Däremot finns det en hel del som talar för fortsatt tillverkning i Sverige.
  • Image. Vill man sälja bra, framför allt i Kina, gäller det att Saab är en europeisk bil.
  • Logistik. Att frakta bilar är knepigt och dyrt. Det är bättre att ha en fabrik nära marknaden. Därför är det logiskt att ha en fabrik även i Kina, precis som det står i affärsplanen.
  • Ekonomi. För att slippa de höga tullmurarna bör man ha tillverkning både inom EU och i Kina.
  • Tid. Att packa ihop fabriken, flytta den, bygga upp den igen och träna upp arbetskraft tar tid, antagligen uppemot två år, det är tid som man inte har just nu. Nu gäller det att få igång tillverkningen så snart som möjligt.
Så det ser lovande ut nu.

Inga kommentarer: