16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

Inga kommentarer: