31 maj 2009

"Popify" gör mig inte så lycklig

Johan Hallsenius (chefredaktör på Computer Sweden) tycker tydligen att Spotify är fantastiskt och tycker att "Här finns allt vi vill höra – utom en fransk eller möjligen karibisk stjärna som ingen minns namnet på."(IDG) Ok, det beror antagligen på hans musiksmak för jag provade att göra om hans experiment. Jag provar med att söka efter DLK. "Did you mean dlz?" Nej! Jag provar med hela namnet och Spotify känner tydligen till De lyckliga kompisarna men har inga album och inga låtar. Ok, det finns fler band. Räserbajs ger samma resultat. Likaså Total Egon. Radioaktiva Räker känner man inte ens till. Asta Kask då? "Did you mean asha kasa?" Men dom har faktiskt Ringhals brinner. Troblemakers finns men enligt Spotify är det någon underligt franskt band och inte Göteborgs stolthet. 23 Till finns inte. Charta 77 finns inte. Coca carola finns inte. Strebers finns inte. Bitch Boys finns inte. Köttgrottorna finns inte. Candysuck finns inte. Cosa Nostra finns inte. I alla fall inte det Cosa Nostra jag letar efter. Grisen Skriker finns det en låt med (under fel namn). Rolands Gosskör finns inte. Monster säger Spotify att man har men det visar sig vara Mönster istället.

Ok, lite modernare musik då. Greta Kassler känner man till men har inga låtar med. Sista Skriket då? "Did you mean siste spriker?" Sällskapsresan ger bara filmmusiken men inte bandet. Civil Olydnad känner man inte alls till. Varnagel har man inga låtar med. Jolly Six? Nej. Gulsot? Nej. Mimikry finns det några låtar med. Wow! Sammantaget kan jag inte direkt hålla med om att Spotify ger en "tillgång till nästan all musik man kan önska sig". Man får nog fortsätta köpa skivor eller göra som Wolfsblood sjunger, "Piratkopiera mera". Johan Hallsenius jämför Spotify med Harrods(CS), men jag tycker det mer liknar en livsmedelsbutik i det gamla Sovjetunionen. Priserna är låga men vad hjälper det när hyllorna gapar tomma.

29 maj 2009

Tryckte en till t-shirt

Dessi ville ha en t-shirt med en fågel. Pingviner är ju fåglar och valet av vilken pingvin var ganska lätt.
Tryckt i två omgångar med samma stencil och en hel del jobb med maskeringstejp.

SAAB ökar takten

På grund av ökande efterfrågan har nu Saab höjt produktionstakten(DN) och man planerar också att återanställa personal.(DN) Förresten har Koenigsegg nämnts som en köpare till Saab(DN) vilket kan vara lite intressant.
Saab är fortfarande i rekonstruktion men den verkar rulla på som det ska.(DN) Däremot märks den tidigare osäkerheten av på priset på begagnade Saabar men dom verkar vara på väg upp också.(DN)

Allt är naturligtvis inte frid och fröjd. Saabs framtid är fortfarande väldigt oviss.(DN, DN, DN) Vad som förbryllar mig något är varifrån allt hat mot Saab som man ser i kommentarer, på bloggar och även från regeringshåll(DN) kommer ifrån. Kan det vara från volvofantaster? Eller är det jantelagen? Att Saab är för innovativt och annorlunda, speciellt jämfört med en väldigt konservativ biltillverkare som Volvo. Sedan finns det ju en del saker som kommer från ren dumska som åsikter som att en Saab bara är en Opel med annat märke på. Det är lite underligt att man inte hör att t.ex. Volvo S80 egentligen är en Ford Mondeno. Båda påståendena är lika sanna.

18 maj 2009

Som ett brev på posten

Bor man ute i förorten är det inte så lätt med posten. Vissa har problem med att de inte får sin post(DN, DN) men såvitt jag vet har jag inte missat någon post (tur att jag använder e-faktura så mycket jag kan). Däremot får jag mer post än vad jag vill. När jag bodde på första våningen trodde jag det berodde på att brevbäraren proppade ner all post han inte delat ut i den sista dörren innan utgången men nu bor jag på fjärde våningen och får fortfarande någon annans post. Det är knappast så att våra namn är lika och det liknar inte ens namnet på den som bodde här innan så det måste ha varit något som pågått länge. Samtliga namn är förnamn plus efternamn, unika men utan ovanliga stavningar. Inga underligheter.
Postens påstående om att "våra brevbärare är erfarna och vi lämnar aldrig någon post i trapphus eller på anslagstavlor" är rena skämtet för man ser ofta brev som sitter på anslagstavlan nere i porten. Att få anmäler felen är kanske inte så underligt förutom för bolagen själva.(DN)
Hobbe konstaterar samma sak och Gråskalor tror det beror på privatiseringen.

11 maj 2009

GM tycker att SAAB 9-5 är för bra

Nu är det tydligen bara två eller tre möjliga köpare kvar till Saab Automobile AB.(DN, DN, AoM) Positivt är att all tillverkning flyttas tillbaks till Trollhättan. Som det är nu har Saab köpt in delar från Opel till överpriser. Tydligen har Saab fått betala mer för en växellåda än vad en vanlig konsument får betala om man köper den som reservdel. Saabs har en ungefärlig omsättning på 20-22 M/år och av utgifterna (förutom löner) går 75% till GM. Det betyder att GM får 10M/år av Saab samtidigt som GM så snällt täcker Saabs förluster på 2-3M/år. Hmm... Att få tillbaks fem kronor per investerad krona låter som en bra affär.

Fast nu verkar det som om GM tvekar till att sälja Saab utan istället vill driva Saab i konkurs eftersom den nya 9-5 är för bra.(Ex, SvD, DN) Den nya 9-5 bygger på samma bottenplatta som Opel Insignia (GM Epsilon II) som redan fått väldigt bra mottagande och tydligen är 9-5 både coolare och bättre och dessutom med saabkänsla.(Ex, SvD) Opel har nyligen presenterat värstingmodellen Opel Insignia OPC(AoM) och när man testade både Opel Insignia OPC och nya Saab 9-5 Aero på GM:s testbana i Dudenhofen vann saaben klart. Om en annan biltillverkare skulle få tag i Saab 9-5 skulle det kunna bli en svår konkurrent till GMs egna prestigebilar.

09 maj 2009

Krograpport: Tech Noir @ Mera/Ice

Efter att Tech Noir inte fick vara kvar på Kolingsborg har man nu flyttat in på Mera/Ice på Lästmakargatan 8 och det skulle så klart testas.
Det kändes lite underligt att behöva visa leg vid min ålder men man kollade alla så ska det va så ska det va. De nya lokalerna är lätta att gå vilse i och det är svårt att hålla reda på var ens kompisar tagit vägen när folk ständigt flyter fram och tillbaks mellan de olika rummen, dansgolven och rökrutan.
Inredningen i en stor del av lokalerna beskrevs ganska träffande som att det ser ut som en pizzeria i förorten. Inget direkt fel med det men det kändes inte helt rätt. De helvita väggarna där ena dansgolvet var funkade bättre. Vad som däremot var irriterande var det sällsynt usla ölsortimentet. Det är nästan så man blev nykterist på grund av det men det fanns i alla fall Staropramen.
Närheten till Stureplan betydde också att det dök upp en del oönskade element i form av brats. En del bryr sig inte så mycket om det men om man tappar en bit skit i en hink mjölk så förstörs hela hinken. Sedan ställde det till en del på dansgolven också. Ungefär som en elefant i en porslinsbutik. Det är inte bra för porslinet och knappast för elefanten heller. Fast det finns väl inget att göra åt det. Lokalen var långt ifrån full så det är väl knappast aktuellt att börja kräva någon dresscode.
En annan sak jag störde mig på var musiken. Alltså inte musiken i sig utan hur den lät. Ett bra beat ska man känna i magen och bröstkorgen. Om man känner det som en smärta i öronen är det fel. Jag vet inte om det beror på mixningen, DJn eller ljudanläggningen men det var inte njutbart. Däremot märkter jag inget av den överdrivna användningen av rökmaskiner som jag blivit varnad för. Däremot måste stroboskopen gått nästan oavbrutet på ena dansgolvet och väldigt mycket på det andra också. Jag hade för mig att det fanns gränser för hur mycket man fick köra stroboskop på dansgolv på grund av risken för yrsel, huvudvärk och epilepsi.

06 maj 2009

Microsoft anstränger sig för att göra fel

IDG läser jag nu att Microsoft lyckats klanta till det. Tydligen ska stöd för OpenDocument äntligen komma i MS Office. Antagligen på grund av påtryckningar från personer som inte vill att man måste ha just MS Office för att kunna läsa och skriva dokument. Men att folk kan använda vilket program de vill för att läsa eller skriva filer passar ju inte Microsofts strategi som bygger på att tvinga kvar användarena i MS Office genom att hålla dokumenten som gisslan men Microsoft har lyckats hitta ett kryphål. Tydligen var formatet för formler inte specat men alla andra använde samma format som MS Excel så här såg tydligen Microsoft sin chans och hittade på något eget format som inte är kompatibelt med någon annan. Alltså, istället för att använda samma format som MS Excel hittade Microsoft på ett nytt format. Det är knappast ett misstag man bara råkar göra utan det måste ske väldigt medvetet eftersom det kräver mer ansträngning för att få det fel än att göra det rätt. Insticksprogram till MS Office som CleverAge (sponsrat av Microsoft) eller Suns egna funkar utmärkt.

Embrace, extend and extinguish...