28 december 2007

En sen julhälsning

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen nu över julen men här kommer i alla fall en liten försenad julhälsning till er alla.

Här har det varit ganska bra julstämning men kanske lite väl mycket mat och då framförallt kött. Jag brukar inte äta speciellt mycket kött och då oftast fisk eller fågel men nu i jul blev det både prinskorvar, köttbullar och skinka vilket min mage inte var helt glad åt. Mindre bra julstämning var det tydligen i Betlehem där israeliska säkerhetsvakter misshandlade jultomten.(DN, SvD)

God jul och gott nytt år!

20 december 2007

Lönehöjningar

Kungahuset har lyckats få en liten lönehöjning om 12 miljoner kronor vilket gör att den totala lönen blir 109,5 miljoner kronor. Visserligen får knugen inte ut alltihopa utan endast ynka 55,86 miljoner kronor. Fast då får dom inte dra av för resor och representation.(SvD) Men har man en månadslön på 4 655 000 kr kanske man kan klara sig ändå. SAmtidigt har man problem med att rekrytera lärare eftersom lönerna är för låga.(SvD) om man skulle privatisera kungahuset skulle kanske lärarna extraknäcka lite som kungligheter och på så sätt få in lite mer pengar.

Annars så tänker Vickan tydligen inte låta bli att lägga sig i politiken när hon blir drottning.(SvD, AB) Ja, men det ingår faktiskt i jobbet att hålla sig borta från politiken. Passar det inte så är det lika bra att byta jobb. Vickan är tydligen duktig på språk så hon kanske kan ta jobb som språklärare...

17 december 2007

Krograpport: Rocks

Visserligen har jag tidigare nämnt Rocks sådär i förbigående men tänkte skriva en längre rapport. Eftersom olika saker poppade upp i sista minuten (du vet hur det är) kom jag iväg rätt sent så det var faktiskt en liten kö utanför (och köer är ju alltid ett minus). Det tog såpass lång tid att komma in att tidsgränsen för fritt inträde hade passerats. Näväl, vad som var värre var att garderoben var full och jag hade klätt mig för vädret i en tjock yllerock och struthätta. Eftersom jag visste att temperaturen kan bli ganska hög därinne var det ju inte helt idealisk klädsel. En struthätta är ett väldigt praktiskt plagg eftersom det kombinerar halsduk och mössa men av någon anledning ska folk ha åsikter om det. En tämligen dragen kille kom fram till mig och sluddrade fram "You look like a priest!". Efter att ha försökt förklara struthättans fördelar kom han på en ny tanke, "Do you get a lot of girls looking like a priest?". Jag vet inte, jag kom precis hit.

Så småningom såg jag att ett par var på väg ut så jag passade på att sno åt mig deras garderobsplats så jag kunde bli mer rörlig. Jag har sagt det förut men jag kan säga det igen. Jag gillar stämningen på Rocks. Det känns som om man är på en fest i någons vardagsrum (förutom att grannarna inte klagar på att man spelar för högt). Ölsortimentet var tidigare en svag punkt men nu hade de Kilkenny på flaska förutom Staropramen, Heineken och Becks (tror jag) så det var helt OK. Musiken var som vanligt huvudsakligen hårdrock men även en del Clash, Sisters of Mercy och Depeche Mode. Den här gången var det även en del countryinslag med Johnny Cash och Dolly Parton. Stämningen var genomgående god och jag tror det var första gången jag sett någon crowdsurfa när det inte var spelning.

Ett problem med att gå på hårdrocksställen är att jag inte vet hur man ska göra på dansgolvet. Det är för trångt för att bara känga runt. De flesta verkar bara stå med en öl i näven och gunga lite. Fast gungandet kanske beror mer på ölen än musiken.

En nackdel med Rocks är att det kan bli lite väl trångt och att det mot slutet av kvällen kan bli klibbigt och glassplitter på golvet men helhetsintrycket är klart positivt och jag tänker definitivt gå dit fler gånger.

Och till sist, missa inte denna häftiga låt: Bandet heter Gävel och låten Fy fan för Microsoft. Underbart!

13 december 2007

Nokia, det finns fler än fem musikformat!

I reklamkampanjen för Nokia 5310 påstod man "Tar alla musikformat" vilket naturligtvis är fel eftersom man snart inser att det finns så många format att den knappast kan spela relativt vanliga som MIDI, MOD, SID, AY (eller något annat format för chipmusik), IFF-8SVX o.s.v. I själva verket klarar den inte ens att spela Ogg Vorbis, RealAudio, FLAC eller WAV utan bara MP3, MP4, AAC, eAAc+ och WMA.(IDG) Fast "Spelar nästan lika många musikformat som konkurrenterna" hade nog inte blivit en lika slagkraftig kampanj.

12 december 2007

Microsoft gillar inte öppna filformat

Hollands riksdag ska diskutera om man ska börja kräva att statliga instanser ska börja använda den öppna och standardiserade dokumentstandarden ODF (ISO/IEC 26300). Målet är att öka livstiden för informationen efetrsom den är lagrat i ett känt format och att sänka kostnaderna för informationshanteringen. Den största fördelen att använda ett standardiserat format är interoperabiliteten. Statliga bolag kan få fortsätta att använda stängda format men måste då komma med en förklaring. Eftersom Microfost uppenarligen är för lata/inkompetenta/sura för att implementera stöd för ODF så är dom inte så glada och har svarat med att dra igång lobbymaskineriet.(IDG, CIO UK)

Censurmjukvara censurerad

Tydligen har en uppdatering av Norton Antivirus gjort att censurmjukvaran Cybersitter slutat fungera. Nackdelen är att den då inte tillät någonting vilket knappast är bra.(IDG, Beta News) Jag hoppas att i nästa uppdatering kommer Nortin Antivirus att får Cyberöversittaren att helst sluta fungera. Cybersitter är en speciell läskig form av censurmjukvara på grund av det godtycke som webbplatser läggs till (eller inte läggs till) i deras lista. Ett exempel är att de blockerade Peacefire efter att de påpekat att Solid Oak (som gör Cybersitter) blockerar webbplatser snarare baserat på sina egna religiösa och politiska uppfattningar (de är USAiska högerkristna) än innehållet (vilket innebär att de t.ex. blockar webbplatser om abortfrågan, minoritetsreligioner och vänsterorganisationer). Solid Oak hotade också att blocka alla servrar hos internetleverantören om de inte stängde ner Peacefires hemsida.(Wired, NYT) En annan fulgrej med Cybersitter är att installationsprogrammet vägrar installera (med ett fejkat felmeddelande) om man tidigare besökt Peacefire.(Wired, PC World) Cybersitter har också blockat t.ex. Amnesty International och blockar t.ex. webbplatser som innehåller strängar som "gay rights" eller "safe sex".(Ethical Spectacle)

Cybersitters svar på frågor om deras blockningsprinciper har också ofta fått mindre artiga svar som t.ex. "Go stick your pecker in a door and slam it!", "You are but a trickle of piss in the river of life."(Daniel R. Tobias)

04 december 2007

Stövlarna står putsade i garderoben

Jag skrev tidigare om utseendediskrimineringen på Reklamfabriken AB. Nu kommer det nyheter om att skyltmontören Markus Persson fått sparken eftersom VDn och Markus hade olika smak vad det gäller hårfärg. Efetersom han inte är med i facket får han ingen hjälp därifrån (även om de inte gillar att man godtyckligt sparkar folk för att man inte gillar hur dom ser ut).(AB, DN, SvD, HD, Expressen, Sydsvenskan) En bidragande orsak kan nog vara att företaget ligger i Fleninge, en liten håla med 130 invånare.

Ja, då är det bara att fortsätta utrensningen av alla andra vars utseende kunder kan ha problem med. Invandrare går ju bort direkt och nazister kan ha problem judar. Och homosexuella tycker många illa om också. Sedan när de enda som har jobb är prydliga blåögda killar med det blonda håret prydligt vattenkammat i sindbena och stiligt klädda i nystärkta bruna skjortor och med välputsade stövlar så är det frågan om vad man ska göra med de arbetsodugliga individer som har fel utseende, etnicitet eller sexuell läggning för att få jobba. Man kan ju inte låta dom gå och leva på a-kassa. Man borde nog sätta dom i arbete. Kanske ska man inrätta speciella läger för sådana personer. Arbetsläger liksom. Sedan får man se till att spärra in dom så att inte hederliga medborgare skulle råka se dom och bli upprörda. För säkerhets skull kan man ju raka håret på dom också eftersom fel hårfärg kan vara upprörande. Ja, det låter väl som ett idealsamhälle?

Lika krav på skolorna

Utbildningsminister Jan Björklund håller tydligen på att smida på lagändringar för att friskolor och kommunala villkor ska kunna konkurrera på lika vilkor istället för att som det är idag friskolorna ges konkurrensfördelar.(GP) Det tycker jag låter vettigt men det intressanta är att det i media rapporteras som att kraven ska höjas på friskolorna(SvD, Expressen) vilket visserligen tekniskt är sant men ger ett annat intryck än vad det egentligen är frågan om.

En annan intressant sak är att Jan Björklund så intensivt kritiserar "flumskolan", men läroplanen kom till under en borelig regering så det är sig själv man kallar flummiga. Eller har han helt enkelt inte koll själv för att han är flummig?

Krama om varandra (inte bara i trafiken)

Vi behöver alla kramas då och då. Svenskar är tydligen rätt bra på att kramas. 94% har tydligen kramat någon den senaste veckan. Sedan finns det de som inte får kramas.(DN, SvD, Sydsvenskan, HD) Nu intervjuades bara 1000 personer så det är väl inte så säkert att siffrorna stämmer. Den senaste veckan har det ju faktiskt annars blivit en del kramar. Dels från barnen men sedan också från en kompis som besökte stan och en gammal kompis som jag inte träffat på länge. Där är jag väl som folk är mest (i alla fall enligt undersökningen), man kramar barn och kompisar. Att krama chefen är det få som gör och jag tror ine jag skulle krama någon på jobbet. Kompisar har jag inte många (och dessutom träffas man sällan) och en speciell någon verkar jag inte hitta den närmsta tiden så då blir det inte så mycket kramande.

Att däremot betala för kramar känns lite väl mycket som prostitutition och det var väl ingen av dom som jag känner för att krama ändå.(AB, AB, AB)

03 december 2007

Sopa under mattan

Rädsla för dålig publicitet gör att skolor inte vill anmäla hot och våld.(DN) Det här är ju inget nytt fenomen men i och med ändringarna i skolsystemet så är det inte bara ryktet som kan få sig en smäll utan det är även ekonomiskt viktigt att alla problem förtigs och sopas under mattan. Då kan rektorn stolt säga att "På våran skola förekommer ingen mobbing" samtidigt som de som blir mobbade uppmanas att hålla käften.