20 juli 2009

Reinfeldts pojkar festar

Jo, nog kan det delvis vara så som stekaren säger att "För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb"(DN) men riktigt sant är det nog inte även om man faktiskt inte lever på pappas pengar utan ute i verkligheten med tanke på hur mycket tuffare det blivit för arbetslösa.

Fyllecitat hittar jag också en inblick i stekarnas världsbild:
k1: Hon ställer såna där jobbiga socialdemokratiska frågor hela tiden.
k2: Som vaddå menar du?
k1: Ja, som vilken hållplats som ligger närmast och sånt.

fast det som är upprörande är inte att puckon häller ut skumpa för 825 kr flaskan eller att de bränner femsiffriga belopp på en krogkväll. Sådant kan lätt förklaras med ungdomligt oförstånd (även om de knappast är såpass unga). Problemet är deras totala brist på kontakt med verkligheten. Den försvinner nämligen inte med åren utan den kommer de ha med sig när de sedan blir styrelsepampar, VDar och borgerliga riksdagsmän.

16 juli 2009

Bryt tystnaden

Åter igen har israeliska soldater berättat om hur de blivit tillsagda att i princip skjuta på allt som rör sig och hur man använt mänskliga sköldar.(DN, SR, SvD, D, HD, Metro)

Även Jinge och Ali Esbati har skrivit om det. På de pro-Israeliska bloggarna försöker man sätta spin på nyehten genom att säga att Shovrim shtika får stöd av EU. Ja? Och? Sedan skriver man att flera av dom som berättar framträder anonymt. Ja, med tanke på att man inte får göra så enligt reglementet är nog en bra orsak även om man skulle bortse från de trakasserier de skulle få utstå annars.

En relaterad nyhet är att i Israel tänker man bygga ett "museum för tolerans" på en gammal muslimsk begravningsplats.(DN) Det verkar inte så genomtänkt. Fast det är väl ett museum för för tolerans mot judar, inte mot andra...

07 juli 2009

Utpressning och sabotage av Apple och Microsoft

Bill GatesMjukvarujättarna Microsoft och Apple har på vart sitt håll sysslat med en del skumma affärer. After påtryckningar från Apple som inte gillar Ogg Thera har stödet för video i HTML5 tagits bort.(IDG) Anledningen sägs vara att det skulle ställa problem för iPhone eftersom Ogg Thera visserligen komprimerar bra men i gengäld är ganska processorkrävande.
Vad de gäller Microsoft så har de också haft en del fuffens för sig på sista tiden också. Asus visade en netbook baserad på Snapdragon (ARM) som körde Android på Computex Taipei 2009.(SemiAccurate) Det gillade inte Microsoft eftersom de inte kan köra MS Windows XP (eller Vista eller 7) på ARM så nästa dag var den borta.(GrokLaw, IDG) Problemet PC-tillverkare har är att de behöver göra som Microsoft vill eftersom majoriteten av deras maskiner skeppas med MS Windows. Om de gör något Microsoft inte gillar kan de få problem med leveranserna.
Sedan har naturligtvis Microsoft även andra fula knep för att få in folk i microsoftträsket. Bill & Melinda Gates Foundation är en stiftelse som enligt stadgarna är driven av "the interests and passions of the Gates family". Tydligen betyder det även deras finansiella intressen för de stöder inte behövande utan krav. Och kravet är att de köper in och lär ut användandet av Microsoftprodukter.(IDG) Att gå ut och säga "Håll er till Microsofts produkter annars bygger vi inga skolor till era barn." är inte direkt utpressning men i alla fall väldigt nära. Sedan är det lite underligt att Bill & Melinda Gates Foundation beskrivs som någon slags välgörenhet. Visserligen ger de 5% av tillgångarna varje år men det gör samtidigt att Gates tjänar in en massa på mindre skatt eftersom gåvor till välgörenhet är avdragsgilla. Sedan investerar Bill & Melinda Gates Foundation sina pengar i företag som ofta agerar i direkt motsats till stiftelsens mål som t.ex. oljeföretag som smutsar ner så att de som bor i närheten får astma och cancer för att inte tala om spridningen av HIV som orsakas av de prostituerade som besöker oljearbetarna och soldaterna som skyddar dom. Sedan har också Bill & Melinda Gates Foundation investerat i de företag som tillverkar bromsmediciner och säljer dom dyrt till AIDS-drabbade.(LA Times) Man undrar vem som tjänar mest på affären egentligen.