08 augusti 2012

Muller stämmer GM

Victor MullerNär man trodde att industrisemestern gjorde att allt skulle vara lugnt och att NEVS tog sig lite tid att arbeta i lugn och ro så kommer nyheten att Spyker stämmer GM på tre miljarder dollar eftersom GM drev Saab i konkurs.(DN, SvD)
Eftersom svenska tidningar i vanlig ordning inte ger någon bakgrund till varför så har kommentarsfälten fyllts av det vanliga dravlet. Tack och lov kan man på SaabsUnited läsa So what is the lawsuit all about? som ger mer bakgrund. Att GM drev Saab i konkurs är det väl inget tvivel om men frågan är om de höll sig på rätt sida lagen eller inte. Det är lite komplicerat men det är två olika kontrakt som är inblandade. Det första är kontraktet mellan Saab och GM som kallas för ATLA (Automotive Technology License Agreement) och enligt det fick Saab en icke-exklusiv, icke överförbar, världsomfattande, royaltyfri licens att tillverka Saab 9-3 och 9-5. Om Saab ville använda licenserna till något annat än att tillverka bilar i Trollhättan behövda man GMs tillåtelse. När Youngman skulle köpa in sig i Saab krävdes en sådan tillåtelse eftersom de då skulle få tillgång till tekniken. Detta vägrade GM. Så långt inget olagligt om än skitstövligt. Mer om det senare. Det andra är Saab Vehicle Supply Agreement som löper till och med december 2014 där GM förband sig att sälja delar och att tillverka Saab 9-4X. Detta kontrakt kunde ingen av parterna (Saab eller GM) ensidigt avsluta. Efter att Youngman och SWAN skrev på ett avtal (Framework Agreement) där Youngman skulle låna ut 200 miljoner euro till Saab så att man kunde återstarta produktionen. Detta lån skulle sedan övergå till delägarskap när Saab fasat ut GMs teknik. Då gick GM ut och sa att man skulle vägra tillverka 9-4X om Framework Agreement verkställdes. Detta gjorde att Youngman fick kalla fötter och Saab gick i konkurs.

Så för att sammanfatta:
  • Framework Agreement hade inget med GM att göra.
  • GM hotade sluta tillverka Saab 9-4X även när de inte hade rätt att göra det
  • Youngman backade ur p.g.a. GMs hot.
  • Saab gick i konkurs.
Det är en ganska klar orsakskedja här och i alla fall ett fall hotade GM bryta ett kontrakt de inte hade rätt att bryta. Fast nu kommer det avgöras i av en domstol i USA och det är ett amerikanskt företag (som dessutom till 26% är statsägt) som stäms så utgången är långtifrån klar. Jag misstänker att Muller siktar på en uppgörelse utanför domstol.

Inga kommentarer: