30 november 2007

Rättning i ledet!

Nu ska det vara slut på det individuella julpyntandet i huvudstaden. Nu ska det stramas upp och allt ska se likadant ut.(DN) Med en borgerlig majoritet i både Stockholm stad och riksdagen är det självklart att alla former av individualitet och personliga tankar och åsikter ska väck och ersättas av konformism och kollektiva lösningar. Hmm... Man ska tydligen inte få se ut hur man vill(SvD), det blir mer och mer ett övervakningssamhälle och polisstat samtidigt som kollektva lösningar förordas. Man undrar var de fått sin inpiration ifrån...

Flykten från kyrkan

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar och det senaste året lämnade 56 537 personer kyrkan. Visserligen mindre än 2004 då 79 000 personer lämnade kyrkan. fast fortfarande har Svenska kyrkan nästan 6.9 miljoner medlemmar eller ungefär 75 procent av Sveriges befolkning så det lär väl dröja ett tag tills dom hamnar i nivå med hur många som verkligen är troende, d.v.s. någonstans mellan 5 och 7 procent. Fast man har ju en god återväxt eftersom 65% av alla nyfödda döps och då blir dom automatiskt medlemmar.(DN)

En mer sansad inställning till religion skulle nog ha behövts i Seattles, USA där en fjortonåring dog efter att ha vägrat ta emot en blodtransfusion av religiösa skäl. Föräldrarna ville att han skulle ta emot blodet.(DN) Här är det ju fel på så många olika sätt. Dels skulle beslutet legat hos föräldrarna eftersom ungen inte var myndig. Dels borde han inte ha ansetts som tillräknelig och han skulle förklarats oförmögen att fatta ett rationellt beslut.

Per Gudmundsons förakt för individen

"Det där sista var en lögn" säger Per Gudmundson i en ledare i SvD. Nejdu, större delen av ledaren bygger på en blandning av missinformation, guilt by association, underlig logik och förakt för rätten att göra personliga val.

Om man tror på vad Per Gudmundson skriver i sitt förvirrade hopkok så låter det onekligen udnerligt, men om man läser mer balanserade artiklar som t.ex. den i Stockholms Fria eller besöker hemsidan för Det vildväxande kollektivet får man sig ett helt annat intryck.

28 november 2007

Utseendediskriminering på företag

Markus Persson blev hemskickad från jobbet som montör av reklamskyltar på Reklamfabriken AB eftersom arbetsgivaren ansåg att han hade fel hårfärg. VDn och ägaren Stefan Dinesson anser att Markus han gör ett bra jobb men gillar inte hårfärgen.(DN, Metro, AB, Expressen) I ett liknande fall blev Matilda Svensson utan fortsatt jobb då ett privat företag tog över Luzerngården som tidigare drevs av det skånska landstinget. I samband med övertagandet infördes en klädkod som bl.a. inte tillåter tatueringar eller piercings.(DN) I båda fallen är det tydligt att det inte handlar om förbud som är motiverade av säkerhetsskäl utan det är arbetsgivaren som vill tvinga på det anställda sin egen smak.

Fast det kunde ju ha varit värre. Som att få sparken för att man har fel namn.(AB) Annars är det väl vanligare att man inte får jobb för att man har fel namn...

Uppföljning: Markus hade tydligen skrivit på företagets policy om "vårdat yttre".(Expressen) Däremot var det inte specat vad det betydde och Markus gjorde uppenbarligen bedömningen att en smakfullt utförd färgning antagligen var OK. Eftersom chefen skickade hem honom och han fick inte komma till jobbet innan färgen bytts betydde det att han måste stanna hemma ett tag p.g.a. känslig hårbotten. Det gjorde tydligen inte chefen gladare (vet han vad han vill egentligen? det verkar som om den där chefen improviserar lite väl mycket). Eftersom det inte fanns några sakliga skäl att klaga på hårfärgen utan det var bara frågan om chefens smak just den dagen finns det heller ingen saklig grund till kravet.(VLT, Sydsvenskan) Tydligen gör Markus ett bra jobb och arbetsgivaren vill inte sparka honom.(HD) Trots att alla andra säger tvärt om så anser Maria Abrahamson att man inte gillar någons utseende visst är en giltig orsak för att sparka någon(SvD) och att SvDs läsare anser att man fritt ska kunna sparka alla som inte ser ut som frikyrkozombies är väl knappast förvånande.(SvD)

27 november 2007

Bra att vara snäll (i skolan och om man är tjej)

Enligt finsk forskning bestäms mer än 20 procent av högstadiets betyg av personligheten. Ja, om man är flicka då. För pojkarna får tydligen inte någon sådan bonus.(SvD) Ja, inte tjänar man något på att vara snäll som kille. Inte ens i skolan.

Ett uppenbart samarbete

Omar Mustafa, talesperson för Sveriges Unga Muslimer, anser att msulimer och kristna i Sverige bör samarbeta eftersom de har mycket gemensamt.(Dagen) Det har han ju rätt i. Till exempel hatar båda homsexuella, är emot aborter, vill ha religiösa skolor och vill med alla medel konvertera andra till sin egen religion (även om muslimska dörrknackare tack och lov verkar vara väldigt sällsynta). Just kristendom och islam är ju egentligen samma religion. Det är några mindre detaljer, främst i liturgin, som skiljer dom åt. Fast å andra sidan finns det stora skillnader även inom kristendomen.

26 november 2007

När galningarna styr dårhuset

Flying Spaghetti MonsterDen republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee tror inte på evolutionen, vill totalförbjuda aborter och avskyr vetenskap.(AB) Det som är mest skrämmande är ju att han antagligen har rätt då han säger att "Jag är som folk är mest". Han är antagligen ungefär som genomsnittsamerikanen. Som tur är är väl risken att han blir vald till president ganska liten men man får inte glömma att han faktiskt var guvernör för Arkansas mellan 1996 och 2007 så trots hans galenskaper har han faktiskt lyckats bli vald. Det är som om Åke Green skulle ha fått en post som landshövding. Det visar en avgrundsvid skillnad mellan USA och Sverige. Ok, vi har haft Ny Demokrati men såvitt jag vet så accepterade de verkligheten även om de gjorde sin egna tolkning av den och ofta kom med rent påhittade siffor.

22 november 2007

Är du intresserad? Eller hur man inte raggar online.

Jag skrev tidigare om fåniga dejtingideer men en av dom som är bra är faktiskt facebookapplikationen Are YOU Interested?. Jämfört med andra liknande apps på Facebook har den ju fördelen att man inte är begränsad till enbart sina kompisar (hur är man egentligen funtad om man måste ha ett speciellt program för att fråga en av sina kompisar om en dejt?). Att ragga på Facebook har ju sina fördelar jämfört med rena dejtingsajter. Dels är det gratis. Bilder man lägger upp kommer upp direkt utan att man behöver vänta flera dagar på att de ska bli godkända. Tydligen har 10% av Sveriges befolkning ett konto på Facebook så det finns ju en del att välja på. Nackdelar med just Are YOU Interested? är att man bara får se ålder, en bild på personen och eventuellt var de bor. Man får inte se deras civilstatus så man vet inte om de är singlar, gifta, i ett förhållande eller förlovade. Man får heller inte veta något om personen eftersom man inte får någon länk till profilen förrens efteråt. Eftersom bilden är såpass viktig är det underligt att folk inte lägger ner mer tid på att fixa en ordentlig bild. Här är några exempel på vanliga fel.


Ingen bild alls. Mycket vanligt fel. Hur ska man då kunna veta något om personen? Om bilden är allt man har att gå på och det enda man ser är ett frågetecken får det nog bli ett nej.


En gruppbild. Få se nu, vilken person är det jag ska bedöma... Nä, det funkar inte.

Bilden är tagen från för långt borta. Hur ska man kunna urskilja något på så långt håll?


Här är felet det motsatta. Bilden är tagen för nära.


Ett annat vanligt problem är folk som inte har bilder på sig själva utan på husdjur, barnen, en solnedgång, en enhörning eller något annat. Sorry, det funkar inte heller.

Mer blåbrun röra

Jag skrev tidigare om den blåbruna röran. Efter att Migrationsverket publicerade en lista på de kommuner som vägrade ta emot flyktingar har fem kommuner skrivit på. Tv kommuner säger blankt nej, Vellinge och Klippan i Skåne, mitt i Sveriges bruna bälte. Kommunstyrelsens ordförande i Klippan, Bengt Svensson (m), säger att det inte har med ekonomi att göra: "Det är ingen ekonomisk fråga". Ett skäl som anges av moderaten är tydligen att "En gammal tant sade till mig att det både luktade och lät främmande i hennes trappuppgång.".(DN) Jojo, det går ju inte för sig att det luktar annat än kålsoppa och isterkroketter. Att nazister skjuter omkring sig och knivhugger folk(AB, AB) är däremot tydligen inte ett problem som man behöver göra något åt. Folk vågar inte gå ute för att nazisterna får härska ostört i Klipan.(AB) Jo, det var ett tag sedan det hände men det verkar inte som om tillståndet har ändrats. Forfarande får de öppna nazisterna stöd från politikerna och att gamla tanter inte gillar currydoft i trpphuset anses tydligen som ett allvarligare problem.

I Malmö har Daniel Nord (m) som sitter som ersättare i Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige hoppat av Moderaterna och bytt till just Sverigedemokraterna.(Sydsvenskan)

21 november 2007

Blåbrun röra

Moderaterna i Karlskrona ska tydligen börja sammarbete med Sverigedemokraterna. Centralt är tydligen Moderaterna emot det men de anser det vara fel att komma med centrala diktat.(DN)

19 november 2007

Disel Down på KGB

På fredagen den andra november spelade Diesel Down på KGB. Jag hade ingen aning om att dom skulle spela där när jag kom dit så det här handlar egentligen mer om stället som sådant. Stället ligger ganska centralt men är ändå lite off. Publiken verkar vara blandad men någonstans runt 20-30. Stället är stort med två våningar (tre om man räknar loftet) och två barer. Ölsortimentet är helt OK med flera sorter och även en del intressant på fat. Den övre delen är mer en restaurangdel och ganska orockig medans källaren har en plattvändare som spelar huvudsaklgen hårdrock men även en del Imperiet och The Sisters of Mercy. Priserna varierar beroende på vad man väljer men man kan komma billigt undan om man så vill. Publiken var blandad. Mest rockers men även en som såg ut som ett mods och en som gås ut som någon som förirrat sig från Stureplan.

Diesel Down kom som sagt som en överraskning och de var ett helt OK hårdrocksband. Deras s.k. ballad vad inte så balladig men det var nog bara bra.

16 november 2007

Öppna upp

Attribution-Share Alike 2.0... Efter allt nyckelstrul fick jag igår äntligen tag i en nyckel till källaren och kunde flytta ner saker i källarförrådet. Samtidigt har jag visserligen flyttat över mer saker från exet så det känns faktiskt ännu mer som att bo i en lagerlokal nu. Nåväl, så småningom kanske jag hinner att gå igenom allt och sortera upp det. Jag upptäckte att Erikshjälpen har en loppis i närheten där man kan lämna in saker så dit ska väl en del grejor gå. Annat får kastas eller sparas eller behålla i lägenheten.

Enligt analytiker på Forrester Research så håller Linux på att bli ett verkligt hot mot Microsoft.(IDG, eWeek) Jag har själv defenstrerat mig och kör Ubuntu på min nya dator. Det är väl några saker jag inte är helt nöjd med. Dels verkar det vara svårt att få till uppspelning av DVD-filmer. Jag lyckades med det till slut men grafiken i menyerna blir korrupt. Det andra är att köra Need for Speed III: Hot Pursuit under Wine. Installeringen funkar men det går inte att starta spelet. Å andra sidan funkar det inte under Windows 2000 heller men det ska gå att få igång tydligen. Jag får nog exprimentera lite mer.

I Sverige går det trögt att byta ut MS Office mot OpenOffice. Som vi alla har misstänkt verkar det bero på inkompetens hos de ansvariga på företag och myndigheter. Stockholm stad gjorde en udnersökning och kom fram till ett byte av MS Office-version skulle kosta mellan 3000 och 3800 kr per användare, medans ett byte till OpenOffice skulle bara kosta 795 kr. Har man sen 25 000 användare blir det en del pengar.(IDG, CS)

Sedan såg jag att DN skrev om OpenStreetMap som jag börjat leka med. Man missar att man faktiskt inte alls behöver en GPS-mottagare för att delta (något som jag också trodde så jag har därför inte gått med i projektet tidigare). Man kan faktiskt använda sig av webbgränssnittet och rita in vägarna från en satelitbild. Fast det funkar ju egentligen bara runt storstäderna. Kommer man ut på landet är satelitbilderna i det närmaste oanvändbara så det kanske blir att skaffa en billig GPS och cykla runt lite vid stugan till sommaren. Annars kan man se klara skillnader i kartornas täckning. Tensta och Rinkeby var blanka områden tills alldeles nyligen medans Danderyd och Lidingö hade god täckning.

11 november 2007

Inte punkfrisyr

Inte Paris HiltonMira Palomäki på Aftonbladet verkar inte ha några större kunskaper om varken frisyrer eller mode. I en artikel skriver hon att Paris Hilton (känd för att vara sin fars dotter) blivit punkare. Denna häpnadsväckande slutsats drar hon eftersom Paris ändrat frisyr till vad Mira beskriver som "sin nya punkiga frisyr". Frisyren verkar vara en helt vanlig snedlugg. Något som såvitt jag vet aldrig förknippats med punken. Kläderna är en rosa träningskläder. Något som jag aldrig genom mina år som punkare sett någon använda. Fast det finns ju en massa underliga stilar inom punken så någonstans kanske det finns en liten grupp punkare som går runt i rosa träningskläder och snedlugg.

Krograpport: Harry B James

Jag håller på att prova mig igenom de olika rockställena i Stockholm. Tidigare har jag skrivit om (eller i alla fall nämnt) Rocks och i kväll hade turen kommit till Harry B James. Det började inte så bra med att man fick stå och vänta i en kö bakom ett rep. Av princip brukar jag undvika ställen som har kö men i forskningssyfte och för att ge mina kära läsare en rapport stod jag ut med det. Efter att ha navigerat förbi dörrvakten var det dags för garderoben. 40 kr kostade det. Inte så mycket att orda om. Så brukar det ju vara på de flesta krogar numera.

Inredningen på Harry B James kan väl enklast beskrivas som en krock mellan Hard Rock Café och en brittisk pub. Dessutom körde man Alice Cooper-videos projicerad här och var (utan ljud). Inredningen var helt OK och ett stort pluspoäng för att ölsortimentet inkluderade både ljus och mörk Staropramen på fat. Dessutom verkade det finnas en hel del intressant på flaska också, inklusive Anchor Steam. Musiken var huvudsakligen hårdrock men jag hörde även en del Sisters of Mercy och The Clash. Efter två öl tänkte jag ta en vatten eftersom man ska ju ta varannan vatten och jag låg en efter. Då kom den andra minuspoängen (efter krogkön). De tar betalt för vattnet! Det var inget speciellt med vattnet heller. Om jag hade fått med is och kanske en bit citron hade det väl varit en annan sak men nu tog de fem spänn för ett glas vanligt kranvatten. Efter att ha sippat lite på de dyrbara dropparna kom en av varkterna fram och ville "prata lite". Något som tydligen bäst gjordes utomhus (inte så kul att göra det i t-shirt i minusgrader). Vad han ville prata om var att han ansåg att jag var för full. Visserligen hade jag tagit en folköl till maten innan jag åkte in men tre öl blir man väl knappast för full på? Jag hade dessutom inte gjort några dumma saker utan bara suttit och spanat in folklivet. Det kan ha varit att dom inte gillar vattendrickare eller att min stil inte gick ihop med stället eller helt enkelt att folk gör misstag. I vilket fall vet jag att det är ingen idé att argumentera med dörrvakter så det var bara att packa sig iväg hemåt.

Slutsatsen om Harry B James blir att trots trevlig inredning, OK musik och bra ölsortiment så blir det tummen ner på grund av kö utanför, vattnet kostar pengar och att man blir utslängd.

08 november 2007

Nyckelstrul

Det har inte varit lätt att få komma in i källaren så man kan komma åt förrådet där. Den förra ägaren till lägenheten behöll nyckeln eftersom han inte hann tömma förrådet innan jag flyttade in. Det var väl OK eftersom jag hade en del att fixa först. Däremot var det inte OK att han tappade bort nyckeln så jag inte kunde komma in i källaren. Förvaltningskontorer vägrade svara på mina mail så jag fick vänta tills den enda dagen de har öppet förutom mitt på dan (Hallå! Alla är faktiskt inte pensionärer eller arbetslösa.) och gick dit för att skaffa en ny källarnyckel. "Nyckel? Då måste du betala 150 kr först och nä, vi kan inte ta kontant betalt. Vi har våra rutiner. Du får betala in pengarna på ett speciellt konto och sedan komma tillbaks och visa upp kvittot." Jaha, jag väntade tills nästa vecka, lånar en pirra på jobbet och kommer ner med kvittot. Fast när jag väl stod hittade jag inte kvittot. Ok, fyra minuter innan dom stänger så jag rusar upp till exet som har skrivare och skriver ut ett nytt kvitto (efter en del strul med en krånglande bläckpatron). Tillbaks till förvaltningskontoret igen. Då har de naturligtvis precis stängt men jag bultar på dörren tills dom släpper in mig. "Jaha, du skulle ha en tvättstugenycklel..." Nej! Tvättstugenycklar har jag i överflöd. Det är en källarnyckel jag behöver. Ok, till slut får jag i alla fall en nyckel och går för att låsa upp. Naturligtvis passar inte nyckeln utan de har gett mig fel nyckel. Jaha, bara att vänta en vecka igen.

Att det ska vara så svårt att få en sketen nyckel. Snart är jag desperat nog att gå lös på dörren med vinkelslipen.

07 november 2007

Fåniga dejtingideer

Ibland verkar folk kunna komma på väldigt underliga ideer för att lyckas få en träff men det kanske behövs extrema saker för att lyckats fränga igenom bruset.

Ett par killar har lanserat ett koncept som går ut på att man först ska (i verkligheten) vifta med fingrarna mot den man är intresserad av och då ska denne förstå att man ska gå in på ene specifik sajt för att kunna få kontakt.(AB) Låter väldigt omständigt och chanserna att lyckas måste väl vara minimala.

En annan metod är tydligen att skicka en bild på sig själv via blåtand.(AB) Låter väldigt krystat och det gäller att skicka bilden till rätt person.

Vissa arrangerar dejter i rondeller (av alla ställen).(AB) Knappast det mest romantiska ställe och om jag minns rätt så får man egentligen bara vistas där om man är iklädd en oragne reflexväst och har tillstånd från vägverket (fast sådant verkar arrangörerna strunta i).

Speeddating är väl i jämförelse riktigt normalt och det skulle jag faktiskt kunna tänka mig att göra, men det känns ju inte så lite desperat.

Vanlig nätdejting är populärt och det är tydligen flera (62% enligt en undersökning) som lyckas träffa någon online.(AB) Jag har försökt mig på en del nätdejting men även om det är enklare att söka kontakt så verkar det ge ungefär lika bra resultat som vanligt krogragg, d.v.s. inget alls. Sedan har man tydligen online också sådana problem med nätcasanovor(AB) och att kontakterna riskerar att bli ytliga.(AB) Inget fel på det i och för sig men då ska man helst vara öppen med det från början. Jag läste också att det möjligen finns en större risk att den man träffar egentligen är i ett förhållande och bara vill ha någon vid sidan om.(AB) Det är ju något jag märkt av själv lite eftersom jag på Facebook installerat appen Are YOU Interested? och om man går in och kollar på profilerna så är det många som är gifta, förlovade eller i ett förhållande. Ett annat problem där är att folk presenterar sig enbart med bild och när bilden bara är ett frågetecken, ett husdjur, barnen, en gruppbild eller personen har någon form av maskering är det svårt att göra en bedömning om personen är intressant. Nu är det ju ganska ytligt att gå efter utseendet men man kan få en del ledtrådar. Om t.ex. personen står på skidor ute i snön är det knappast någon jag skulle vara intresserad av.

Nä, singellivet är en enda djungel och inte har man någon karta heller.

06 november 2007

Gävle dömer unga till kristendom

I Gävle kan tydligen unga brottslingar dömas till att servera kyrkkaffe (inklusive att koka kaffe, lägga upp bröd och diska). Den som kommer för sent eller inte dyker upp blir anmäld till socialtjänsten. Ingen som dömts till ungdomstjänst slipper undan.(Dagen) Man kan fråga sig om valet av ställe att göra sin ungdomstjänst på är något man kan välja fritt eller något man blir tilldelad. Kan det verkligen vara tillåtet att tvinga någon att stödja en religion de inte tillhör? Ska staten stödja en specifik religiös grupp på det här sättet? Är det någon som bryr sig?

Så det finns rättvisa

I USA har ett par spammare blivit dömda till två års fängelse och ett skadestånd på 180 000 dollar. Det intressanta är att det var polisen som genomförde en brottsprovocerande operation mot spammare. En annan spammare dömdes 2005 till nio års fängelse och i Texas fick en spammare betala tio miljoner dollar i skadestånd. Då börjar det kanske bli lite avskräckande. (IDG) Annars brukar det ju vara upp till den enskilda mottagaren att hantera spam och att då eventuellt spåra, anmäla och kanske även stämma spammaren. Att stämma svenska spammare kan man ju knappast göra utan där får man vara glad om dom inte skickar spam flera gånger utan lär sig av den åthutning de förhoppningsvis får första gången. De svenska ISPerna har ju ett bra tag kvar tills de når nolltollerans om man säger så. Det är inget problem för en spammare att behålla sin anslutning även om de spammar flera gånger. Fast man får väl vara glad att svensk spam är såpass ovanligt ändå.