31 mars 2008

Varghatet lever

Folke Johansson i Vittsjön, Hälsingland (ungefär en svensk Jimbo Kern) verkar inte ha en del... speciella åsikter. Han vill utrota vargen eftersom "Den äter kött. Inte gräs.".(AB) Sedan påstår han att han är rädd för varg. Jovisst, man kan ha fobier för mycket men statistiken är ganska tydlig. Senast någon dödades av en varg i Sverige var 1821 och då var det en tam varg. Detta ska man då jämföra med de 92 människor som dödats av jägare sedan 1970(De5stora) eller de 220 personer dom blivit dödade av älgar mellan 1985 och 2005 (i kollisioner visserligen). För att inte tala om hundattacker.

Så som han skryter om att han planerar grovt jaktbrott är det kanske inte förvånande att han dessutom sysslat med illegal jakt tidigare. Den stora frågan är varför han fortfarande tillåts ha kvar jakt- och vapenlicens (något som också Jinge undrar). Och hur kan Tomas Brynils få vara ordförande i Äppelbo jaktvårdskrets när han propagerar för utrotning av en djurart?(SvD)

Skrapar man på ytan visar det sig att det knappast är rädslan som är drivande utan hatet. Dessutom tar en vargflock ett antal älgar, något som jägarna inte är glada åt. I skärgården finns samma attityd mot havsörnen, "Den tar ju ejdern för oss.". Antagligen finns det många som anser att man bör skjuta polska bärplockare också eftersom "dom tar ju lingonen för oss". Med tanke på skjutglada jägare som Folke Johansson kan det vara farlig att röra sig i skogen både för människor men kanske allt för hundar, speciellt då t.ex. siberian husky, schäfer och liknande.

Folk som jobbar med naturfrågor är vana att bli hotade på olika sätt. De kan få däcken sönderskurna, bli utskällda, vägras service, få hotbrev eller hota med att skjuta deras djur.(SvD) Med tanke på hur sammanhållna samhällen i glesbygden är blir man knappast förvånad över att så få fall av tjuvjakt leder någonstans. Mellan 1995 och 2005 ledde 344 polisanmälningar till 33 åtal som gav 19 domar. Bottennotering bland de grova brotten. Men vad ska man göra åt det? Det har föreslagits att man ska ha en ökad dialog (fast vill dom lyssna?), regional själbestämmanderätt (d.v.s. man släpper jakten lös eftersom man låter folk bestämma över sig själva), nolltolerans mot tjuvjakt och kriminalisering av förberedelse av tjuvjakt (detta kan funka, då skulle typer som Folke Johansson och Tomas Brynils sitta löst. Ett alternativ är att dra in vapen- och jaktlicens eftersom dom så uppenbart struntar i lagar och förordningar.) och att SÄPO ska kunna kopplas in för att utreda jaktbrott (kanske inte dumt med tanke på den lokala oviljan/inkompetensen). Det viktigaste är nog att låta de mer sansade jägarna komma till tals och även jobba på att få de som vet att berätta om det. Fast eftersom tjuvskyttarna och varghatarna beter sig ungefär som kriminella MC-klubbar eller maffian kanske man behöver något program för att skydda vittnen.

Men det är väl orimligt att enbart ha vargar i närheten av storstäderna(Zaramis) även om det skulle vara bra med fler vargar så man kan bli av med en del rådjur som äter växterna och sprider fästingar. Att det dykt upp en vargflock i närheten av Göteborg är intressant. Det som är närmast mig är annars en lite flock som eventuellt finns i närheten av sommarstugan och så har jag hälsat på en hund som var 25% varg. Det var också borzoi i blandningen och den såg så underlig ut att jag var tvungen att fråga vad det var för slags hund.

Enligt Min Humla skriver bra om det också.

29 mars 2008

Borgerligt nyspråk

Göran Skytte efterlyser ett eget borgerligt språk.(SvD) Hmm... Jag tycker ofta det verkar som om borgarna redan har ett eget språk för jag tycker de ofta säger en sak men menar något helt annat. Som tur var finns det en ordlista.

Bella borde betala

Eftersom jag skrivit tidigare om Blond-in-bella förväntar jag mig att få betalt för det. Ja, varför inte om Blond-in-bellas pappa Per Rydberg vill att hennes skola ska betala ut pengar till henne bara för att hon nämnt den.(Metro, DM) Enligt den logiken borde jag få pengar av Blond-in-bella eftersom jag nämnt hennes blogg. Att det sedan är något som varken är beställt eller önskvärt (vilken skola skulle vilja skylta med att de har så urblåsta elever?) spelar väl mindre roll. Eller "marketing without asking any questions first" som det kallas.

En festlig grej är att Bella skryter med att hon numera är en publicerad författare. Ja, vem som helst med någorlunda intelligens som besöker förlagets hemsida, vulkan.se, ser att det är en vanity press. De trycker vad som helst bara betalar 2500 kronor (plus moms). Då är jag fanimej en journalist eftersom jag skrivit en del saker i mitt egna fanzine.

För mer läsning kan man se t.ex. Blondin(mary)belle och Bellasuger.se. Fast dom har ju det svårt. Det kan inte vara lätt att köra satir över någon som är en livs levande valley girl.

22 mars 2008

Jag modebloggar

Det verkar gå att tjäna pengar på att modeblogga och det saknas tydligen de som skriver om herrmode(AB) så jag får väl dra mitt strå till stacken. Jag har däremot en lite annan inställning och andra resurser än de kända modebloggarna. Mina annonsintäkter uppgår hittills inte ens till tio kronor och jag tror knappast något företag är villigt att skänka mig gratis grejor och betala pengar för att jag ska skriva om dom.

Sedan är det ju många som inte nöjer sig med annonsintäkter utan sysslar med smygreklam. Något som inte är helt lagligt(DM, AB, AB) och ska utredas.(DM) Sedan sysslar de ofta med irriterande saker som betalda länkar.(AB)

En av de modebloggare de pratas om är Blondinbella. Namnet får mig att undra på vilket Blond det är som åsyftas. Är det det Blond som uppstod ur Tages? Jag tror inte det, lite fel åldersgrupp. Då är nog Blond med Gabriel Forss mer troligt. Och ska alla vara i Bella samtidigt eller efter varandra?

Nävl, jag tänkte i alla fall skriva om de här snygga skorna som jag köpte för ett tag sedan. 50 kr på överskott. De är egentligen pjäxor man de har en del snygga detaljer som remmen över. Man fick lov att snöra dom lite speciellt eftersom lädret överlappar på ett speciellt sätt så att snön effektivt hålls ute. Väldigt praktiskt.
En nackdel med skorna är att det är lädersula på dom. Dels är det ganska halt och dels låter det så illa när man går, speciellt i grus på asfalt. Jag ska nog lämna in dom till en skomakare för att sula dom även om det känns en aning underligt att fixa det på ett par skor för 50 spänn men de är ju snygga och i bra kvalitet så det kan det kanske vara värt.

16 mars 2008

Malte X och Zooparty på Hellbar

Malte XLördagen 15 mars spelade Malte X och ZoopartyHellbar.

Melodifestivalen gjorde tydligen sitt till för det var väldigt tunt med folk fram tills den var över. Man tycker det inte borde vara samma publik som tittar på melodifestivalen som går på rockklubbar.

Hellbar som jag tidigare tyckt har haft ett ganska mediokert ölsortiment (Staropramen är visserligen trevligt) fick sig en pluspoäng för att jag upptäckte att det lite undanskymt stod ett par flaskor weissbier. Däremot är det fortfarande ont om mörkare öl.

Jag kände inte till något av banden innan vilket jag tycker är väldigt underligt eftersom de uppenbarligen inte är helt nystartade och de medverkande är ju inte direkt några 15-åringar heller. Zooparty har dessutom medverkan av både Brian James från The Damned och Glen Matlock från Sex Pistols på sin skiva och det händer väl inte utan vidare. Jag hade lyssnat in mig på både banden via deras hemsidor.

Zooparty öppnade och och de var faktiskt betydligt bättre live än det jag hörde på hemsidan. Det känns fel på något sätt med svenska punkband som kör på engelska men det funkar med deras stil. Det är tight, snabbt och energiskt. Det påminner om något (speciellt introt på Razorblades) men jag kan inte sätta fingret på vad och det irriterar mig. Ah, jag tror jag knäckte det. Det påminner om Neat, Neat, Neat med The Damned.

Malte X kör en blandning av poppig punk och hårdare rock, lite åt garagehållet, på svenska. Jag har inga direkta musikaliska jämförelser jag kan göra, möjligen The Hellacopters då. De körde en mer punkig stil, både musikaliskt och visuellt. Speciellt basisten utgjorde en stor del av showen. Det märktes också att flera där kände bandet sedan tidigare för det var en del spexande som t.ex. att publiken och bandet spottade öl på varandra. En gammal punktradition man inte ser så ofta numera.

Många skivor blev det också. Jag fick Malte Xs fullängdare Försent... och säger väl lite om att de varit med ett tag att det är Maltes dotter som är på omslaget. Så blir det när man växer upp. Man ser det också på att t.ex. Blue Fox har barnkläder. Från Zooparty fick jag för en hundring ett paket med en fulllängdare, en singel med tre låtar och en sampler från deras USAiska bolag. Den lär bli intressant att lyssna på sen.

12 mars 2008

Talk hard!

Jag har i olika omgångar letat efter en film jag såg för länge sedan och inte lyckats hitta igen. Jag kom bara ihåg handlingen men inte vilka skådisar det var och jag hade fått för mig att den hette "Talk Hard" men för ett tag sedan fick jag reda på att filmen var "Pump Up the Volume" med Christian Slater i huvudrollen.(IMDB)
Do you ever get the feeling that everything in America is completely fucked up?
Jag gillade stämningen i filmen, temat och slutsekvensen med en massa röster. Problemet är att det inte verkar finnas att få tag i. I alla fall inte på laglig väg.
They say I'm disturbed. Well, of course I'm disturbed. I mean, we're all disturbed. And if we're not, why not? Doesn't this blend of blindness and blandness want to make you do something crazy? Then why not do something crazy? It makes a helluva lot more sense than blowing your fucking brains out.
Talk hard!

02 mars 2008

Fast Crush på Rocks

Den 23 februari spelade Fast CrushRocks. Jag hade ingen aning om att det skulle vara ett band där eftersom det på hemsidan tydligt står "No Stage-No bands. There's no use asking for gigs." men man trots det lyckades klämma in ett trumset i ett hörn av dansgolvet. Fast Crush var väl inte sådär jättebra. Att gaget tydligen betalades i öl kanske spelade in men jag är väl inte så jätteförtjust i glamrock rent allmänt. Däremot gav det en del andra intressanta effekter, framför allt att det blev en annorlunda sammansättning på folk inne på Rocks. Det var nog en engångsföreteelse och det var nog bra det för även om det var kul så är lokalen verkligen inte lämpad för det.

Eftersom jag var tidigt ute så fick jag dessutom ett par freebies. Dels en såndär mobilblinkare i form av en Jim Beam-flaska (och jag som inte dricker whisky). Sedan var Last Entertainment där också och delade ut skivor. Machinery var helt OK även om trash metal inte är något jag lyssnar så mycket på direkt. Subcyde var jag inte lika förtjust i. Däremot upptäckte jag att skivan med In Grey bara var ett tomt fodral. Trist eftersom det var den jag tyckte verkade vara mest intressant. Jag skrev till skivbolaget och de ska skicka ett nytt ex till mig. Bra service! Jag återkommer med en recension när jag fått skivan.

01 mars 2008

Krograpport: Svartklubb på Bonden

Tidigare har jag skrivit om Anchor, Harry B James, Rocks, Grottan och Kelly's så antalet rockställen jag inte besökt börjar sina en aning. Jag har fortfarande Medusa och Debaser kvar men jag tar gärna emot tips om andra ställen.

Svartklubb är ett ganska fyndigt namn på en klubb som spelar svartrock och närliggande stilar. Bonden på Bondegatan 1c är väl egentligen mer lämpad för mingel och after work med sina bekväma soffor och dämpade musik. Just den dämpade musiken, som nästan överröstades av sortlet från alla som satt och pratade, bidrog nog till att dansgolvet låg öde under större delen av kvällen. En starkt bidragande annan orsak var nog det relativt starka ljuset som mer var lämpad för en restaurang än en klubb där man gärna vill ha en ganska dämpad belysning.

Med tanke på att det bara var andra gången klubben körde var det väbesökt och efter att den gothiska magdansgruppen Tribal Empire uppträtt och man dämpat belysningen blev det faktiskt riktigt bra drag på dansgolvet.

Det var gratis inträde och garderoben kostade bara 20 kr. Ölpriserna var ganska normala. En nackdel är däremot att man stänger redan ett. Efter att Bonden stängde hängde jag på ett gäng som drog vidare till Rocks. Eller snarare till Helenes (i gatuplanet) där vi snackade och lyssnade på musik (det stod en DJ med vinylplattor i ett hörn och körde en del intressanta låtar).

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en trevlig klubb med en del after-work-känsla. Man kan behöva jobba med att få mer fart på dansgolvet tidigare på kvällen med tanke på att man stänger såpass tidigt.

Inte en mohammedteckning

...men nu har en grupp kristna känt sig kränkta av en teckning av Jesus och krävt att den skulle tas ner. Linköpings kommun vek sig för påtryckningarna och har censurat den.(Corren) Nu förväntar jag mig att alla sluter upp för yttrandefriheten och att flera tidningar publicerar den censurerade bilden.
Eller gäller inte yttrandefriheten i sådana fall?