26 maj 2008

Mimikry och Varnagel på Kafé 44

Torsdagen 22 maj spelade Mimikry och Varnagel på Kafé 44. Jag var såklart där.

Mimikry öppnade upp och det var helt OK men jag gillade dom mera när jag såg dom på Sista rycket antagligen för att jag var lite mer trött och sliten nu jämfört med då.

När Varnagel gick upp på scen hade jag i alla fall fått upp ångan tillräckligt för att kunna röja runt. Som vanligt när det blir mycket folk och bra röj inne på Kafé 44 blir det brutalt varmt så det gäller att dricka ordentligt.

Inträdet var ovanligt högt för att vara 44:an men då ingick också en CD i inträdet. Jag passade också på att köpa några till samlingsskivan "To the Bitter End" som verkligen var internationellt. Skivan innehåller band som J.M.K.E. (Estland), Rasta Knast (Tyskland), Ack (Brazilien) och Der Steinkopf (Ryssland) bara för att ta några exempel.

19 maj 2008

Nazister, feminister och förnekelse

Gräsand (Anas platyrhynchos)Sju personer som deltog i en feministisk festival i Österfärnebo, Gävleborgs län misshandlades av nazister.(DN, SvD) Att nazister inte gillar feminister är ju knappast en nyhet. Enligt deras ideologi är kvinnor bara en produktionsfaktor, en soldatfabrik. Då är det naturligt att feminister blir deras motståndare. En del bloggare har skrivit om att bara för att de gör hitlerhälsningar, skriker "seig heil", agerar och beter sig som nazister behöver det inte betyda att de är det. Jag skulle nog tillämpa anktestet, "Om en fågel ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, så är det förmodligen en anka."

Det är heller inte första gången som nazister bråkar med feminister. Det finns ett gammalt fall från Göteborg där resultatet blev lite annorlunda. En lokal nazist stod och heilade utanför ett anarkistisk kafé där det pågick ett feministiskt möte. Några av tjejerna fick nog och gick helt enkelt ut och spöade på honom. Senare hamnade han på polisstationen och ville polisanmäla händelsen, men eftersom han inte ville erkänna att han fått spö av en kvinna sa han att det var hans flickvän som hade blivit misshandlad men eftersom hon inte hade några skador lades utredningen ner eftersom brott inte kunde styrkas.

17 maj 2008

Krograpport: Klubb Gås på Bar 122

Klubb GåsIgår var jag på Gås 122 (på Bar 122, Folkkungagatan 122) som är en av de arrangemang som Klubb Gås fixar.

Trots att jag kom sent var det inga problem med att komma in. Enda anledningen att jag fick vänta var faktiskt att jag kom precis efter ett större sällskap. Att det inte fanns någon garderob gjorde inträdet snabbare dessutom. Avsaknaden av garderob kommer nog bli ett mindre problem framåt sommaren. Dessutom fanns det krokar under bardisken som det ska finnas på rediga kvarterskrogar. Priserna kan man inte klaga på. Ölen kostar 29 kr fram till 22 och 35 kr efter det. Sortimentet var det väl lite sämre med. Spendrups och Heineken på fat. På flaska fanns det lite mer intressanta saker som Newcastle Brown och jag lyckades spana in en ensam Fifty-Fifty. Barpersonalen var trevlig. Speciellt de två tjejerna som nästan var flörtiga av sig, men också en aning nybörjaraktiga. Att det var match gjorde nog att stämningen var lite annorlunda än normalt. En massa TV-apparater stod på och visade matchen så då och då var det ett par gäng som störde en del med sina "Åhhh!" och "Jaaa!". Lokalen var inte illa. Lite retro med grönt konstläder och möbelspik i baren. Hyggligt stort dansgolv (även om det stod ett bord mitt på det) och små röda hångelrum längst in. Om man ska komma med förslag på ändringar är det att man kanske borde sänka ljudet i bardelen till en nivå mer lämpad för konversation.

Musikaliskt var det helt OK. Ganska bra blandning på musiken men varför Charta 77s "Lilla björn och lilla tiger"? Sedan var det en underlig version av Ramones' "The KKK Took my Baby Away". Ett större problem var att dansgolvet låg öde hela kvällen. Några gjorde några ansatser att dansa lite vid sina sittplatser men det var allt. Det kan bero på matchen eller så var det bara en sådan kväll. Jag får nog göra ett återbesök för att undersöka det.

Tidigare i serien: Svartklubb på Bonden, Anchor, Harry B James, Rocks, Grottan och Kelly's

16 maj 2008

Tekniken som stoppar bittorrent

Någon skalle har kommit på ett sätt som dom tycker är bra för att stoppa olaglig fildelning på internet. Man blockerar helt enkelt alla bittorrentklienter oavsett om de används för att ladda ner laglit eller olagligt.(CS) Att det krävs en lagänding för att internetoperatörerna ska kunna blockera viss trafik ser man IFPI inte som något hinder men men säger att det ännu är för tidigt för att böja lobba för en lagändring.
Man har också föreslagit ett tekniken ska kunna användas för att t.ex. blocka World of Warcraft förutom mellan 19 och 21 på vardagar. man undrar lite varför de hatar World of Warcraft så mycket för uppdateringarna till spelet är tydligen också torrentbaserade och då skulle även de blockas. Folk som använder Ubuntu (som jag själv) drabbas ju också eftersom den används för att distribuera ISO-filer med Ubuntu i dess olika varianter.

HumbleBee skriver att det är som "att försöka stoppa barnporr genom att förbjuda bilder på internet". Tommy K Johansson verkar ha missat poängen. Statement frågar "hur mycket laglig fildelning som kommer att drabbas". Dannebloggen föreslår "enkla och billigare legala tjänster" istället. Caught in the act sätter direkt fingret på problemet, "fildelning via BitTorrent är en teknik, den är inte olaglig i sig".

14 maj 2008

Sista skriket, Köttgrottorna, Ohlsson Har Semester Production, Ogräs på Kafé 44

Ogräs på 44anDen 24e april spelade Sista skriket, Köttgrottorna, Ohlsson Har Semester Production, Ogräs på Kafé 44. Jag trodde att det bara var ett eller två band som skulle spela snarare än en hel minifestival så jag kom sent och missade nästan hela Ohlsson Har Semester Production men jag kom precis i tid till sista låten.
Sedan kom Ogräs och dom verkade en aning nervösa. Speciellt märktes det i mellansnacket. Musiken var väl OK men inget direkt anmärkningsvärt.
Sista skriket höjde både tempot och temperaturen. Det blev redigt med röj och rejält varmt. En tjej röjde så mycket att hon svimmade och fick bäras ut men hon kom tillbaks efter någon minut och fortsatte röja. Starkt jobbat! Ju mer jag hör med Sista skriket desto mer gillar jag dom.
Köttgrottorna avslutade spelningen. De har ju spelat ihop ett bra tag nu, över 25 år, och har spelat en hel del innan Köttgrottorna bildades så de är jävligt tighta. Dessutom kör de, som alla som varit på en av deras spelningar vet, en hel del spex, skämt och kul mellansnack. Man skulle nästan kunna säga att Köttgrottorna är Sveriges svar på The Toy Dolls.

En bra kväll som gjorde en både trött, svettig och jävligt glad.

09 maj 2008

Riccardo och Rödeby - en jämförelse

Såhär när domarna fallit och speciellt med tanke på att det är snack om att höja straffen för våldsbrott(SvD, Metro) kan det vara intressant att jämföra två väldigt omskrivna fall, nämligen skotten i Rödeby och dödsmisshandeln i Stockholm den 6 oktober 2007. I båda fallen fanns det tidigare händelser som låg i bakgrunden(AB) och i båda fallen hävdades självförsvar.(AB) Däremot har de båda fallen av många bloggare setts som helt skilda. Om man på fyllan sparkar någon som attackerat en så denne dör ska man tydligen straffas hårt men om man då några fjortisar står och skriker och viftar med pinnar går och hämtar sitt gevär, laddar det, går ut ur huset och fram till dom, skjuter två av dom i ryggen när de flyr, laddar om och skjuter ihjäl en av dom på en meter avstånd då han ligger och ber för sitt liv så är det tydligen ett solklart fall av självförsvar.(SvD, Ex)

När det gäller rödebyfallet är det intressant att en person som uppenbarligen har en tillräckligt allvarlig störning för att få en knäpp och gå runt och kallblodigt mörda personer får tillbaks sitt vapen(AB, DN) även om han var förnuftig nog att göra sig av med dom.(Metro, BLT, SR) I riccardofallet blev straffen rätt låga beroende på de inblandades låga ålder.(AB, SvD)

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Det är knepigt. I rödebyfallet bedömde man aldrig frågan om självförsvar men det verkar som om man ska ha ihjäl någon så hjälper det tydligen både i domstolen och ute på bloggarna om man är en äldre man och skjuter folk istället för att vara en yngre person och sparka ihjäl någon.

06 maj 2008

Johan Staël von Holstein gör sig inpopulär igen

Johan Staël von Holstein har en idé.Johan Staël von Holstein verkar ha en talang för att gör sig inpopulär. Han senaste stunt var att parkera sin Toyota Lexus RX400H framför en busshållplats så att den blockerade trafiken i nästan 40 minuter och man blev tvungen att dra om busslinjer innan man lyckades få bilen ur vägen. Tydligen så hade han bråttom till ett viktigt möte och då är det tydligen OK att bete sig så.(Ex) Senare har han visserligen gjort en pudel och sagt att han "skäms och är verkligen ångerfylld".(Metro)

Johan Staël von Holstein tycker också att Sverige borde göra som i Dubai.(Metro) Det vill säga att fackföreningar är förbjudna, kollektivt löneförhandling är förbjuden, diskriminering är fullt tillåtet och de fåtaliga lagar om arbetsskydd som faktiskt finns efterlevs dåligt eller inte alls. Alla arbetsgivare beslagtar dessutom sina anställdas pass, vilket gör det omöjligt att söka jobb någon annanstans. Att arbetsgivare utsätter anställda för sexuella övergrepp är inte ovanligt.(A) Demokrati eller yttrandefrihet finns naturligtvis inte heller.(A) Jo, jag kan förstå att Johan Staël von Holstein skulle tycka om det.

Annars är Johan Staël von Holstein känd för att ha varit med och startat Icon Medialab (känt för att ha gjort av med en massa pengar) och IQube som presenterar sig själva som "ett växthus för drivna entreprenörer som snabbare vill nå kommersiella genombrott med sina produkter och tjänster". Mitt ex känner dom snarare som något som liknar fakturaskojare. Hon blev uppringd och blev erbjuden en annonsplats för sitt företag, Mias pärleria, i en "hobbybilaga" till Expressen. Till skillnad från rena fakturaskojare kom det faktiskt en bilaga, i alla fall i några tidningar, fast inte var det vad man menar med en bilaga till en tidning utan ett litet, tunt annonshäfte. Annonsen genererade inte en enda ny kund. Möjligen beroende på att de hade stavat företagsnamnet fel i annonsen. Efter en del tjafs lyckades hon faktiskt få tillbaks pengarna. Andra hade tydligen inte sådan tur.(PP)

På Facebook finns gruppen Jag torkar stjärten med Johan Staël von Holsteins krönikor med över 1000 medlemmar.

03 maj 2008

Malmöpolisen börjar med precrime

Den här nyheten fick jag via Under täcket. Malöpolisen har tydligen blivit inspirerade av Minority Report och börjat med sin egen precrime. De tog fem killar i lägre tonåren klockan 20:00 för ett brott som begick medan de hade ungarna upptryckta mot en vägg i 45 minuter (utan förklaring dessutom) och dessutom för ett som begicks ett par minuter innan i en annan del av stan.(SDS)

02 maj 2008

Sjuk, eländig och en massa film

Jag var däckad i vad som antingen var influensa eller en svår förkylning i en vecka och sedan väldigt trött i minst ytterligare en vecka och efter det hade jag tappat rutinerna så bloggen har inte uppdaterats på ett tag men nu ska jag försöka få lite ordning på det också.

Under tiden jag var sjuk blev det mycket att bara sova eller ligga i soffan och titta på film. Det blev några filmer.

Goldmember - gillade dom tidigare gillar nog denna också. Jag gillade speciellt filmen i filmen med Tom Cruise som Austin Powers, Kevin Spacey som Dr. Evil och Danny DeVito som Mini Me.

Evil Dead - enligt omslaget kallade Stephen King den "den mest skrämmande film jag någonsin sett". Antagligen behöver han se mer film för jag tyckte den inte var direkt skrämmande. En helt OK skräckrulle, speciellt med tanke på budgeten, men jag gillade de senare, mer komedibetonade, efterföljarna bättre.

Tank Girl - har jag sett flera gånger tidigare även om det var ett bra tag sedan sist. En film som gör en glad. Däremot irriterar jag mig en del på T-Saint (spelad av Ice-T).

Nightbreed - var det också länge sedan jag såg. Den var både mer våldsam och mer känslomässigt upprörande än vad jag mindes den. Jag kom inte ihåg något av andra delen av filmen men gillade det öppna slutet.

Punk: Attitude - en intressant dokumentär om den tidiga punken. Lite väl mycket slagsida åt USA visserligen.

The Great Rock'n'Roll Swindle - Julien Temple som skrev och regisserade uppföljaren The Filth and the Fury (som jag inte sett) eftersom han ansåg att Malcolm McLaren lurat honom att skildra honom som demonmanagern och tonat ner bandets egna roll. Oavsett det så är det en underhållande film.

Rock'n'Roll High School - Den här hittade jag i en reaback och det var ett bra köp. Egentligen är det en tonårsfilm på låg budget men räddas tack vare humorn och naturligtvis en massa musik med Ramones. Favoritcitat: Vet era föräldrar att ni är Ramones?

Airheads - Ja, vad får man om man har Brendan Fraser, Steve Buscemi och Adam Sandler i samma film? NJa, det blir väl inget filmiskt mästerverk men det blir roligt.

Sky Captain and the World of Tomorrow - Själva filmen som sådan är väl inte direkt anmärkningsvärd men jag gillar den retrofuturistiska stilen i den.