30 juli 2008

Knyta hymens band

Nu har frågan om hymen (mödomshinnan) seglat upp som ett hett debattämne efter att det visat sig att 11 av 49 vårdinrättningar i Stockholms län i det fall patientens liv är i fara utför en "rekonstruktion" av "mödomshinnan"(SvD, Dagen) som ju varken är en hinna eller har något med mödom att göra.(DN, DN) Det är frågan om den ens existerar.(AB) Nu kan man fråga sig hur rimlig det är att utföra ingrepp som inte är medicinskt motiverade men en läkares främsta uppgift måste ju vara att rädda patientens liv. Reinfeldt har som vanligt ingen aning om något(DN) även om det nu var Filippa och inte Fredrik. Annars berättade en kompis att det tydligen var vanligt att tjejer med bakgrund i mellanöstern hade analsex just för att kunna vara oskulder på bröllopsnatten. Jag undrar vad man har för begrepp om oskuld i sådana sammanhang.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) anser inte att man ska syssla med sådant.(SvD) I bloggosfären har extremhögern lagt extra fart på att spinna det till deras fördel trots att det ofta är unga kvinnor med svensk bakgrund i frikyrkorörelserna, exempelvis Pingströrelsen, Allianskyrkan, Missionskyrkan med flera som vill ha ingreppen utförda. Speciellt i Jönköping är det tydligen vanligt. Johan Ingerö frågar sig om landstingen snart kommer att utföra könsstympning. Då har han tydligen missat att redan är idag landstingen skyldiga att utföra könsstympning. Det måste vara något utslag av apotemnofili via proxy.

27 juli 2008

Konsten att vara spännande

När jag tidigare skrev om att kvinnor älskar skitstövlar efter artikeln Bad guys really do get the most girls i New Scientist (även nämnd i Expressen) fick jag en kommentar av proffstyckaren Carolin Dahlman som sa
Tänk "spännande" så kommer ni att lyckas. Våra hjärnor får oss att gilla det som är lite svårt att få. Man behöver inte vara skitstövel för att vara mystisk.
och nu ser jag att Paulina Neuding skrivit i SvD om det temat. Typ. Man skulle kunna tro att en typ som Josef Fritzl inte skulle väcka så ömma känslor men han har tydligen fått hundratals kärleksbrev. Juha Valjakkala får tydligen 30–50 kärleksbrev om dagen! Om man ska tävla genom att vara spännande när sådana killar finns på banan lär det nog bli tufft om man är en mjuk, ömsint kille som kanske är aningen blyg dessutom. Fast som The Evolving Ape skriver så behöver det inte vara kört ändå. Det talas lite om ett nytt mansideal(AB, AB) fast jag vet inte hur pass bra jag stämmer in på det heller. Jag åker gärna på en bilträff och att samla på en servis är väl inget jag prioriterar så högt.

Religiöst djurplågeri

SkäktningNu är dom tydligen på gång igen. Fredrik Malm (fp) anser att religiöst motiverat djurplågeri borde tillåtas för att... Tja.. För att det är religiöst tydligen.(DN, Dagen)
Jag är själv en religiös person, fast jag är såpass sekulariserad att jag anser att lagarna ska vara lika för alla, oavsett religion. Hur skulle det se ut om man kunde välja vilka lagar man sak följa beroende på ens religion? "Nä, konstapeln. Du kan inte ge mig fortkörningsböter. Min religion säger att jag får bryta hastighetsbegränsningarna."

Jag är helt för religionsfrihet så länge man inte skadar andra. Om man har en religion som påbjuder könsstympning av småbarn är det väldigt orimligt att landstingen är skyldiga utföra könsstympningen. Om någon skulle kalla sig vangoghist och vilja att närmsta sjukhus skulle skära av barnets ena öra skulle dom nog inte utföra det utan snarast se till att han fick en psykologisk utvärdering medan barnet togs om hand om av soc.

Andra bloggar som skrivit om det är Jinge, Nonicoclolasos, Dumheterna, Anders B Westin och Technicolor.

Batterilösa biltjuvar

Igår fick jag ett samtal från exet. Hon skulle låna bilen och upptäckte att någon hade tagit sig in i bilen. Ibland är det bra att ha en gammal SAAB 900:a. Den är så lätt att ta sig in i att bättre tjuvar inte gör någon skada på låset. Det enda var att tändninglåset kärvade lite men det ordnade sig.

Eftersom ingenting av värde förvarades i bilen var allt kvar men innehållet i handskfacket var utspritt i bilen. Sedan var plastgrejen runt handtaget för att öppna dörren inifrån löst. Antagligen hade tjuven stängt dörren och sedan inte lyckats få upp den (mekanismen är lite sönder). Det skulle ha varit kul att om man hade kommit förbi och sett en panikslagen biltjuv som lås in sig själv och inte kommit ut. Fast de kom tydligen på att man kan veva ner rutan och öppna utifrån. Efter att ha misslyckats hitta något värt att stjäla i själva bilen hade de tydligen letat under motorhuven och beslutat sig för att stjäla bilbatteriet. Vem tusan stjäl ett gammalt bilbatteri? Det finns väl knappast någon marknad för begagnade bilbatterier? Det är ju knappast något man bara stoppar i fickan heller. De väger ju en hel del.
Varför händer sådant aldrig Stålmannen? Ok, kanske för att han inte kör bil. Men Läderlappen då? "Fort, till batmobilen! Åh nej! Den startar inte för Jokern har stulit bilbatteriet."

Men batteribristen gav mig ändå en del problem. Ställen som säljer bilbatterier verkar förutsätta att man har en fungerande bil och kan köra dit. Speciellt på en söndag är det bara att glömma att kunna ta sig dit kommunalt. Så det blev en lång promenad i gassande solsken. På tillbakavägen dessutom måste jag dessutom släpa på att batteri. När jag väl kom fram var jag både varm och svettig och hade bra ont i armarna.

Min mor misstänkte att dom hade kanske snott det gamla batteriet för att vänta tills jag satt i ett nytt för att då komma tillbaks och stjäla det. Det låter lite långsökt och frågan är vad man kan göra för att skydda sig mot det. Larma batteriet?

26 juli 2008

SAAB vinner i Le Mans


Inte illa för att vara andra gången som en SAAB (och andra gången för ett svenskt bilmärke över huvud taget) kör tävlingen i Le Mans. Förra gången det begav sig var 1959 och då kom man in på tolfte plats av 55 startande och trea i sin klass med en liten grå SAAB 93. 2008 var det dags igen men nu i Le Mans Classic. Bilen var visserligen en annan men fortfarande en Saab 93B från 1959. Resultatet blev däremot betydligt bättre. Man kom in som viktad segrare i sin klass och slog därigenom bilar som Lotus 11 (två stycken), en Aston Martin DBR1, Lotus Elite, Ferrari 250GT Berlinetta och Jaguar D-type.(TV, KB) Man lyckades också komma in som viktad tvåa totalt sett.

Stort grattis!

25 juli 2008

Transvestiten Hannes Kjöller tycker...

...i DN att Prides rekommendationer för journalister minsann är fullständigt orimliga.(DN) Han fåt stöd av den trassexuelle reportern Haore Sulaiman även bisexuella Birgitta Thureson är inne på samma spår.
Nä, det är väl rimligt att inte beskriva någon som något annat än de är. Det är också i samklang med de pressetiska reglerna som säger
Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.
Och det verkar väl rimligt.

Tor Billgren skriver också om de så kallade "pressreglerna". Med tanke på att 10 000 personer utsätts för personrån, misshandel, hot och trakasserier med homofobiska motiv varje år i Sverige skriver Dagen (uppenbarligen helt utan insikt i sin egen del i det). Svensson har tittat närmare på statistiken.

24 juli 2008

Tips till nyblivna föräldrar

Drying babyEtt par tips för nyblivna föräldrar. Klä inte spädbarn i bikini(AB, AB) och lämna dom inte i en bil i solen.(AB)

Bilden hör brevid kommer från "Do's And Don’ts With Babies" av David och Kelly Sopp. Jag fick den från hemmy.net som i sin tur fick den från Cool Stuff.

Ytliga operativsystem

AmigaOS 2.0Ubuntu satsar tydligen på att bli snyggare än MacOS X.(IDG) Tiden då vissa (främst sura Atari ST-ägare visserligen) kallade AmigaOS 2.0 för "Dungeon Master-OS" eftersom det hade 3D-skuggor på knapparna känns väldigt avlägsen.

Fördelen med Linux där är att man faktiskt kan välja vilken nivå på ögongodiset man vill ha. Jag kör på en lite äldre dator så jag har det helt avstängt. Dessutom tyckte jag genomskinliga fönster var ganska irriterande. Och om man vill ha något ännu mer lättviktigt kan man byta ut fönsterhanteraren mot t.ex. Fluxbox (som distron Fluxbuntu gör), IceWM eller någon av alla andra.

23 juli 2008

Augustibuller i konkurs

AugustibullerFörst fick jag ett meddelande från Ticksters kundtjänst som sa:
Augustibuller håller just nu på att sammanfatta situationen. De har en förhoppning om återbetalning av biljettpengarna, helt eller delvis.
och det lät ju lovande. Men sedan idag kom ett till meddelande med
Nu är föreningen tyvärr satt i konkurs. Detta innebär att en konkursförvaltare ska göra upp en plan för eventuell utdelning. Detta kan ta lite tid, men ni kommer att bli kontaktade när processen är klar. Eventuell information kommer komma på Augustibullers hemsida.

Det betyder att man nog bara kan drömma om att få se sina pengar igen och ännu mindre att det skulle bli något mer Augustibuller. Det var nog tungt att vara motarbetade av både polisen och kommunalpolitikerna. Visst är det sorgligt med pengarna men än mer sorgligt att förlora en sådan festival. Nu är det bara småfestivaler och stora popjippon kvar.

22 juli 2008

Knee-capping av IDF


Den här filmen fick jag via Jinge. Även A gay globetrotter och Motbilder har skrivit om saken.

Det började som en vanlig dag på Västbanken. Folk protesterade mot bygget av den israeliska muren, militären slog ner demonstrationen. En person som var både bunden och försedd med ögonbindel sköts på kort avstånd i benet med en gummiklädd kula, s.k. knee-capping.(SvD, SyS, HD) Fast det som gjorde det här fallet lite ovanligt var att det filmades och således måste den israeliska militären låtsas göra något och soldaten som sköt har tagits in för förhör(DN) och man lovar att utreda saken.(SvD) Naturligtvis kommer man komma fram till att inget fel begåtts. Däremot kommer nog antalet liknande fall där diverse övergrepp filmas att öka. Dels på grund av prisutvecklingen, mobiltelefoner med kamera o.s.v. men även på grund av medvetna projekt som t.ex. Shooting Back som drivs av B'Tselem.

17 juli 2008

Tuffa tag mot vem?

Warning for police brutalityI SvD skriver Beatrice Ask om att man ska bekämpa "kriminella grupperingar". Mårten Schultz frågar Men rättigheterna då? Och vad innebär "kriminella grupperingar" för något? En fråga också Opassande ställer. Jag skulle tro att de som polisen kommer att inrikta sig på är fildelare som t.ex. Pirate Bay och naturligtvis organisationer som sysslar med civil olydnad som t.ex. Greenpeace, trädkramare, plogbillsrörelsen o.s.v. Naturligtvis kan man koppla ihop det med FRA-lagen och de utökade möjligheter till avlyssning det ger och naturligtvis den ökande viljan att avlyssna.(DN)

Man kan ju titta historiskt också. Svensson skriver t.ex. om bikerkulturen i Göteborg på 1970-talet och polisens agerande i samband med det. Fast det finns mer närliggande exempel som t.ex. att polisen släppte nynazister som attackerade folk genom avspärrningarna under en Reclaim the city-fest vid Vasaplatsen 15:e juni 2001. Fast det är ju inte begränsat till bara Göteborg.

15 juli 2008

Augustibuller blir inte alls

Jaha, då blev det inget Augustibuller i år.(GP) Och det lär väl inte bli något framöver heller. Enligt var det står på hemsidan har dom tydligen upptäckt att folk inte var så glada i deras idé att göra om festivalen till en liten spelning och ändå ta lika mycket betalt. Nähä! Vem hade kunnat ana det?
Nu ska dom i alla fall försöka betala tillbaks så mycket som går.(TV4, Ex) Fast jag undrar hur långt pengarna kommer att räcka. Tur är väl att jag inte köpt någon tågbiljett så den ekonomiska skadan blir ju max 650 kr och en trist helg. Frågan är vad man ska hitta på istället. Det ska tydligen vara någon festival i Fullersta. Det kan kanske bli lagom.

Det är ju illa att en bra festival ska försvinna och jag tycker verkligen synd om arrangörerna. Dom lär nog behöva byta identitet för att inte få spö så fort dom visar sig i närheten av en punkspelning i framtiden.

14 juli 2008

Augustibuller blir spelning, inte festival

Jaha, där får man för att man inte åkte på Punk Illegal. Augustibuller har meddelat att de i princip ställer in hela festivalen.(BLT, NSD, TV4, SR, SvD) Ingen camping, ingen festival. Det enda man får är en spelning med en handfull band. Inte kan man få pengarna tillbaks heller. Ja, det är i alla fall vad dom säger. Jag har betalt 650 kr för camping och festival och det är vad jag vill ha eller ha pengarna tillbaks. Inte fan betalar jag det för att åka till Lindesberg på en spelning och sedan inte ha någonstans att sova. Man bör nog skicka en anmälan till konsumentverket men först bör man nog försöka klämma pengar ur arrangörerna. Fast det blir nog svårt. Det finns nog inga pengar att hämta där. Det är nästan så man tycker lite synd om dom.

Det har naturligtvis genast startats andra sätt att protestera. Det finns en namninsamling och en grupp på Facebook. Flera pratar om att man tänker campa även om det inte finns något campingområde. Andra försöker desperat bli av med sina biljetter. Det finns många till salu på Blocket och Tradera t.ex.

Blåkläder is the bomb!

ByxorFör ett tag sedan köpte jag ett par byxor. Det var inte planerat utan det blev bara så. Jag var inne på Jula för att köpa ett nytt spärrskaft till hylsnyckelsatsen och passade på att gå runt och titta lite. Då såg jag att don hade rea på dom här byxorna. Billiga, slitstarka och med massor av fickor. Lite väl många fickor faktiskt men det blir bra när man ska på spelning eller festival. Man får plats med mobilen, kamera, extra batterier, plånbok, nycklar o.s.v. Allt går ner utan problem. Slitstarka verkar dom också vara med extra förstärkning både på knäna och nertill, bak på byxbenen.

Det är lite speciellt mönster. Det är ju inte direkt den traditionella blå färgen, fast det är inte heller vanlig citycammo. Istället är färgerna anpassade för att dölja fläckar av gips, betong, damm och sådant. Väldigt praktiskt.

Det har också hänt en del kul saker när jag haft dom på mig. När jag gick nere i centrumet blev jag hejdad av en person som ville veta en massa saker om byxorna. Vad kostade dom? 200 kr. Är det jobbarbyxor? Ja. Var hittade du dom? På Jula. Kan man lägga i knäskydd? Ja. Finns dom i annan färg? Jo, men bara i blått.
En annan händelse var när jag skulle köpa lite målartvätt. När jag stod vid kassan kastade dom bara en blick på mig och frågade "Ska det skrivas upp?".

Och för er som undrar. Jo, rubriken är en litet "Hej FRA". Och apropå det så har FRA-lagen nu också anmälts till uuropadomstolen.(pp, AB, DN)

10 juli 2008

Kvinnor älskar skitstövlar

Det är väl knappast någon nyhet att det är svårt att få tjejer om man är en snäll kille (då ses man i bästa fall som en kompis) utan det är de aroganta skitstövlarna som tjejer oftast faller för. Nu har det visat sig i en undersökning att det faktiskt är så oavsett kultur. Enligt artikeln Bad guys really do get the most girls i New Scientist (och även nämnd i Expressen). Det verkar dessutom vara ett universellt fenomen för de har intervjuat 35 000 personer i 57 länder.
Fast frågan är vad man ska dra för slutsatser av det. Vill man byta personlighet även om det skulle innebära att man lyckas hitta någon? Jag tror inte det. Jag fortsätter nog hellre att vara snäll och ensam i så fall.

02 juli 2008

Elvis och kreationism

Flying Spaghetti MonsterEnligt undersökningar från CBS, USA Today och Gallup ligger andelen kretionister i USA på runt 30-40 procent(DN) och det finns tydligen även ett "skapelsemuseum".(DN) Det säger väl en del om USA och att de uppenbarligen har en väldigt usel biologiundervisning i skolorna där. Fast man får väl jämföra det med att det är sju procent som tror att Elvis Presley fortfarande lever(CBS, Fox) och att det finns ett museum för det också.(Fox)

USA är ju ganska speciellt på flera sätt. På många sätt kan det egentligen ses som två länder. Dels den civiliserade delen längs kusterna och de norra delarna och dels resten som närmast kan beskrivas som ett U-land. Ser man det så är det inte lika underligt att en seriös presidentkandidat som Mike Huckabee säger att han inte tror på evolutionen och avskyr vetenskap i allmänhet.(AB) Det är ju som om det fanns goda chanser att Åke Green skulle bli Sveriges statsminister. Men jag kan nog hålla med om att Mike Huckabee antagligen inte utvecklats från en primat utan kanske snarare någon slags mögel.

Sedan finns det ju också personer som t.ex. Flat Earth Society som tror på en platt Jord. Intressant nog använder de liknande argumentationsteknik som kreationisterna. Om man misstror astronomer lika mycket som kreationister misstror biologer kan man nog få för sig att Jorden är platt.

Kreationister påstår att nya arter aldrig uppstått sedan Gud skapade Jorden. Ehh... Man då glömmer man arter som Senecio eboracensis och Senecio cambrensis. Även inom haverrötter har det uppstått nya arter som t.ex. Tragopogon miscellus. Det finns även exempel som Raphanobrassica som uppstod 1928 som en korsning av rädisa (eller rättika) och kål (Brassica oleracea). Tyvärr fick den rädisans blad och kålens rot för annars hade den varit väldigt intressant att odla. En annan ny art är en mygga, Culex molestus, som anpassats till ett liv i tunnelbanan i London. Myggan har dessutom utvecklat underarter beroende på vilken tunnelbanelinje de bor i.

På andra bloggar skriver Christer Magister om religion i samhället och nämner att elever från religiösa familjer klar sig sämre i högre utbildningar, oavsett samhällsklass. Blogge Bloggelito skriver om samhällsdysfunktionalitet som funktion av graden av religiositet baserat på en artikel i Journal of Religion and Society som leder till en del intressanta slutsatser, bl.a. visar det sig att ju oftare folk ber desto större blir barnadödligheten.

Jag avslutar med en liten film som knappast övertygar några kreationister (eftersom de ändå är öertygade om att alla vetenskapsmän är delaktiga i någon slags konspiration) men som ändå ger en introduktion till ämnet för de som inte är så pålästa.

Annars kan jag också rekommendera "Den blinde urmakaren" av Richard Dawkins. Den gav i alla fall mig ökad förståelse för hur evolutionen fungerar och den borde vara tillräckligt lätt även för de som sov på biologilektionerna.

01 juli 2008

Reinfeldt ber folk hålla käft

Reinfeldt vill tydligen tysta FRA-debatten. Han tycker att "Alla tjänar på om debatten lägger sig" (vilka "alla" han syftar på framgår inte. Möjligen alla riksdagsmän som röstade för FRA-lagen). Hans åsikt om kritiken är "Beslutet är ju fattat"(Ex) och mycket träffande har hans agerande beskrivits som arrogant och maktfullkomligt.(AB) Fast det är ju ingen nyhet. Så fort de borgerliga lyckats få majoritet sätter de igång och genomför hela sitt program oavsett vad alla andra tycker om det och oavsett hur mycket pengar man slösar bort. De verkar drabbas av någon ideologisk fartblindhet. Det är väl därför de oftast aldrig sitter kvar längre än en period för vid nästa val är folk så trötta på deras buffliga metoder att de röstar på oppositionen.

Kjell Häglund kom förresten med en intressant krönika om kopplingen mellan FRA-lagen och filmindustrins lobbyverksamhet. Annars verkar det som om FRA-lagen kom till på grund av arbetsmarknadpolitiska skäl. PÅ FRA ville man helt enkelt inte bli arbetslösa.(AB) Sedan finns det ju också det som tyder på att USA ligger bakom FRA-lagen. En annan intressant sak är att FRA också ska spana på uppdrag av SÄPO, rikskrim och tullen. Jag antar att tullverket kan vara intresserade av vilka som beställer nätsprit.

Samtidigt kommer det fler avslöjanden om hur de som varit tveksamma till FRA-lagen har fått utstå både hotelser och påtryckningar. En folkpartist fick höra att "Snart har du inga vänner kvar"(DN, SydS)

För dom som vill köra sin egen "Jag är Spartacus" tipsas det att ord man bör använda är "bomb", "Afghanistan" eller "IT-krig".(AB)