26 februari 2009

Betala ditt eget bröllop, Viktoria

Jo, det kan säkert vara knepigt att ha råd att gifta sig när man lever på socialbidrag(DN) men då kanske man inte bör köpa en ring där bara stenen kan ha kostat uppemot miljonen.(SvD) Fast om man lever på bidrag och ändå har en rejäl sparad slant kan det väl vara rimligt att man själv eller ens föräldrar bekostar bröllopet.(SvD) Speciellt om man tänkte festa loss för 25 miljoner kronor.(SvD, SvD) Fast enligt etiketten ska inte föräldrarna (eller någon annan) krävas på betalning för barnens bröllop och andra festligheter utan när man är vuxen förväntas man kunna betala sina egna fester.(DN)

22 februari 2009

Framtiden för SAAB

Situationen är väldigt knepig och komplicerad för SAAB. Nu har man begärt rekonstruktion(DN, AB, DN) och det är bara att vänta och hoppas. Om jag ska försöka mig på att titta i kristallkulan ser jag några alternativ.

SAAB lyckas. Det här innebär att man räddar i alla fall de flesta av de 4000 jobb som finns på SAAB och de 30-40000 jobb som står på spel hos underleverantörerna. SAAB kommer ut med den fyrhjulsdrivna 9-3X, 9-4 och den nya 9-5.(DN) Bilarna säljer bra och svensk bilindustri är räddad. Eventuellt blir man uppköpt av någon annan tillverkare. Kanske en kinesisk biltillverkare som vill ge sig in i Europa med ett prestigemärke. Vissa säger att det bara är att lägga ner eftersom SAAB inte deklarerat någon vinst(SvD) men att inte deklarera någon vinst är inte samma sak som att inte göra någon vinst. Något som Utredarna skrivit om. Några har sagt att SAAB inte har någon hybridbil men de glömmer då Saab 9-X Biohybrid och efterföljaren Saab 9-X Air

SAAB går i konkurs. Massvis av jobb förlorade och i förlängningen kan inte heller Volvo finnas kvar i Sverige. Volvo klarar inte att ensam driva forskning och utveckling och utan den kompetensen i Sverige är det bara tillverkningen kvar och den kan göras billigare på andra ställen. I det här alternativet finns nog både SAAB och Volvo kvar som varumärken men då blir de bara märken man sätter på bilar från andra tillverkare (kanske inte så stor skillnad jämfört med under GM om man tänker på 9-2X och 9-7X).

03 februari 2009

Byta Thunderbird mot Outlook

På grund av omstruktureringar på jobbet kommer vi inte längre att använda POP-baserad e-post utan byta till MS Exchange. Det lär knappast få dom att gå med på att använda IMAP (inte ens med SSL) så det blir till att försöka få MS Outlook att funka istället.

Ok, först behöver jag få ut det jag har lagrat i Thunderbird som gamla meddelanden, kontakter och kalendern (Lightning).

Thunderbird använder sig av mbox för att spara meddelanden. Eftersom det är ett öppet format stöds det inte av Microsoft så man får använda lite knep. Ett sätt är att installera Eudora (som kan läsa mbox) och från Eudora exportera till Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Ett något enklare sätt är att istället installera SmartSave för att exportera till en massa EML-filer (Microsofts egna e-postformat för MS Outlook Express och MS Windows Mail). Dessa kan man då läsa in i Outlook Express och därifrån exportera till Outlook. Varför inte Outlook kan läsa EML när Outlook Express kan det är ett fullständigt mysterium.

För att få över adressboken har man två alternativ. Antingen kan man från Thunderbird exportera till CSV och sedan importera till Outlook eller så kan man använda LDIF och gå omvägen över Outlook Express. Om man använder CSV har man problemet att man manuellt måste matcha ihop värden med deras fält i Outlook fast det kanske inte är så farligt i sammanhanget. LDIF är standardiserat och stöds såklart inte av MS Outlook utan där har vi samma underlighet som med meddelanden att det stöds av Outlook Express men inte av Outlook. I praktiken gick det sämre. Jag fick upp en meny om att importera LDAP/LDIF och efter en stunds väntan sa Outlook Express att den misslyckats utan att jag ens fick välja vilen fil den skulle importera. Så jag gav upp det projektet och körde manuell klipp-och-klistra med de viktigaste kontakterna.

Lightning kan direkt utan konstigheter exportera till iCalendar-formatet som faktiskt någorlunda stöds av MS Outlook. Hurra!
Men nu använder jag inte bara Lightning för att lägga in möten utan jag importarar också iCalendar-formaterade kalendrar från olika webbplatser som t.ex. Google Calendar (både min privata, exets och en delad med spelningar), last.fm, Facebook o.s.v. Detta stöds inte av Outlook 2003 men i Outlook 2007 har Microsoft lagt till stöd för prenumeration på kalendrar. Läs mer om det på search.subscribe.share in outlook 2007. Fast en stor nackdel är att man bara ser sina internetkalendrar i just kalendervyn. Man ser dom inte i sin To-Do Bar utan där visas bara den lokala kalendern. Dessutom saknar jag funktionen att med ett enkelt klick komma till aktuell dag/vecka/månad i kalendern istället för att behöva bläddra sig fram.

Jeopardyciteringen och brutna rader i Outlook är ju ett känt elände. Upp till 2003 finns Outlook-QuoteFix. Till 2007 finns QuoteFix Macro men det kräver en del meck för att fungera så tills vidare får jag sköta det manuellt.

Så sammanfattningsvis kan man säga att med hjälp av en hel del googlande, letande i forum och läsande på olika bloggar, en hel del avancerade hack och en viss förlust av funktionalitet så kan man faktiskt byta ut open source-program med program från Microsoft.

01 februari 2009

Där dog Spotify

Jag har inte fått någon egen invite (hin, hint!) men jag har av kompisar fått höra att Spotify har ganska klent musikutbud men nu har det blivit ännu klenare då massor av artister plötsligt försvunnit.(DN, DN, SvD, IDG, IDG, IDG)

Jag har som sagt inget eget konto på Spotify men jag har sammanställt vad andra har sagt och de artister som försvunnit är bland annat Metallica, The Kristet Utseende, De Lyckliga Kompisarna, Radioaktiva räker, Definitivt 50 spänn-samlingarna, Charta 77, Dia Psalma, The Toy Dolls, Led Zeppelin, AC/DC, Dark Tranquillity, Asta Kask, U2, Volbeat, Skinny Puppy, Cannibal Corpse, K's Choice, Pig Destroyer, Dark Funeral, Morbid Angel, Dark Tranquillity, Iron Horse, Code 64 och Björn Rosenström.

cnt skriver på IDGs forum "Jag förstår inte varför dom inte tecknade avtal med dessa smålablar direkt. Har flera kompisar vars musik ligger där (LÅG DÄR). Dom har inte sagt att dom ville bli borttagna. Inte deras label heller... Det har Spotify själva hittat på alltså." Och tydligen gör Spotify i motsats till last.fm det inte lätt för små bolag och artister som publicerar sina egna grejor utan man förväntas gå genom ett stort bolag och det finns såklart mellanhänder som vill kapa åt sig av pengarna.(IDG)

The Beatles fanns aldrig på Spotify och är väldigt svåra digitalt men på last.fm finns i alla fall flera soloinspelningar som t.ex. John Lennons "Imagine".

I sin iver att få bort musik från nätet lyckades tydligen Warner även få sin egen musik raderad.(IDG)