16 november 2011

Geografi är knepigt

I SvD och DN kan man läsa att polisen utvisat en person som skulle till Iran till Irak istället. Ok, ländernas namn är gansk alika men lite koll borde man väl ha.

02 november 2011

Saab har en plan

Läckt bild på nya Saab 9-3.
Så nu har Saab en ny plan i verket. Tanken är att  Pang Da och Youngman initialt ska investera två miljarder kronor för att få igång fabriken igen. Det väntas ske första kvartalet 2012. Sedan ska man investera 5.5 miljarder kronor för att utveckla tre nya modeller. Totalt blir det då 7.5 miljarder.(SvD) Fast man är villiga att satsa uppemot 20 miljarder kronor fram till 2017.(DN)

Man siktar på vinst 2014 och då ska man sälja 200000 bilar per år. Tillverkningen kommer att fortsätta i Trollhättan, men man tänker också på sikt starta en fabrik i Kina.(NT, AB)

Det finns dock ett par hinder som måste passeras innan allt är klar.(SvD, SvD)

Borgenärssammanträdet passerade som väntat utan problem eftersom ett levande Saab är bättre än ett företag i konkurs för de som vill ha betalt.(SvD, DN, DN, DN, SvD)

NDRC ska tycka till om affären. Även om det på pappret kan verka svårt eftersom Kina vill ha färre biltillverkare och då framförallt vill man bli av med de små tillverkarna(SvD) men dels kan det bli lättare med 100% kinesiskt ägande(DN) dessutom har Youngmans ägare bra kontakter med det kinesiska toppskiktet.(DN) vilket visar sig bl.a. i hur snabbt man seglat igenom de lokala och regionala myndigheterna. Sedan har den kinesiska staten sedan länge varit intresserade av Saab.(DT) Sedan har det förekommit offentliga uttalanden från Kinas industri- och IT-minister Miao Wei där han stöder Saab.(SvD, DN)

General Motors har också en del att säga till om i och med att de äger rättigheterna till plattformen som använda i nuvarande 9-3 och den nya 9-5. Frågan är om man vill stöta sig med Kina genom att sätta sig på tvären. Sedan blir det också en del fina licensinkomster om Saab säljer bra.

BMW som har sålt motorn till den nya 9-3 som är på gång kan också ha åsikter om de är oroliga att den ska kopieras i Kina. Skulle BMW bråka är det inget oöverstigligt hinder men det kan krävas en omdesign för att anpassa bilen till en annan motor.

EIB, svenska regeringen och Riksgälden har också en del att säga till om eftersom de lånat ut en del pengar till Saab. Svenska Regeringen vill nog (i alla fall inte officiellt) bli de som fäller Saab. Riksgälden tror jag inte heller kommer bråka. EIB har visat sig knepigare att ha att göra med. I värsta fall får man väl försöka lösa lånen i förtid och på så sätt bli av med den kvarnstenen.

Sammanfattningsvis är jag inte så vidare orolig. Som Gester…med ord skriver "De notoriska Saabhatarna våndas".

01 november 2011

Saab blir kinesiskt

Efter en del rykten så är det nu officiellt att Pang Da och Youngman köper Saab Automobile AB.(DN, SR, SvD, IS, NT)

Priset blev 900 miljoner kronor i stället för de 200 miljoner kronor man bjöd först.(SvD) Det verkar som om de flesta (förutm de vanliga forumtrollen och saabhatarna) är positiva.(SvD, SvD)

Som vanligt saknar Maud Olofsson självinsikt. Hon är nöjd med sin egen insats och hävdar att hon gjort vad hon kunnat.(DN) Hmm... Kanske är det något hon plockat upp av andra som sysslat med historieförfalskning.

Ok, sedan har vi en del snack om att saabfabriken ska flytta från Trollhättan. Nu ser det inte ut som om det är aktuellt(AB) men vissa verkar tro att kineserna skulle packa ihop alla inventarier, lasta dom på båtar och sedan sänka båtarna på djupt vatten eller nått. Men oavsett vad man säger finns det ingen uppenbar logik i att flytta fabriken. Visst, lönerna är lägre i Kina men lönekostnaderna är en ganska liten del av kostnaden för en bil. Däremot finns det en hel del som talar för fortsatt tillverkning i Sverige.
  • Image. Vill man sälja bra, framför allt i Kina, gäller det att Saab är en europeisk bil.
  • Logistik. Att frakta bilar är knepigt och dyrt. Det är bättre att ha en fabrik nära marknaden. Därför är det logiskt att ha en fabrik även i Kina, precis som det står i affärsplanen.
  • Ekonomi. För att slippa de höga tullmurarna bör man ha tillverkning både inom EU och i Kina.
  • Tid. Att packa ihop fabriken, flytta den, bygga upp den igen och träna upp arbetskraft tar tid, antagligen uppemot två år, det är tid som man inte har just nu. Nu gäller det att få igång tillverkningen så snart som möjligt.
Så det ser lovande ut nu.